• 1 Acer Aspire A515-51G C5V01 LA-E892P - nie wykrywa pamięci Ram

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 1 Acer Aspire A515-51G C5V01 LA-E892P - nie wykrywa pamięci Ram

przez Yamaiko 12 marca 2025, 21:17
Witam, mam problem z pamięcią Ram 4gb jak jest wsadzona to brak obrazu a bez niej laptop się uruchamia na zintegrowanych na płycie. Pamięć RAM jest sprawna działa na innym laptopie. Jak wsadzam 2gb ram to laptop się uruchamia z obrazem ale nie zwiększa sie liczba pamięci w laptopie z 4 na 6gb. Sprawdzone było gniazdo czy któryś z pinów się nie odlutowal. Obstawiam że to wina bga pod prockiem ale może coś przegapiłem z stąd szukam innych rad. Jakieś pomysły co warto sprawdzić?

Re: 1 Acer Aspire A515-51G C5V01 LA-E892P - nie wykrywa pamięci Ram

przez Google Adsense [BOT] 12 marca 2025, 21:17

#2 Re: 1 Acer Aspire A515-51G C5V01 LA-E892P - nie wykrywa pamięci Ram

przez matic 12 marca 2025, 22:31
Hello!

Use a DDR4 RAM slot LED tester to test the RAM slot.
Obrazek

- Measure the voltages to ground on pins 95, 97, 241, 253, 255, 259 of RAM slot, when the machine is turned on with the additional 2GB RAM stick inserted in the slot.
- Measure the voltages to ground on pins 108, 134, 164, 254, 258 of RAM slot, when the machine is turned on without additional RAM inserted.

RAM slot pinout:
Obrazek

#3 Re: 1 Acer Aspire A515-51G C5V01 LA-E892P - nie wykrywa pamięci Ram

przez Yamaiko 12 marca 2025, 23:31
without additional RAM:
p108 - 1.2V
p134 -1.2V
p164 - 1.2V
p254 - 3.3V
p258 - 0.6V

With Ram 2gb:
p95 - 1.2V
p97 - 1.2V
p241 - 1.2V
p253 - 3.3V
p255 - 3.3V
p259 - 2.5V

I haven't equipped myself with an LED tester yet.

#4 Re: 1 Acer Aspire A515-51G C5V01 LA-E892P - nie wykrywa pamięci Ram  [ROZWIĄZANY]

przez matic 13 marca 2025, 11:48
The voltages are fine.

Yamaiko napisał(a):I haven't equipped myself with an LED tester yet.
Alternatively, you can measure the voltage drops to ground on all signal lines of the RAM slot, but there are many of them (more than 100).

#5 Re: 1 Acer Aspire A515-51G C5V01 LA-E892P - nie wykrywa pamięci Ram

przez Yamaiko 13 marca 2025, 17:47
voltage drops to ground:
p256 - 0V, 0.15 Ohm - signal DDR_B_SA0
p166 - 0V, 0.13 Ohm - signal DDR_B_SA2

this is okey hmm
Tomorow i get this tester RAM

On tester all diodes light up except:
DQS3-T
DQ68

Temat rozwiązany pin 76 nie dolegał do pamięci RAM, który jako pierwszy zbudził moje podejrzenie i zacząłem go czyści i skrobać i nic to nie dało. Tester pamięci ram znów mnie naprowadził do tego pinu i podjąłem ponowną walkę i wyciągnąłem pin bardziej do góry. Laptop zaczął widzieć 8gb ram. Jakby nie pomoc to może bym nie zdołał wygrać tą walkę! Dzięki :D ;)

Re: 1 Acer Aspire A515-51G C5V01 LA-E892P - nie wykrywa pamięci Ram

przez Google Adsense [BOT] 13 marca 2025, 17:47