• [ABANDONED] Sterownik stacji BGA

#461 Re: Sterownik stacji BGA

przez olekorson 30 listopada 2011, 10:36
Witam poskładałem sterownik zaprogramowałem bootloader, i teraz zaczynają się schody mianowicie, sterownik został raz wykryty przez MegaLoad, ale z wielka trudnością, zaprogramowałem firmware i profile ale sterownik dalej coś nie działa z programem do stacji, znaczy się niby się łączy ale nie widzę żadnych profili. Chciałem wcisnąć jeszcze raz bootloader z innymi ustawieniami fusebit,
elserwrk napisał(a):Fuse bity dla ATMegi 32
lockbits = #0xEF
fusebits = #0x8F
fusebits high = #0xDE
ale teraz sterownik nie jest nawet wykrywany przez programator. I jeszcze jedno pytanie czy po podłączeniu do sieci na sterowniku powinny się zapalać wszystkie diody?

Re: Re: Sterownik stacji BGA

przez Google Adsense [BOT] 30 listopada 2011, 10:36

#462 Re: Sterownik stacji BGA

przez novitech 30 listopada 2011, 11:01
Tylko jedna - zielona.

#463 Re: Sterownik stacji BGA

przez olekorson 30 listopada 2011, 11:57
Teraz pytanie czy ktoś miał taki sam problem jak ja i jeżeli można wiedzieć jak go rozwiązać ;)

#464 Re: Sterownik stacji BGA

przez bserwis 30 listopada 2011, 11:58
wygląda na wadliwe zaprogramowanie (ale fachowo to już tylko KMKM2 powiedzieć może).
spróbuj całość zaprogramować po ISP - kiedyś na takie problemy to pomagało

#465 Re: Sterownik stacji BGA

przez kmkm2 30 listopada 2011, 12:03
Niestety nie wiem co jest źle, mi sterownik wykonany według tego projektu działa prawidłowo. Może być uszkodzona atmega, cos źle się zaprogramowało, jakieś zwarcia itp. Jeśli wszystko jest wykonane poprawnie wszystko powinno działać.

#466 Re: Sterownik stacji BGA

przez olekorson 30 listopada 2011, 12:58
Dzisiaj dokładnie sprawdzę czy niema zwarć i dlaczego nie chce zaprogramować ponownie po ISP.

#467 Re: Sterownik stacji BGA

przez Macpod 30 listopada 2011, 13:15
Jeśli wszystko jest zrobione dobrze, to najpewniej zablokowałeś Atmegę dając złe fuse bity. Nie ruszysz tego przez ISP, pozostaje nowa atmega, bądź zaprogramowania na normalnym programatorze.

#468 Re: Sterownik stacji BGA

przez olekorson 30 listopada 2011, 13:38
Jeśli fuse bity został dobrze ustawione to nie powinno się zablokować, a fuse bity ustawiłem tak jak było napisane na pierwszej stronie tego tematu
kmkm2 napisał(a):lfuse:w:0x8F
hfuse:w:0xD4
lock:w:0xCF

#469 Re: Sterownik stacji BGA

przez bserwis 1 grudnia 2011, 08:25
a czym programujesz ? Jaki programator i program ?

#470 Re: Sterownik stacji BGA

przez h3nry 1 grudnia 2011, 08:59
olekorson napisał(a):Jeśli fuse bity został dobrze ustawione to nie powinno się zablokować,

Najpierw zaprogramowałeś fuse bity ?

#471 Re: Sterownik stacji BGA

przez Titus007 1 grudnia 2011, 09:09
Witam, mam pytanie. Co należy wgrać do atmegi32, przez ISP aby sterownik
działał? Po wgraniu firmware.hex lub test.hex mam następujący efekt:

Obrazek

lfuse:w:0x8F hfuse:w:0xD4 lock:w:0xCF
Najchętniej zaprogramowałbym całość przez ISP.
Atmega bez problemu komunikuje się z STK500, FTDI działa również bardzo
dobrze.

Proszę o pomoc.

#472 Re: Sterownik stacji BGA

przez h3nry 1 grudnia 2011, 09:31
Wystarczy poszukać https://www.elvikom.pl/viewtopic.php?p=43358#p43358
Ja zrezygnowałem z botloadera , wgrałem firmware i profile które edytuje.
Wgrałem te 2 pliki po ISP , jeżeli jest problem z wgraniem profili można zmienić rozszerzenie z *.HEX > *.EEP .
Brakuje mi w oprogramowaniu jeszcze jednej funkcjonalności:
timer w trybie wygrzewania . Czasami 1000 sekund gdyż taki jest time out to za mało do utwardzenia soldermaski w temp 118°C.

Dostałem przed chwilą biuletyn z Maritexu , wprowadzili SSR-y do oferty w dobrej cenie > http://www.maritex.com.pl/pl/shop/products/ggid/21510

#473 Re: Sterownik stacji BGA

przez olekorson 1 grudnia 2011, 09:36
Jako pierwsze to bootloader, a później fuse bity ja używam stk200 i avrdude z nakładką AVR Burn-O-Mat

-- czwartek, 1 gru 2011, 14:37 --

Wgrałem sam firmware i profile i zaczęło coś wyświetlać jak u kolegi Titus007, moje pytanie czy powinno wyświetlać takie krzaczki jak na zdjęciu kolegi Titus007. Dodam jeszcze że musiałem zastosować Atmega32A-AU, bo muszę odblokować Atmega32L-8AU bo chyba jest zablokowana, a niby jak było pisane wcześniej
kmkm2 napisał(a):ATMEGA32-16AU lub ATMEGA32L-8AU, najlepiej sprawują się termopary z niska rezystancją rzędu kilku omów. Poprawiony schemat jest na forum.
to ta Atmega najlepiej się sprawuje w tym sterowniku, prosił bym o wyjaśnienie czy jest jakaś konkretna różnica w tych dwóch układach.

-- czwartek, 1 gru 2011, 16:46 --

Wgrałem bootloader z ustawionymi fuse bit po podłączeniu do MegaLoad nie wykrywa go ale jak tylko wcisnę i przytrzymam przycisk S2 to przyjmuje flasha i po ukończeniu pokazuje się załaduj profil i dziwne krzaczki jak na zdjęciu u kolegi Titus007, powiem tak ze próbowałem rożnych ustawień fuse bit jakie były opisywane na forum, ale nic nie pomogło i teraz już nie mam pomysłu co dalej

#474 Re: Sterownik stacji BGA

przez bserwis 2 grudnia 2011, 09:00
poskładałem wsio, ale mam problem - STK200 i PonyProg po LPT1 z USERPORT na XP Home - błąd Pony: Device missing or unknown device (-24)
ta sama konfiguracja na ISPPROG - Unknow Device

na pinie 5 megi 5V jest, na STK200 czerwona dioda sygnalizuje zasilanie... jak podłączę wyświetlacz to ma podświetlenie, ale na wyświetlaczu tylko 2 rzędy bloków. Jak mogę sprawdzić czy nie upaliłem ATMegi ?

#475 Re: Sterownik stacji BGA

przez olekorson 2 grudnia 2011, 14:09
Ja zaprogramowałem proca ale tak jak mówisz 2 rzędy bloków a jak wcisnę S2 pojawia się napis Załaduj profil, ale jak wcisnę drugi raz to znika wszystko albo pojawiają się jakieś dziwne krzaczki.

#476 Re: Sterownik stacji BGA

przez Titus007 2 grudnia 2011, 17:22
h3nry napisał(a):Wystarczy poszukać https://www.elvikom.pl/viewtopic.php?p=43358#p43358

Czytałem dokładnie i to ze 20 razy, a prób zaprogramowania miałem chyba z pięćdziesiąt (w najróżniejszych wariantach). Może zły soft ściągnąłem? Proszę o info, która wersja softu jest najnowsza (mam ostatnią wersję płytki). No i może ktoś jeszcze ma jakieś pomysły?

#477 Re: Sterownik stacji BGA

przez bserwis 3 grudnia 2011, 15:07
wersja płytki nie jest istotna - projekt robiony jest tak, że firmware pasuje nawet i na najstarsze płytki.

Ostatni soft jaki znalazłem datowany jest na 4 maja zdaje się.

download/file.php?id=4428

Kolega KMKM2 wspominał że niebawem ma być nowy soft (zdaje się że na koniec października miał być), ale póki co zdaje się jest deko zajęty :(

Kolega Novitech wspominał też że pracuje nad programem na PC do monitorowania i rysowania na bieżąco wykresu czas/delta temp., ale też nie chwali się postępami pracy, więc pewno też ma sporo pracy.

#478 Re: Sterownik stacji BGA

przez dariuszj 4 grudnia 2011, 22:18
Titus007 napisał(a):Witam, mam pytanie. Co należy wgrać do atmegi32, przez ISP aby sterownik
działał? Po wgraniu firmware.hex lub test.hex mam następujący efekt:

Obrazek

lfuse:w:0x8F hfuse:w:0xD4 lock:w:0xCF
Najchętniej zaprogramowałbym całość przez ISP.
Atmega bez problemu komunikuje się z STK500, FTDI działa również bardzo
dobrze.

Proszę o pomoc.

Zostały jeszcze profile do załadowania do eepromu Atmegi. Jeśli nie idzie programem Megaload, można zaprogramować np. PonyProgiem po ISP. W Pony jest opcja programowania samego eepromu (Write Data Memory (EEPROM)).

-- niedziela, 4 grudnia 2011, 22:51 --

h3nry napisał(a):Wystarczy poszukać https://www.elvikom.pl/viewtopic.php?p=43358#p43358
Ja zrezygnowałem z botloadera , wgrałem firmware i profile które edytuje.
Wgrałem te 2 pliki po ISP , jeżeli jest problem z wgraniem profili można zmienić rozszerzenie z *.HEX > *.EEP .

Brakuje mi w oprogramowaniu jeszcze jednej funkcjonalności:
timer w trybie wygrzewania . Czasami 1000 sekund gdyż taki jest time out to za mało do utwardzenia soldermaski w temp 118°C.

Dostałem przed chwilą biuletyn z Maritexu , wprowadzili SSR-y do oferty w dobrej cenie > http://www.maritex.com.pl/pl/shop/products/ggid/21510

Bez bootloadera rezygnujesz z możliwości wgrywania profili przez USB.

Można stworzyć profil bez górnej grzałki. Nawet będzie lepiej, bo będziesz miał kontrolę temperatury płyty bezpośrednio przez sterownik. W trybie wygrzewania masz tylko sterowanie wg. temperatury grzałki a nie płyty.

Najmocniejszy z tej oferty można obciążyć max 4A. To dużo za mało. Przy 4 grzałkach 400W to już ponad 7A, czyli potrzebny min. 10A. 10 amperowy kupowałem za 16zł, 20A za ok. 25zł. Przekaźniki porządne z zaciskami śrubowymi, przystosowane do mocowania za pomocą śrub. Jutro w zakładzie sprawdzę w jakiej firmie kupowałem.

#479 Re: Sterownik stacji BGA

przez kamil1986 5 grudnia 2011, 14:40
Witam posiadam płytkę do sterownika mogę odsprzedać, tylko trzeba sobie samemu powiercić, Info na pw.
ObrazekObrazek

#480 Re: Sterownik stacji BGA

przez novitech 5 grudnia 2011, 17:08
Jeśli sa jacyś chętni na reflektory do stacji to proszę dać znać najpóźniej do 14 grudnia. Później nie będę miał już możliwości zlecić tego na zasadach jak teraz (instalacja monitoringu w zakładzie, w którym robi mi to znajomy :( )

Re: Sterownik stacji BGA

przez Google Adsense [BOT] 5 grudnia 2011, 17:08