• [ABANDONED] Sterownik stacji BGA

#501 Re: Sterownik stacji BGA

przez kmkm2 18 stycznia 2012, 16:42
Tak jak kolega wyżej, napisał płytka jest z błędem i trzeba wprowadzić pokazaną wyżej poprawkę, oraz dodatkowo podłączyć minus zasilania od USB do masy, dziś/jutro wrzucę na forum poprawioną płytkę z dodatkowym złączem do pirometru Melex MLX90614ESF-BBA, oraz z przeniesionymi na poprawną stronę elementami(złącze isp, oraz wszystkie elementy które uniemożliwiają wlutowanie wyświetlacza należy wmontować z drugiej strony. Osobom które posiadają starszą wersję płytki, wskażę punkty, gdzie należy podłączyć pirometr.
Pozdrawiam

Re: Re: Sterownik stacji BGA

przez Google Adsense [BOT] 18 stycznia 2012, 16:42

#502 Re: Sterownik stacji BGA

przez bserwis 20 stycznia 2012, 10:12
Kamikazepl napisał(a):Moje propozycje:
- sterowanie za pomocą PC
- wykres temperaturowy na PC
- zwiększyć ilość możliwych etapów
- zmodyfikowanie i dodanie trybów:
0. Nic:) (było)
1. Grzanie grzałką dolną (było)
2. Utrzymywanie temperatury dolnej grzałki i grzanie grzałką górną (było)
3. Grzanie grzałką górną
4. Brzęczyk
5. Włączenie wentylatorów (było)
6. Włączenie lampy (chodzi o samo automatyczne włączenie przekaźnika, każdy mógłby zaadaptować do czego by chciał)

To może inaczej: zamiast trybów to ptaszki/radio button co ma być a czego nie:
a) Grzałka Dolna: nic / grzanie (z zachowaniem delty) / utrzymanie temp (ew. tylko nic / dojście i utrzymanie temp. z zachowaniem delty)
b) Grzałka Górna: nic / grzanie (z zachowaniem delty) / utrzymanie temp (ew. tylko nic / dojście i utrzymanie temp. z zachowaniem delty)
c) Brzęczyk: on / off
d) Wentylatory: on / off
e)Przekaźnik (lampka): on / off

Każdy profil tak 5-8 etapów (choć w teorii wystarczą 3, to jednak byłby to wtedy już sterownik uniwersalny)
Wiem że wydaje się to przerostem formy nad treścią, ale dało by to maksymalną konfigurowalność (oczywiście jeśli jest to za wiele roboty to olać :D ).

IMO: PID było mówione że będzie w którejś ewolucji

do kolegi Novitech - mówił kolega, że pracuje nad oprogramowaniem rysującym na bieżąco wykres czas/temp. - czy kolega udostępni to oprogramowanie ?

#503 Re: Sterownik stacji BGA

przez novitech 20 stycznia 2012, 10:16
bserwis napisał(a):do kolegi Novitech - mówił kolega, że pracuje nad oprogramowaniem rysującym na bieżąco wykres czas/temp. - czy kolega udostępni to oprogramowanie ?

Niestety prace z braku czasu nie posuwają sie do przodu .

#504 Re: Sterownik stacji BGA

przez kmkm2 20 stycznia 2012, 12:13
Jak tylko znajdę czas, opiszę komendy sterujące z komputera, może może ktoś napisze program:), napisać program na kompa to bardzo dużo pracy, a przy braku czasu jest to trudne.

#505 Re: Sterownik stacji BGA

przez kamil1986 20 stycznia 2012, 13:40
Płytki do sterownika zostały wczoraj rozesłane myślę że na początku przyszłego tygodnia wszyscy powinni otrzymać swoje płytki.

#506 Re: Sterownik stacji BGA

przez kamil1986 22 stycznia 2012, 12:54
Sprawdziłem na płytkach które zamówiłem połączenie które przedstawiła kolega Titus007 jest zbędne ponieważ u mnie na płytkach to miejsce jest połączone z masą całego układu.

#507 Re: Sterownik stacji BGA

przez bserwis 2 lutego 2012, 05:26
i co - czy ktoś sprawdził już, czy po wprowadzeniu powyższej modyfikacji sterownik rusza ? Jakoś w weekend się chcę zebrać do polutowania na nowych elementach i chciałbym wiedzieć czy jest cień nadziei na uruchomienie tego cacka :)

#508 Re: Sterownik stacji BGA

przez damianzet 2 lutego 2012, 10:21
Witam,

Ja mam złożony sterownik na płytce która zamawialiśmy dużo wcześniej. Na tej gdzie są 2 stabilizatory w TO-220. Moim problemem jest to że funkcja podgrzewacza wyłącza grzałki po kilku lub kilkunastu minutach. I czasem widze w prawym dolnym rogu napis MP: 170, jak ustawie temp 170°C. Czy można jakoś zmodyfikować soft aby w trybie podgrzewacza sterownik nie wyłączał grzania? I aby sterownik nie wyrzucał błędu jeśli nie jest podpięta termopara od górnej grzałki?

PoZdR

#509 Re: Sterownik stacji BGA

przez novitech 2 lutego 2012, 10:45
damianzet napisał(a):Moim problemem jest to że funkcja podgrzewacza wyłącza grzałki po kilku lub kilkunastu minutach.

Tak się dzieje, ponieważ timeout sterownika ustawiony jest na 1000s.

-- Dodano: czwartek, 2 lutego 2012, 10:48 --

Można by zrobić opcje aby każdy mógł sobie ustawiać timeout tak samo jak w przypadku kalibracji termopary . ;)

#510 Re: Sterownik stacji BGA

przez damianzet 2 lutego 2012, 10:56
Bardzo byłbym za :) a ma ktoś już zmodyfikowany soft aby nie było timeout'a lub był bardzo długi? Ten jest na ok 16 min ale czasem i to nie wystarcza :P

#511 Re: Sterownik stacji BGA

przez novitech 2 lutego 2012, 10:59
Modyfikację może przeprowadzić tylko autor.

#512 Re: Sterownik stacji BGA

przez damianzet 2 lutego 2012, 11:11
Wiec drogi kolego kmkm2 jeśli mógłbyś i znajdziesz wolna chwile abyś przestawił timeout na najdłuższy z możliwych :) PoZdR :)

#513 Re: Sterownik stacji BGA

przez krkr101 3 lutego 2012, 10:10
Witam.
Ja posiadam PCB od kol. kamil1986, na tej PCB mam zmontowany sterownik i uruchomiony
jak do tej pory nie znalazłem błędu. PCB jest ok
Pozdr.

#514 Re: Sterownik stacji BGA

przez damianzet 3 lutego 2012, 10:56
To teraz czekamy tylko na wyjście ulepszonego oprogramowania :)

#515 Re: Sterownik stacji BGA

przez kamil1986 3 lutego 2012, 13:53
A ja niestety mam błąd tak mi się wydaję złożyłem jeden sterownik zaprogramowałem wszystko po isp i sterownik działa bez problemu, a przy drugim sterowniku niestety już nie jest tak kolorowo a mianowicie gdzieś jest zwarcie na płytce tak i się wydaje. Objawy są takie jak podepnę zasilanie z programatora zaczyna się strasznie nagrzewać stabilizator po wylutowaniu stabilizatora zwarcie ustępuje można zaprogramować sterownik i uruchomić. Po podłączeniu zasilania z zewnętrznego zasilacza zaczyna się nagrzewać mostek prostowniczy. Wylutowałem wszystko co znajduję się przed stabilizatorem co może zwierać do masy i sprawdzając miernikiem płytkę dalej je jest zwarcie do masy przed stabilizatorem. Sterownik bez stabilizatora zasilany napięciem 5v działa po wlutowaniu stabilizatora zaczyna się problem. nie wiem czy to ja coś jeszcze przeoczyłem co może zwierać czy to może płytka jest walnięta?

#516 Re: Sterownik stacji BGA

przez willyvmm 3 lutego 2012, 13:57
A może sam stabilizator jest felerny? Az tego co Kolega napisał nie wynika jasno czy był sprawdzony

#517 Re: Sterownik stacji BGA

przez kamil1986 3 lutego 2012, 14:00
Stabilizator podmieniłem na nowy dalej to samo wylutowałem też uln2003 on też mógł zwierać i nic.

#518 Re: Sterownik stacji BGA

przez krkr101 3 lutego 2012, 14:38
Jakie złącze masz wlutowane do PCB?
problem z tym zwarciem jest najprawdopodobniej pod złączem.
Masa dookoła padu lutowniczego jest zbyt blisko, i gdy przylutujesz złącze to styk od spodu złącza potrafi zrobić zwarcie na płycie
najlepiej przed wlutowaniem złącza zastosować pomiędzy złączem a PCB jakąś izolację np: cieniutki textolit

#519 Re: Sterownik stacji BGA

przez kamil1986 4 lutego 2012, 17:10
Złącze x3 wylutowałem zwarcie ustąpiło tylko jest problem z odczytem temperatur z maxów sterownik odczytuje temperaturę tyko z jednego maxa, ale to chyba atmega będzie uszkodzona wylutowałem ją kilka razy gorącym powietrzem i wydaje mi się że ją nadwyrężyłem.

#520 Re: Sterownik stacji BGA

przez novitech 4 lutego 2012, 18:57
Powiem tak: nie wiem dlaczego ale w moim przypadku wymieniułem już ze 4 sztuki max'ów (szukam przyczyny ewidentnego uszkadzania się ich), więc szukaj najpierw przyczyny w nich.

Re: Sterownik stacji BGA

przez Google Adsense [BOT] 4 lutego 2012, 18:57