Dokładnie nie pamiętam, ale mówimy o kwocie około 80 złotych. Zauważyłem, że przez jedną rurkę kwarcową (środkową) nie przechodzi drut oporowy, jest ona pusta, widać na zdjęciu. Kolejna rzecz trochę kiepsko wykonana termopara, ale powinna spełniać swoje zadanie. Myślę, że więcej informacji będę mógł przekazać w przyszłym tygodniu, kiedy już wszystko uruchomię.
Re: Re: Sterownik stacji BGA
przez Google Adsense [BOT] • 2 marca 2013, 09:36
Rzeczywiście przez środkową rurkę nie przechodzi drut, czy w takim przypadku powierzchnia będzie nagrzewana równomiernie? Czekam na wyniki testów. Cena jest atrakcyjna, ale ciekawe jak z możliwościami. Moim zdaniem trochę ryzykowne podejście do całej konstrukcji głowicy, bo dużo pracy zostało w to włożone, a co będzie jeśli nie zda to egzaminu. Tak, czy inaczej życzę powodzenia przy testach.
maryush napisał(a):Rzeczywiście przez środkową rurkę nie przechodzi drut, czy w takim przypadku powierzchnia będzie nagrzewana równomiernie? Czekam na wyniki testów. Cena jest atrakcyjna, ale ciekawe jak z możliwościami. Moim zdaniem trochę ryzykowne podejście do całej konstrukcji głowicy, bo dużo pracy zostało w to włożone, a co będzie jeśli nie zda to egzaminu. Tak, czy inaczej życzę powodzenia przy testach.
Teoretycznie, brak drutu w jednej rurce nie powinien powodować jakiegoś większego problemu. Myślę, że ustawienie głowicy na odpowiedniej wysokości zniweluje problem nierównomiernego nagrzewania samego układu. Gdyby się okazało, że nie spełni moich oczekiwań, to zawsze można wymienić promiennik na T-SHTS/4 (60x60mm), kwestia dorobienia jakiegoś sprytnego mocowania wewnątrz głowicy.
Witam.
Sterownik złożony w oparciu o MAX31855KASA+, promienniki ELCER.
Skaczą pomiary wszystkich trzech temperatur, masa od -T odłączona, stabilizator 3V3.
Skaczą sobie -1 18.
Po podgrzaniu termopary przykładowo -1 19 , -1 20 itd.
Termopary sprawdzone na mierniku z funkcją pomiaru temperatury.
Wgrywanie profili działa. Megaload wgrywa ATMEGA32 tylko za 1 razem (potem wykrywa ATiny 13).
Program STEROWNIK po przejściu do zakładki PROFILE komunikuje: połącz się z portem!
Zaprogramowanie przez STK500 lub STK200 (LPT) niczego nie zmienia.
Podmieniłem MAX-y, procesor, zaekranowałem przewody termopar.
Proszę o pomoc, bo mi już ręce opadają.
Sterownik złożony w oparciu o MAX31855KASA+, promienniki ELCER.
Skaczą pomiary wszystkich trzech temperatur, masa od -T odłączona, stabilizator 3V3.
Skaczą sobie -1 18.
Po podgrzaniu termopary przykładowo -1 19 , -1 20 itd.
Termopary sprawdzone na mierniku z funkcją pomiaru temperatury.
Wgrywanie profili działa. Megaload wgrywa ATMEGA32 tylko za 1 razem (potem wykrywa ATiny 13).
Program STEROWNIK po przejściu do zakładki PROFILE komunikuje: połącz się z portem!
Zaprogramowanie przez STK500 lub STK200 (LPT) niczego nie zmienia.
Podmieniłem MAX-y, procesor, zaekranowałem przewody termopar.
Proszę o pomoc, bo mi już ręce opadają.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój.
Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej
Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej
Układ zmontowany na nowej płytce smd.
Kondensatory oczywiście wlutowane,ale nawet 100nf nic nie pomogło.
Dopiero zmiana flasha na test.bin pomogła.
Temp. stabilne, ale za to teraz nie czyta poprawnie profili.
Eeprom programuje się poprawnie, a sterownik uparcie widzi tylko profil 0 o dziwnej nazwie i to pusty.
Troszkę zamieszania z wersjami softu.
Który stabilnie obsługuje MAX31855?
Kondensatory oczywiście wlutowane,ale nawet 100nf nic nie pomogło.
Dopiero zmiana flasha na test.bin pomogła.
Temp. stabilne, ale za to teraz nie czyta poprawnie profili.
Eeprom programuje się poprawnie, a sterownik uparcie widzi tylko profil 0 o dziwnej nazwie i to pusty.
Troszkę zamieszania z wersjami softu.
Który stabilnie obsługuje MAX31855?
Witam
Bardzo proszę o podpowiedź jakie parametry muszę mieć elementy oznaczone na płytce od sterownika jako (wersja płytki zakupiona od kolegi kamil1986):
C1
C2
C3
C5
R9
R10
R11
Wykaz elementów zamieszczony w tym temacie podaje inne wartości, niż wykaz zamieszczony w plikach załączonych przez kolegę kmkm2, stąd moje pytanie. Czy buzzer może być dowolny czy powinien posiadać konkretnie określone parametry?
Pozdrawiam
Bardzo proszę o podpowiedź jakie parametry muszę mieć elementy oznaczone na płytce od sterownika jako (wersja płytki zakupiona od kolegi kamil1986):
C1
C2
C3
C5
R9
R10
R11
Wykaz elementów zamieszczony w tym temacie podaje inne wartości, niż wykaz zamieszczony w plikach załączonych przez kolegę kmkm2, stąd moje pytanie. Czy buzzer może być dowolny czy powinien posiadać konkretnie określone parametry?
Pozdrawiam
Jak wgram wcześniejszą wersję softu nieobsługującą MAX31855 ,to działa wgrywanie i edycja profili.
Przy sofcie obsługującym MAX31855 , pomimo wgrania przez stk200 profili ,nie są one widoczne ani z poziomu programu , ani sterownika.
Program do obsługi profili wyrzuca błąd taki jak przy nirezaprogramowanym eepromie.
Przy sofcie obsługującym MAX31855 , pomimo wgrania przez stk200 profili ,nie są one widoczne ani z poziomu programu , ani sterownika.
Program do obsługi profili wyrzuca błąd taki jak przy nirezaprogramowanym eepromie.
Błąd wyrzucany przez program stacja bga v.1.0.
Value of '15198' is not valid of 'Value'. 'Value' should be between minimum and maximum.
Czy plik profile.hex lub profile.eep działający pod starszymi wersjami softu powinien działać też pod najnowszymi?
Mogę prosić o zrzut pamięci eeprom z profilami dla softu 2.1.2 , może softy różnią się sposobem zapisu profili do eepromu.
Value of '15198' is not valid of 'Value'. 'Value' should be between minimum and maximum.
Czy plik profile.hex lub profile.eep działający pod starszymi wersjami softu powinien działać też pod najnowszymi?
Mogę prosić o zrzut pamięci eeprom z profilami dla softu 2.1.2 , może softy różnią się sposobem zapisu profili do eepromu.
Niestandardowe podejście do komputerów.
Jeśli skorzystałeś z mojej pomocy na Forum, możesz w ramach podziękowania wspomóc jego rozwój.
Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.
Dokładnie, jest tak, jak mówi kolega powyżej. Do wgrywania/edycji profili używaj programu (sterownik bga.exe) załączonego w paczce z najnowszym softem (2.1.2).
Edit:
Pierwsze testy promiennika QP1 zakończone powodzeniem Według mnie sam sterownik jak i promienniki kwarcowe spisują się rewelacyjnie. Wcześniej pracowałem na podgrzewaczu Int883, od góry hot air i jedno mogę powiedzieć... Nigdy nie wrócę do takiego zestawu
Edit:
Pierwsze testy promiennika QP1 zakończone powodzeniem Według mnie sam sterownik jak i promienniki kwarcowe spisują się rewelacyjnie. Wcześniej pracowałem na podgrzewaczu Int883, od góry hot air i jedno mogę powiedzieć... Nigdy nie wrócę do takiego zestawu
rogervin napisał(a):Pierwsze testy promiennika QP1 zakończone powodzeniem :) Według mnie sam sterownik jak i promienniki kwarcowe spisują się rewelacyjnie
Świetnie, nie wiem jak inni, ale ja czekałem na tą informację!:) Które promienniki zastosował Kolega na podgrzewacz dolny? Coraz bardziej nabieram ochoty na budowę tej stacji.
Re: Sterownik stacji BGA
przez Google Adsense [BOT] • 15 marca 2013, 21:57