#1 Acer Aspire 5733 PEW71 LA-6582P wyłącza się po ok. 5min.
przez mimelectronics • 9 września 2016, 07:40
Witam ;
Na początek przedstawię pacjenta ;
Acer Aspire 5733
Model no. PEW71
Płyta : LA-6582P Rev. 1.0
Komputer wyłącza się po ok. 5min. pracy.
Płyta zakupiona na OLX. Oryginalna była dość mocno uszkodzona. Klient podłączył dwa laptopy Acer przez przewód USB i nastąpiła ciemność. Wywaliło bezpieczniki. Opalił się port USB, uszkodził się na 90% BD82HM55 SL6ZS. Uszkodzony był również KBC i ISL6251 w zasilaniu.
Zakupiona płyta pozornie był OK, zaprogramowałem pamięci wsadami z oryginalnej płyty i przystąpiłem do testowania.
Niezależnie od tego co robimy, wyłącza się w przedziale od 3,5min. do 5min.
Sprawdzam teraz temperatury ale już kiedyś miałem taki przypadek z troszkę starszą płytą, wtedy wyłączenia następowały troszkę później po 15-20min. Temperatury do samego końca były w normie. Nie pamiętam już jak rozwiązałem tamten problem.
Proszę o sugestie kolegów obeznanych z płytą LA-6582P.
Na początek przedstawię pacjenta ;
Acer Aspire 5733
Model no. PEW71
Płyta : LA-6582P Rev. 1.0
Komputer wyłącza się po ok. 5min. pracy.
Płyta zakupiona na OLX. Oryginalna była dość mocno uszkodzona. Klient podłączył dwa laptopy Acer przez przewód USB i nastąpiła ciemność. Wywaliło bezpieczniki. Opalił się port USB, uszkodził się na 90% BD82HM55 SL6ZS. Uszkodzony był również KBC i ISL6251 w zasilaniu.
Zakupiona płyta pozornie był OK, zaprogramowałem pamięci wsadami z oryginalnej płyty i przystąpiłem do testowania.
Niezależnie od tego co robimy, wyłącza się w przedziale od 3,5min. do 5min.
Sprawdzam teraz temperatury ale już kiedyś miałem taki przypadek z troszkę starszą płytą, wtedy wyłączenia następowały troszkę później po 15-20min. Temperatury do samego końca były w normie. Nie pamiętam już jak rozwiązałem tamten problem.
Proszę o sugestie kolegów obeznanych z płytą LA-6582P.