plenrusldeituk
  • Acer Aspire 5733 PEW71 LA-6582P wyłącza się po ok. 5min.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Acer Aspire 5733 PEW71 LA-6582P wyłącza się po ok. 5min.

przez mimelectronics 9 września 2016, 07:40
Witam ;

Na początek przedstawię pacjenta ;
Acer Aspire 5733
Model no. PEW71
Płyta : LA-6582P Rev. 1.0

Komputer wyłącza się po ok. 5min. pracy.
Płyta zakupiona na OLX. Oryginalna była dość mocno uszkodzona. Klient podłączył dwa laptopy Acer przez przewód USB i nastąpiła ciemność. Wywaliło bezpieczniki. Opalił się port USB, uszkodził się na 90% BD82HM55 SL6ZS. Uszkodzony był również KBC i ISL6251 w zasilaniu.
Zakupiona płyta pozornie był OK, zaprogramowałem pamięci wsadami z oryginalnej płyty i przystąpiłem do testowania.
Niezależnie od tego co robimy, wyłącza się w przedziale od 3,5min. do 5min.
Sprawdzam teraz temperatury ale już kiedyś miałem taki przypadek z troszkę starszą płytą, wtedy wyłączenia następowały troszkę później po 15-20min. Temperatury do samego końca były w normie. Nie pamiętam już jak rozwiązałem tamten problem.
Proszę o sugestie kolegów obeznanych z płytą LA-6582P.

Re: Acer Aspire 5733 PEW71 LA-6582P wyłącza się po ok. 5min.

przez Google Adsense [BOT] 9 września 2016, 07:40

#2 Re: Acer Aspire 5733 PEW71 LA-6582P yłącza się po ok. 5min.

przez sebastiank 9 września 2016, 08:04
Dlaczego przekładałeś bios - kupiłeś uszkodzoną płytę?
Obie kości przełożyłeś z dawcy? Warto spróbować BIOSu z forum.

Sprawdź czy nie grzeje się np. kodek Audio, wzmacniacz, LAN, czytnik kart.
Podstaw też inny procesor/ram, przelutuj z dawcy thermal sensor.

#3 Re: Acer Aspire 5733 PEW71 LA-6582P yłącza się po ok. 5min.

przez mimelectronics 9 września 2016, 09:27
Przekładka bios-u związana z zachowaniem nr seryjnych, nie chciałem edytować ich ręcznie. Przełożone obydwa układy - ten przy KBC i ten większy.

#4 Re: Acer Aspire 5733 PEW71 LA-6582P yłącza się po ok. 5min.  [ROZWIĄZANY]

przez sebastiank 9 września 2016, 09:32
Jeśli nie testowałeś płyty na oryginalnych wsadach (lub nie wiesz czy była ta sama usterka) - wstaw te oryginalne kości lub wgraj sprawdzony wsad z forum.

#5 Re: Acer Aspire 5733 PEW71 LA-6582P yłącza się po ok. 5min.

przez mimelectronics 9 września 2016, 14:33
Na oryginalnych też się wyłączała.

#6 Re: Acer Aspire 5733 PEW71 LA-6582P yłącza się po ok. 5min.

przez morph 9 września 2016, 15:04
Witaj

Jest kilka postów na forum o podobnym problemie, np:
acer-aspire-5742-pew71-nagle-przypadkowe-resety-t26938.html?hilit=LA%206582P
acer-aspire-5742z-la-6582p-po-5-min-wylacza-sie-t17046-20.html?hilit=LA%206582P

Też przerabiałem podobny problem. U mnie uszkodzony okazał się wentylator, niby kręcił, ale co chwila zatrzymywał się. Początkowo nie wyłapałem tego i zmieniałem BIOS, co spowodowało dodatkowe problemy z wyłączaniem po 5 minutach. Finalnie wymiana wentylatora i powrót do oryginalnego BIOS'a rozwiązało problemy.

#7 Re: Acer Aspire 5733 PEW71 LA-6582P wyłącza się po ok. 5min.

przez sebastiank 9 września 2016, 15:37
U mnie chyba w co najmniej 70% na różne anomalie pomagało programowanie biosu. W podanych wątkach z resztą też :). Kości zawsze wymieniam na nowe - z zasady - być może to też istotna kwestia.
Wgraj sprawdzone wsady z forum do nowych kości - jeśli to nie rozwiąże problemu - można szukać dalej.

#8 Re: Acer Aspire 5733 PEW71 LA-6582P wyłącza się po ok. 5min.

przez mimelectronics 10 września 2016, 13:37
Przyznam się, że nie zrobiłem resetu CMOS. Zaraz sprawdzę, bez zmiany biosu jak zachowa się po resecie CMOS. Przy okazji wymieniłem bateryjkę CR2032 na nową.
Po resecie CMOS bez zmian nada się wyłącza po tym samym odstępie czasowym.
Cza na wymianę pamięci bios przy HM

-- sobota, 10 września 2016, 15:36 --

Po zmianie wsadu pamięci ( plik odczytany z zakupionej, uruchamianej płyty ) działa już 10min. i nie wyłącza się.
Wspomniałem wcześniej, że na oryginalnej pamięci też się wyłączał - owszem ale wtedy widocznie nie włożyłem baterii i pierwszy start ma być z wyłączeniem.
Klient łącząc dwa laptopy przez USB uszkodził HM , KBC, ISL w zasilaniu i zawartość pamięci 25Q32BVSIG. Zmyliło mnie to, że po przełożeniu pamiątek wszystko działało jak trzeba. Jedynie to wyłączenia co 5min. Szukałem wszędzie, badałem temperatury i nic.
Teraz kolej na instalację systemu i końcowy test płyty.

-- sobota, 10 września 2016, 16:48 --

Płyta pracuje ale przy końcu instalacji obraz pojawia się, znika , pojawia się znowu i wisi.
Mam obawy co do sprawności BD82HM55

-- sobota, 10 września 2016, 17:15 --

Za drugim podejściem instalacja poszła.
Teraz inny problem - niespodziewane wyłączenia.
Nadal zastanawiam się nad BD82HM55
i nad procesorem Intel I3 - pochodzi z zestawu po strzale z USB

-- sobota, 10 września 2016, 17:46 --

Tą mniejszą pamięć przy KBC zostawiłem ze starej płyty - czy to może być przyczyną opisywanych problemów ?

-- sobota, 10 września 2016, 18:27 --

Witam ;

Potrzebuję bios do tego laptopa.
Acer 5733
Procesor Intel i3 SLBZX
Płyta : LA6582P
- zawartość tego większego przy BD82HM55

Płyta która kupiłem miała na pokładzie inny procesor niż wyżej wymieniony , być może ze względu na niewłaściwą wersję biosu mam problemy z grafiką.

Procesor obsadzony oryginalnie ; Intel SLBUA P6200
Na tym oryginalnym procesorze pracuje poprawnie - bynajmniej w krótkim czasie - testowałem ok 20min.

Z braku punktów do pobrania plików z elvikom.pl poszukałem i znalazłem coś takiego ;

Mark:ACER
Model:Aspire 5733-384G50Mikk ( w moim jest -384G32Mnkk )
Chassis (main board, components):PEW71 LA-6582P REV 1.0
More informations: MAIN+EC BIOS V1.07 VGA BIOS INTEL V1994 - co to znaczy ?

Czy będzie pasował do mojej konfiguracji z procesorem i3-380M

Podmieniłem bios na ten pobrany z zewnątrz ;

Komputer wystartował ale już dwa razy dostałem komunikat : display driver stopped responding and has recovered
Wszystko zmierza w kierunku grafiki w BD82HM55, w procesorze i3 jest akcelerator grafiki więc podmienię jeszcze procek, mam tylko i5, nie wiem czy zadziała.

Po podmianie procesora na I5-430M nie ma żadnych problemów z grafiką poza tym, że wyłącza się cyklicznie co 5min. To jak na razie wskazuje na niewłaściwy bios.
Jutro zaprogramuje taki jak był wcześniej i będę testował z tym i5 na pokładzie.

#9 Re: Acer Aspire 5733 PEW71 LA-6582P wyłącza się po ok. 5min.

przez mimelectronics 13 września 2016, 18:37
Zainstalowałem procesor z serii i5 - nie miałem akurat i3.
Zainstalowałem system i jak na razie zero objawów związanych z grafiką.
Czy może to być w takim razie uszkodzenie procesora ?
Jeśli tak to co się w nim popsuło ? Układ akceleracji grafiki ?

Po zaprogramowaniu poprzedniej wersji biosu - większa pamięć - już się nie wyłącza.

#10 Re: Acer Aspire 5733 PEW71 LA-6582P wyłącza się po ok. 5min.

przez sebastiank 13 września 2016, 18:40
Uszkodzenie procesora jest możliwe.

#11 Re: Acer Aspire 5733 PEW71 LA-6582P wyłącza się po ok. 5min.

przez mimelectronics 19 września 2016, 06:55
Po wymianie procesora działa poprawnie choć nie do końca wierzę w to, że to kwestia procesora.
Sprzęt trafił do klienta - jeśli będzie coś niem tak to wróci na serwis.
Dziękuję za pomoc z biosem.

Re: Acer Aspire 5733 PEW71 LA-6582P wyłącza się po ok. 5min.

przez Google Adsense [BOT] 19 września 2016, 06:55