#1 Acer aspire ONE D270 - dziwny problem z ładowaniem baterii.
przez ppgg1 • 19 września 2014, 15:18
Laptop na płycie DA0ZE7MB6D0 rev: D trafił do mnie z dziwną usterką, po wciśnięciu włącznika pojawia sie logo ACER a następnie plansza gdzie jest wykrywany dysk, procesor, pamieć i tak wisi około 10-15 minut po czym przechodzi dalej, ładuje się system i wszystko jest OK. Dzieje się to praktycznie za każdym razem jak się go włacza czy restartuje (wcześniej głównie jak była bateria w laptopie). W celach diagnostycznych:
- sprawdzono na 2 innych dyskach (bez zmian)
- podminiono ram
- zaktualizowano bios z poziomu windowsa
Problem DRUGI, być może powiązany z problemem wyżej.
Dodatkowo zauważyłem problem z ładowaniem baterii, być może ma to jakieś powiązanie z probelem wyżej. Jeśli równoczesnie w laptopie jest bateria i podpięta ładowarka laptop wydaje dźwięki jak w przypadku rozładowywującej się baterii. Na samej baterii lub samym zasilaczu tego problemu nie ma. Dioda od ładowania baterii nie świeci, czasami miga, testowano na dwóch bateriach.
Przypadkiem podczas sekwencji startowej płyty nie ma jakiejś funkcji wykrywania kontrolera ładowania przez bios? To by wyjaśniało długie uruchamianie biosu w przypadku problemów z chargerem.
- sprawdzono na 2 innych dyskach (bez zmian)
- podminiono ram
- zaktualizowano bios z poziomu windowsa
Problem DRUGI, być może powiązany z problemem wyżej.
Dodatkowo zauważyłem problem z ładowaniem baterii, być może ma to jakieś powiązanie z probelem wyżej. Jeśli równoczesnie w laptopie jest bateria i podpięta ładowarka laptop wydaje dźwięki jak w przypadku rozładowywującej się baterii. Na samej baterii lub samym zasilaczu tego problemu nie ma. Dioda od ładowania baterii nie świeci, czasami miga, testowano na dwóch bateriach.
Przypadkiem podczas sekwencji startowej płyty nie ma jakiejś funkcji wykrywania kontrolera ładowania przez bios? To by wyjaśniało długie uruchamianie biosu w przypadku problemów z chargerem.