• Acer D270 - modyfikacja płyty głównej (MODEM SIM)

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Acer D270 - modyfikacja płyty głównej (MODEM SIM)

przez bochun2 12 września 2019, 08:27
Witam, nie bardzo się orientuję w jaki sposób doposażyć płytę główną tego laptopa. Z pewnością dolutować należy slot SIM, złącze mpci, wpakować anteny w klapę matrycy. Coś tam doczytałem o jakiś rezystorach i kondensatorach, ale nikt nie pisał jakie gdzie itp. Czy ktoś z kolegów tutaj może robił takie coś w tym modelu Acera lub wie jak to zrobić ?

Wiem, że i fabrycznie ten Acer D270 wychodził już przygotowany do korzystania z GSM (wkładasz SIM i tyle). Mam zdjęcia płyty z oryginalnie zamontowanymi komponentami do uruchomienia modemu. Doszukałem się też pełnego numeru takiego modelu z 3G. (D270-26CGkk).

Oznaczenie płyty głównej do przerobienia:
Symbol płyty: ZA7
Model Płyty: DA0ZE7MB6D0 Rev: D

Poniżej zdjęcia płyty już gotowej do zamontowania modemu:
Obrazek
Obrazek

pozdrawiam

Re: Acer D270 - modyfikacja płyty głównej (MODEM SIM)

przez Google Adsense [BOT] 12 września 2019, 08:27

#2 Re: Acer D270 - modyfikacja płyty głównej (MODEM SIM)

przez Vogelek23 12 września 2019, 09:00
Tutaj masz dokumentację płyty (schemat oraz boardview), która będzie potrzebna do tej przeróbki: schemat-acer-aspire-one-d270-quanta-ze7-da0ze7mb6d0-t16402.html
Wystarczy teraz, że na schemacie odnajdziesz elementy z prefiksem 3G@ (głównie strona 25 schematu, choć na stronie 24 też są dwa elementy) - wszystkie należy zamontować. Nie jest ich jakoś specjalnie dużo - 2 gniazda (MNC + SIM), 12 rezystorów, 16 kondensatorów i 2 diody TVS. Na obrazku poniżej masz zaznaczone (w niebieskich elipsach) WSZYSTKIE elementy, jakie należy wlutować - czerwonymi X-ami zaznaczyłem natomiast elementy, które pomimo prefiksu 3G@ nie powinny być zamontowane.

Obrazek

Re: Acer D270 - modyfikacja płyty głównej (MODEM SIM)

przez Google Adsense [BOT] 12 września 2019, 09:00
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).