• Acer Extensa 5220 - brak dźwiękyu na słuchawkach

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Acer Extensa 5220 - brak dźwiękyu na słuchawkach

przez jelonek76 1 lipca 2011, 17:01
Acer Extensa 5220 , płyta Columbia 06236-1T 48.4T301.01T
Objaw jest następujący:
Na głośnikach wbudowanych dźwięk poprawnie jest odtwarzany.
Po podpięciu słuchawek brak dźwięku w słuchawkach ( słuchawki oczywiście sprawne) , dźwięk nadal odtwarzany przez wbudowane głośniki.
Fakt podpięcia słuchawek jest wykrywany w systemie. Gniazdo słuchawkowe sprawne , niemniej jednak profilaktycznie podmienione , podmieniłem też ALC268 . Brak zmian w zachowaniu.
Z tego co wywnioskowałem na podstawie schematu to słuchawki obsługiwane są przez osobny wzmacniacz U30-G1412R41U-GP.
Nie wiem czy dobrze myślę że za aktywację/dezaktywację wzmacniaczy audio odpowiada sygnał AMP_SHUTDOWN# ?
Jeżeli tak to ten mi się nie zmienia podczas podłączania i odłączania słuchawek. Sygnał ten podawany jest z KBC , którego również podmieniłem . Brak zmian w zachowaniu. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem ?? Jeżeli tak proszę o jakieś wskazówki oraz ewentualne sprostowanie moich powyższych rozważań o ile są błędne.

Re: Acer Extensa 5220 - brak dźwiękyu na słuchawkach

przez Google Adsense [BOT] 1 lipca 2011, 17:01

#2 Re: Acer Extensa 5220 - brak dźwiękyu na słuchawkach

przez bluczek 1 lipca 2011, 17:21
Co masz na 1 nodze U30?

#3 Re: Acer Extensa 5220 - brak dźwiękyu na słuchawkach

przez Usunięty Użytkownik 402 1 lipca 2011, 17:56
Miałem ten sam problem, winnym okazał się sterownik :P Proponuję wszystkie odinstalować i zainstalować na nowo.

#4 Re: Acer Extensa 5220 - brak dźwiękyu na słuchawkach

przez demeo 1 lipca 2011, 18:14
LAZY napisał(a):Miałem ten sam problem, winnym okazał się sterownik Proponuję wszystkie odinstalować i zainstalować na nowo.

Problemy programowe najlepiej diagnozować/eliminować poprzez uruchomienie laptopa na jakimś LiveCd np. Ubutnu. Jest tam ciekawy soft do testowania każdego podzespołu laptopa.

--
pozdrawiam,
demeo

#5 Re: Acer Extensa 5220 - brak dźwiękyu na słuchawkach

przez hanomag 1 lipca 2011, 18:37
Kiedyś miałem podobny problem w tym modelu na Windows XP SP2. Trzeba było odinstalować sterowniki karty dźwiękowej, potem zainstalować UAA (łata KB888111) i dopiero wtedy na nowo zainstalować sterowniki od dźwięku. U mnie pomogło. Jaki masz system? Sprawdź w menadżerze urządzeń czy masz komplet sterowników.

#6 Re: Acer Extensa 5220 - brak dźwięku na słuchawkach

przez jelonek76 5 lipca 2011, 10:38
No i mieliście rację. Problem był programowy. Przeinstalowanie sterowników karty dźwiękowej rozwiązało wszelkie niedomagania.
Jednym słowem zabrałem się za tę naprawę chyba nie z tej strony co potrzeba . Temat uważam za zakończony

Re: Acer Extensa 5220 - brak dźwięku na słuchawkach

przez Google Adsense [BOT] 5 lipca 2011, 10:38