• Acer Nitro 5 AN515-55-512J N20C1 FH52M LA-J891P Zwarcie podczas diagnostyki,0 reakcj

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Acer Nitro 5 AN515-55-512J N20C1 FH52M LA-J891P Zwarcie podczas diagnostyki,0 reakcj

przez lomcio 25 marca 2024, 17:15
Witam, miałem założony temat odnośnie Acer Nitro 5 AN515-55-512J N20C1 FH52M LA-J891P gdzie nie było obrazu, niestety podczas diagnozy doszło do zwarcia, jako że jest to zupełnie inna awaria założyłem nowy temat
Laptop przestał się włączać brak jakiejkolwiek reakcji na power. Dotychczas udało mi się wykonać pomiary. Otóż zwarcie do masy miałem na zworkach:

PJ2501
PJ302
PJ1002
PJ1801
PJ1001
PJ1101
JPH1

Każdą z nich rozlutowałem by sprawdzić z której strony jest zwarcie. I wygląda to tak:
PJ2501 +3V ALW
PJ302 +3V ALW
PJ1002 +1.0V VSDGPU
PJ1801 +1.8V ALW
PJ1001 +3V ALW
PJ1101 +1.05V ALW
JPH1 +1.05VALW i +1.05VALW_PCH_PRIM ( tutaj nie mam pewności bo gdy sprawdzam przejście na zworce która jest rozlutowana i jest przerwa w niej to pokazuje ciągłość, więc po obu stronach pokazuje zwarcie do masy)

Pierwsza myśl układ 3V uszkodzony, pomiar PL311 nie wykazał zwarcia, wylutowałem PL301 i wykonałem pomiar na obu padach, brak zwarcia.

Przeprowadziłem próbę zwarciową, zasilanie dałem na PJ302, i od razu po podłączeniu zasilacza zwarcie, prąd 2-3 A przy napięciu około 1V, zaczął się grzać PCH. Czy to rzeczywiście może być PCH? Jaki jest koszt wymiany takiego układu i czy się to opłaca oraz jak sprawdzić czy CPU i GPU są sprawny by nie wymieniać ewentualnie tego PCH na marne.

Re: Acer Nitro 5 AN515-55-512J N20C1 FH52M LA-J891P Zwarcie podczas diagnostyki,0 reakcj

przez Google Adsense [BOT] 25 marca 2024, 17:15

#2 Re: Acer Nitro 5 AN515-55-512J N20C1 FH52M LA-J891P Zwarcie podczas diagnostyki,0 reakcj

przez matic 25 marca 2024, 18:39
lomcio napisał(a):Przeprowadziłem próbę zwarciową, zasilanie dałem na PJ302, i od razu po podłączeniu zasilacza zwarcie, prąd 2-3 A przy napięciu około 1V, zaczął się grzać PCH.
Hello!
Yes, the PCH chip is definitely damaged.

lomcio napisał(a):PJ1002 +1.0V VSDGPU
Are you sure there is a short circuit to ground on this jumper? What is an actual resistance to ground?

lomcio napisał(a):oraz jak sprawdzić czy CPU i GPU są sprawny
Impossible without soldering them to another functional board for the test purpose. You can just check the resistances to ground on all coils to make sure there are no short circuits.

#3 Re: Acer Nitro 5 AN515-55-512J N20C1 FH52M LA-J891P Zwarcie podczas diagnostyki,0 reakcj

przez lomcio 25 marca 2024, 19:15
PJ1002 16om, jeśli chodzi o
CPU:
PLZ1 PLZ2 PLZ3 PLZ4 2om

GPU
PLV2 PLV3 PLV4 0.2om
PLW1 PLW2 74om

PLG1 6.5om
PLH1 60om
PLA1 22.2om

Tak przedstawiają się rezystancje. Laptop gdy się załączał to nie wyświetlał obrazu na matrycy i HDMI, czy już wtedy PCH mógł się psuć a ostatecznie uległ uszkodzeniu w trakcie pracy a niie przez to zwarcie którego w sumie nie jestem pewien, bo kabel od matrycy ktory ma przewodzący oplot był nad płytą ale w zupełnie innym miejscu niż PCH i laptop działał i nagle się wyłączył nie było żadnego dźwięku ani efektu wizualnego zwarcia.

#4 Re: Acer Nitro 5 AN515-55-512J N20C1 FH52M LA-J891P Zwarcie podczas diagnostyki,0 reakcj

przez matic 25 marca 2024, 20:55
lomcio napisał(a):PJ1002 16om
This resistance seems completely normal to me.
The resistances on all other coils also seems normal.

If there was no picture, the GPU or CPU may be guilty, but it's impossible to diagnose without replacing the damaged PCH chip or transferring the GPU / CPU to another board.

#5 Re: Acer Nitro 5 AN515-55-512J N20C1 FH52M LA-J891P Zwarcie podczas diagnostyki,0 reakcj

przez lomcio 26 marca 2024, 10:25
Teraz pozostaje kwestia zakupu PCH, allegro czy warto zaryzykować na aliexpress? Czy ta niska rezystancja na cewkach od GPU nie jest podejrzana?

#6 Re: Acer Nitro 5 AN515-55-512J N20C1 FH52M LA-J891P Zwarcie podczas diagnostyki,0 reakcj

przez matic 26 marca 2024, 12:52
lomcio napisał(a):Now the question is whether to buy PCH, Allegro or is it worth taking the risk on Aliexpress?
It's your choice, but make sure to buy a brand new PCH. The used (refurbished) one may be "pulled" from the board with a BootGuard enabled and such a PCH will not work even though it's functional.

lomcio napisał(a):Isn't this low resistance on the GPU coils suspicious?
I don't know how accurate your measurements are, but I've come across such functional GPU chips with internal resistance of about 0.4Ω.

#7 Re: Acer Nitro 5 AN515-55-512J N20C1 FH52M LA-J891P Zwarcie podczas diagnostyki,0 reakcj

przez lomcio 26 marca 2024, 13:35
Laptop wyszedł mnie około 400zł więc myślę że warto zaryzykować i wymienić PCH a gdyby nadal nie było obrazu pokusić się o wymianę GPU, pytanie gdzie to teraz zrobić bo sam nie mam sprzętu do tego, czy może ktoś na forum podjął by się zadania oczywiście odpłatnie?

Re: Acer Nitro 5 AN515-55-512J N20C1 FH52M LA-J891P Zwarcie podczas diagnostyki,0 reakcj

przez Google Adsense [BOT] 26 marca 2024, 13:35
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).