• ACER NITRO 5 AN515, płyta LA-H501P -problem z zasilaniem CPU, jak wystartować VCCSA?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 ACER NITRO 5 AN515, płyta LA-H501P -problem z zasilaniem CPU, jak wystartować VCCSA?

przez poster 27 marca 2025, 15:21
PŁYTA: LA-H501P
CPU: SR3YY
PCH: SR40B
GPU: nVidia N18P-G0-MP-A1
KBC: ENE KB9022Q D

Pierwotna usterka to przebity PQZ4 i uszkodzone CPU, czyli standardowa usterka w tych płytach.
Wymieniłem procesor na SR3YY oraz wszystkie tranzystory w sekcji zasilania cpu na AONY36352 + wszystkie NCP81151, co robię zawsze w tym modelu.

Niestety w tym przypadku płyta startuje na ułamek sekundy, po czym wyłącza się. Na moment pojawia się zasilanie VCCSA (PLA1). Na VCC_CORE 0V.

Gdy zdejmę cewkę PLA1, płyta odpala i działa, wszystkie pozostałe napięcia startują - oprócz rzecz jasna CPU.

Podstawiłem PQA1 i PUA1 z płyty dawcy; podstawiłem PUZ1 i nic.
Rezystancje CPU:
VCCGT (PLG1) = 8Ω
VCC_CORE (PLZ1-PLZ4) = 3Ω
VCCSA (PLA1) = 17Ω
...czyli książkowe i lekko spadają gdy pogrzeję delikatnie rdzeń.

Proszę o pomoc w dalszej diagnozie. Pachnie to troszkę ubitym CPU...ale procesor zdemontowałem z płyty która się uruchamiała.

Kusi mnie wylut procesora i wstawienie go jeszcze raz, chociaż montaż wygląda poprawnie. Jak w tej płycie wystartować przetwornicę zasilającą VCCSA bez CPU?

Dodam że mam dość nisko na VCCSA_SENSE (PRZ15), bo tylko 2Ω. Niestety nie mam teraz sprawnej podobnej płyty ani innego cpu , żeby mieć punkt odniesienia.

Proszę o podpowiedzi

Re: ACER NITRO 5 AN515, płyta LA-H501P -problem z zasilaniem CPU, jak wystartować VCCSA?

przez Google Adsense [BOT] 27 marca 2025, 15:21

#2 Re: ACER NITRO 5 AN515, płyta LA-H501P -problem z zasilaniem CPU, jak wystartować VCCSA?

przez ADAMK101 28 marca 2025, 20:28
Poprawna rezystancja na System Agent to około 80R i prąd w tej gałęzi to max 150mA. Napięcie SA pojawia się bez magistrali jako domyślne w Power Sequence i jest warunkiem startu magistrali SVID.

#3 Re: ACER NITRO 5 AN515, płyta LA-H501P -problem z zasilaniem CPU, jak wystartować VCCSA?

przez poster 29 marca 2025, 01:57
Jesteś pewien?
Wg schematu zasilanie VCC_SA ma wydajność 10A (11A w peaku)
Obrazek

Niestety nie mam obecnie podobnego sprzętu z intelem 8/9gen żeby sobie zmierzyć, ale na SRH8Q i7-10750H, którego właśnie mam na stole, rezystancja na cewce od vccsa wynosi 12Ω.
Natomiast wg tej tabeli rezystancja na mojej płycie wydaje się być zupełnie prawidłowa:
Obrazek

#4 Re: ACER NITRO 5 AN515, płyta LA-H501P -problem z zasilaniem CPU, jak wystartować VCCSA?

przez ADAMK101 29 marca 2025, 06:33
Nie znam dokładnej wartości dla każdego CPU , Kiedyś mierzyłem na starszych I3 oraz I5 rezystancję właśnie dla przypadku uszkodzonego górnego tranzystora dla VCCSA i CPU nie przeżył. Po zdjęciu CPU naprawiłem zasilacz sprawdzając
napięcie SA około 1V i potem zakładałem używane CPU . CPU ma kilka stanów stany SA-present delikatnie się nagrzewa asymetrycznie- ale nie punktowo , SA i VCORE present bez RST równomiernie sie nagrzewa prąd około 200-300mA. To bez radiatora. SA VCORE RST normalna praca max 10=15 sekund mocno się nagrzewa. Dla Twojej generacji 17R jest dobrze , ale trzeba przyjrzeć się konstrukcji przetwornicy. Jeśli ma dodatkowe drivery to trzeba ją naprawić. Własnie spojrzałem na schemat- wszystkie drivery NCP81151 up and down i ewentualnie PCZ50 na nowy X7R i temat zamknięty.

Re: ACER NITRO 5 AN515, płyta LA-H501P -problem z zasilaniem CPU, jak wystartować VCCSA?

przez Google Adsense [BOT] 29 marca 2025, 06:33