• ACER V3-772G brak możliwości uruchomienia Windows 10

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 ACER V3-772G brak możliwości uruchomienia Windows 10

przez redart 21 września 2016, 11:53
Witam.
Laptop: Acer Aspire V3-772G
Płyta: VA70HW Rev.2.0 z grafiką GTX850M
BIOS: V1.15
Laptop trafił do serwisu z powodu uszkodzonych gniazd w module Audio/USB i na konserwację chłodzenia.
W trakcie pracy zdemontowana została płyta główna i bateria RTC.
Przy pierwszym uruchomieniu zostały wprowadzone podstawowe ustawienia w BIOS (data, czas, Legacy mode, itp.)
Po wykonaniu naprawy został złożony (z oryginalnym HDD) i uruchomiony, ale system już nie wstał - wywalił się z błędem CRITICAL_PROCESS_DIED
Założyłem nowy HDD i zainstalowałem Win 10 - uruchomiłem go kilka razy i znów reboot w trakcie uruchamiania z powodu CRITICAL_PROCESS_DIED, żadne naprawy OS nie stawiają go na nogi.
Zaglądam do BIOS, a tu data 01.01.2012...
Zainstalowałem Win 7 - działa z tym, że po ustawieniu daty w BIOS na 20.09.2016 i uruchomieniu Windowsa mam w systemie rok 10016... dzień i miesiąc OK. Zmieniam datę z poziomu OS na 2016r, uruchamiam ponownie i jest OK - data w BIOS i w systemie jest poprawna. Na Windows 7 wszystko działa jak należy.
Montuję dysk z Win10, uruchamiam (system podejmuje próbę naprawy i nie uruchamia się tylko wyrzuca bsod jak wyżej), po reboocie zaglądam do BIOS a tu 01.01.2012 :wtf:
Pozostałe ustawienia są takie jak wprowadziłem ręcznie (Legacy, Multiboot F12, itp.) i nie są przywrócone do defaultowych.

Dotychczas wykonano:
- programowanie obu pamięci FLASH (różne wsady, efekt zawsze taki sam, albo gorzej - brak reakcji na PWR lub brak obrazu - podejrzewam uszkodzone/niekompatybilne wsady),
- wymiana RAM,
- wymiana pamięci FLASH (EC i PCH) na nowe,
- wymiana dysku i instalacja różnych OS,
- wymiana baterii RTC i pomiary w gałęzi +VCC_RTC (napięcia poprawne),
- wymiana rezonatora RTC X2001 przy PCH.
Obecnie płyta pracuje na oryginalnych wsadach BIOS.

RTC w tej płycie znajduje się w PCH, więc nie wiem czy rwać układ bez większego przekonania, czy szukać prostszego wyjaśnienia tego fenomenu.
Sadzę, że problemy z RTC są jedynie symptomem poważniejszego uszkodzenia, a nie jedyną przyczyną niemożności uruchomienia Win 10.
Bez problemu pracuje na Linuxie live, można zainstalować i pracować na Win7, tylko za żadne skarby nie chce działać z systemem, który pracował jeszcze kilka dni wcześniej.
Proszę o sugestie, bo mi po 4 dniach walki brakuje pomysłów.

Re: ACER V3-772G brak możliwości uruchomienia Windows 10

przez Google Adsense [BOT] 21 września 2016, 11:53
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).