Zasady działu: Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu
- Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
- Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
- Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
- Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
- Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
Re: Re: ACHI Ir-PRO SC - profile grzania BGA
przez Google Adsense [BOT] • 13 czerwca 2011, 22:02
Lukasik napisał(a):Na Twoim miejscu zastanowił bym się dwa razy nad rozmieszczeniem sprzętu w serwisie, trzymać stację obok drzwi lub okna to nie zbyt dobry pomysł. Jak robię naprawy to moja kobieta wie, że wymaga to wiele precyzji i skupienia więc nawet do mnie nie podchodzi, bo małe szturchniecie może narobić szkodę.
Mądry Polak po szkodzie.
Ja stosuję się do tego co powiedział mi serwisant, który przywiósł mi maszynkę. Termopara leży obok - przynajmniej ta, która jest podłączona na ACHI. Używam zew termopary Omega. Górna grzałka jest na wysokości ok 8 cm nad układem. Dolny podgrzewacz na 260st (bez wyciągania dolnej termopary). Ściąganie układu w ołowiu czy bezołowiu to bajka. Po pierwsze mam duży dostęp, aby z odsysaczem podejść do rdzenia układu. Wcześniej odsuwam lekko górny promiennik. Pierwsza strefa jest ustawiona tak, aby tylko dolny podgrzewacz grzał.
I zrezygnowałem z podłączenia do komputera, bo nie ma takiej potrzeby.
Keli napisał(a):Ja stosuję się do tego co powiedział mi serwisant, który przywiósł mi maszynkę. Termopara leży obok - przynajmniej ta, która jest podłączona na ACHI. Używam zew termopary Omega. Górna grzałka jest na wysokości ok 8 cm nad układem. Dolny podgrzewacz na 260st (bez wyciągania dolnej termopary). Ściąganie układu w ołowiu czy bezołowiu to bajka. Po pierwsze mam duży dostęp, aby z odsysaczem podejść do rdzenia układu. Wcześniej odsuwam lekko górny promiennik. Pierwsza strefa jest ustawiona tak, aby tylko dolny podgrzewacz grzał.
Czyli generalnie nie korzystasz z żadnych profili ani sterownika górnej grzałki?
Mi sprzedając tą stację mówili to samo, a i przy mnie sami w ten sposób robili.
Powiedz mi jak ci idzie ?? Używasz topników i kulek z zestawu od stacji ??
Do tej pory używałem chałupniczych metod to ściągania i zakładania układów. Wszystko na HOCIE i małym podgrzewaczu. Niestety płyty się gięły, a kulkowanie to wielokrotnie mnie do szewskiej pasji doprowadzało. I wszystko robiłem na jednym fluxie. Chłopaczek przyjechał i w gratisie przywiózł trzy rodzaje fluxu. Jakiś zwykły do ściągania i czyszczenia pól, osobny do kulkowania i osobny do kładzenia układów. Niby nie wiele - zmiana fluxu - a jednak kulkowanie teraz przebiega sprawnie i bez problemów. Na własnym doświadczeniu przekonałem się o tym co pisali wcześniej koledzy - rodzaj użytego fluxu ma ogromne znaczenie w całym procesie.
W piątek jak będę w pracy podam profil jakiego używam z lekko modyfikacją w stosunku do tego, co ustawił chłopaczek szkoleniowiec.
W piątek jak będę w pracy podam profil jakiego używam z lekko modyfikacją w stosunku do tego, co ustawił chłopaczek szkoleniowiec.
Keli napisał(a):Chłopaczek przyjechał i w gratisie przywiózł trzy rodzaje fluxu. Jakiś zwykły do ściągania i czyszczenia pól, osobny do kulkowania i osobny do kładzenia układów. Niby nie wiele - zmiana fluxu - a jednak kulkowanie teraz przebiega sprawnie i bez problemów.
A może Kolega się podzielić nazwami tych fluxów?
Ja mam pytanie z innej strony bo robię swoje "krematorium". Jak to jest w sprzęcie fabrycznym ze sterowaniem dołem ? Z tego co zrozumiałem, to podgrzewacz utrzymuje stała temperaturę a profil dotyczy tylko górnej grzałki. Czyli uruchamiając proces płyta jest ogrzewana z dołu z jakąś tam prędkością do określonej temperatury w sposób równomierny (zawsze powiedzmy 1 st/sek) i w tym samym czasie rośnie temperatura góry wg kroków/schodków określonych w profilu. Dobrze kombinuję ?
Przepraszam za mały OT.
Przepraszam za mały OT.
@SELLKOM
Wystarczy zmienić paramter przyrostu temperatury na 1.0 (pierwsza opcja) ex R1 - 1.0
@kjedrocha
Do kulkowania najlepszy jest FLUX H036, proszę nie dyskutować na jego temat naprawdę jest niezawodny.
Idealna lepkość i świetny czas aktywacji. Stawianie układów najlepiej przebiega na FLUX B, a do czyszczenia używamy najlepiej 100gramówek gdyż idzie tego najwięcej. Czyli np czyściuteńki flux kingboo,
lub podróbki AMTECH jednak tu różne kwiatki wychodzą
@Keli
Taak, duży dobrej klasy dolny podgrzewacz to podstawa, te stacje to zapewniają.
Wystarczy zmienić paramter przyrostu temperatury na 1.0 (pierwsza opcja) ex R1 - 1.0
@kjedrocha
Do kulkowania najlepszy jest FLUX H036, proszę nie dyskutować na jego temat naprawdę jest niezawodny.
Idealna lepkość i świetny czas aktywacji. Stawianie układów najlepiej przebiega na FLUX B, a do czyszczenia używamy najlepiej 100gramówek gdyż idzie tego najwięcej. Czyli np czyściuteńki flux kingboo,
lub podróbki AMTECH jednak tu różne kwiatki wychodzą
@Keli
Taak, duży dobrej klasy dolny podgrzewacz to podstawa, te stacje to zapewniają.
DjDave napisał(a): Na końcu zaś wprowadzamy parametr H. Czy dobrze mi się wydaje że czas narastania temp. dołu jest to właśnie ten ostatni parametr?
Z tego się gdzies doczytałem, to jest temp. jaką górna grzałka może osiagnąć przy grzaniu na 100%.
Temp dołu ustawiana jest na prawym sterowniku.
Mój profil, który wspomniałem że podam:
R1:1 L1:0 D1:85 to po to, aby przez 85 sek grzał tylko podgrzewacz z dołu, a góra czekała
R2:1 L2:145 D2:75
R3:1 L3:175 D3:67
R4:0,95 L4:226 D4:75
R5:end
Hb300
podkreślam, że używam go przy luzem leżącej termoparze i górnej grzałce na wysokości ok 8 cm !!
Keli opisał technikę, którą opracowaliśmy. Gwarantuję, że jest 100% pewna i skuteczna.
Jednak trzeba wiedzieć co i jak, ważna jest wysokość, profil i reakcja użytkownika.
Jego zaletą jest to, że nie ważne jaki rodzaj cyny będzie zastosowany (LF oczywiście) bo jak wiadomo składy mają różne, każdy układ na każdym laminacie zdejmiemy w sposób perfekcyjny.
UWAGA: Metoda bez pomiarów temp. nie jest zalecana, może doprowadzić do uszkodzenia płyty lub układu.
Zastosowanie tylko do celów badawczych i naukowych, skierowane dla osób doświadczonych.
Do testów proszę o stosowanie zewnętrznych urządzeń pomiarowych.
Jednak trzeba wiedzieć co i jak, ważna jest wysokość, profil i reakcja użytkownika.
Jego zaletą jest to, że nie ważne jaki rodzaj cyny będzie zastosowany (LF oczywiście) bo jak wiadomo składy mają różne, każdy układ na każdym laminacie zdejmiemy w sposób perfekcyjny.
UWAGA: Metoda bez pomiarów temp. nie jest zalecana, może doprowadzić do uszkodzenia płyty lub układu.
Zastosowanie tylko do celów badawczych i naukowych, skierowane dla osób doświadczonych.
Do testów proszę o stosowanie zewnętrznych urządzeń pomiarowych.
Rozumiem, że kolega "lutowniczy" to właśnie kolega, który przywiózł mi ACHI. Chłopak zna się na rzeczy. Dziś rozmawiałem z nim w innej kwestii przez tel i od razu podał właściwą odpowiedź. Długo w tym siedzi i myślę, że warto jest wziąć pod uwagę to co mówi. Ma dostęp do szerokiego asortymentu i możliwości przetestowania chemii i urządzeń, których my nie mamy.
Keli napisał(a):podkreślam, że używam go przy luzem leżącej termoparze i górnej grzałce na wysokości ok 8 cm !!
lutownicze napisał(a):Keli opisał technikę, którą opracowaliśmy. Gwarantuję, że jest 100% pewna i skuteczna.
Nie mam takiej stacji ale bardzo uważnie czytam ten wątek i myślę, że używanie konkretnie tej stacji, bez termopary ale "z głową", ma jak najbardziej sens. Dół grzeje wg swojego schematu. Jeśli więc góra byłaby kontrolowana termoparą z płyty (która nagrzewa się dość szybko i do temperatury powiedzmy 170st) to w zasadzie powinna grzać tylko powyżej temperatury płyty czyli w bardzo krótkim okresie czasu pod koniec profilu. Przykładowo, w profilu smoovob z pierwszej strony tego wątku, pierwszy krok grzeje do temp. 30st w czasie 70 sek. W tym czasie z pewnością podgrzewacz daje już wyższą temperaturę. Kolejne kroki 140 i 170st. też pewnie przeszedłby bez echa. Jaki więc sens konstruować skomplikowane, kilkustopniowe profile skoro i tak grzałka nie jest sterowana ?
Jeśli założyć, że w głowicy jest termopara i wysokość głowicy jest dokładnie dobrana, to wtedy OK. Płyta grzeje od spodu a układ jest stopniowo rozgrzewany od góry. Jak się nagrzeje to ciepło przechodzi przez obudowę do kul. Jak głowica będzie za nisko to układ się zbąbli.
Ja zastanawiam się nad położeniem termopary na wierch układu. Odpadłby problem ustawiania wysokości głowicy nad układem. Teraz konstruuje swoją stację więc z pewnością przećwiczę to rozwiązanie.
Pomysł DjDave by wyciągnąć termoparę z podgrzewacza i stykowo mierzyć temperaturę płyty - super ! Zastosuje go u siebie
http://www.odzyskiwanie-danych.com.pl - Odzyskiwanie danych z dysków twardych, SSD, pendrive, kart pamięci, macierzy RAID, CD/DVD. Wszystkie typy uszkodzeń.
http://www.serwisapple.pl
http://sklep.arvika.pl - układy BGA, SMD, części do napraw urządzeń Apple, dla aktywnych użytkowników Elvikom rabat 5%
http://www.serwisapple.pl
http://sklep.arvika.pl - układy BGA, SMD, części do napraw urządzeń Apple, dla aktywnych użytkowników Elvikom rabat 5%
lutownicze napisał(a):Keli opisał technikę, którą opracowaliśmy. Gwarantuję, że jest 100% pewna i skuteczna.
Keli napisał(a):Rozumiem, że kolega "lutowniczy" to właśnie kolega, który przywiózł mi ACHI. Chłopak zna się na rzeczy. Dziś rozmawiałem z nim w innej kwestii przez tel i od razu podał właściwą odpowiedź. Długo w tym siedzi i myślę, że warto jest wziąć pod uwagę to co mówi. Ma dostęp do szerokiego asortymentu i możliwości przetestowania chemii i urządzeń, których my nie mamy.
Bzdury!
Ktoś powinien zareagować na tego typu posty bo w przeciwnym wypadku młodzi użytkownicy ACHI po przeczytaniu tych wypowiedzi pierwsze lutowania skończą zbąblowanymi układami. Może i kolega zna się na rzeczy jednak gadanie o odłożeniu termopary na bok jest zwykłą bzdurą. Układy owszem schodzą bez większego problemu tylko proszę zwrócić uwagę na kolor promiennika, jest zwyczajnie czerwony. Jaką ma temperaturę? pierwsze lutowanie ok, pójdzie ładnie, może nawet bez zbąblowania, ale proszę lutować kolejny układ bez dokładnego wystudzenia górnej grzałki. Gwarantuję, że kolejny układ będzie ułożony na półce pt. "szrot". Robiłem testy bez termopary bo zastanawiał mnie kolor tego promiennika, zaskakujące jakie wyniki miałem na mierniku z termoparą obok układu.
Ja wiem, że każdy ma swoją technikę lutowania układów, ale nie po to jest zaawansowany sterownik który oblicza moc grzania i dobiera ją do aktualnej temperatury żeby teraz tego nie używać. Nie rozumiem takich wypowiedzi i wprowadzania ludzi w błąd, ta termopara po to jest żeby z niej korzystać. Technicy nie po to obmyślali skomplikowane, wielostopniowe profile grzania żeby teraz mając pewną kontrolę temperatury zdawać się "na oko".
pozdrawiam
Re: ACHI Ir-PRO SC - profile grzania BGA
przez Google Adsense [BOT] • 27 czerwca 2011, 21:51