Dlaczego wszyscy piszą że parametr Hb oznacza maksymalną temperaturę górnej grzałki? Skoro nie podłoży się termopary to skąd programator będzie wiedział że przekroczył ten parametr? A jeżeli używa się termopary to po co taki parametr skoro maksymalna temperatura jest ustalona przez ostatni wariant w profilu.
Zasady działu: Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu
- Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
- Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
- Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
- Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
- Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
Re: Re: ACHI Ir-PRO SC - profile grzania BGA
przez Google Adsense [BOT] • 2 listopada 2011, 10:07
Opis parametru Hb z instrukcji kontrolera, nie mam czasu tłumaczyć, chyba każdy z grubsza zrozumie:
The holdback state(HB)is a special case of HOLD. It is activated of its own accord by the programmer/controller
and cannot be selected by the user. The HB parameter allows the user to set the difference tolerated between
the current setpoint and the actual value while the program is running. If this difference is exceeded, the
program generator halts itself in order for the process value to catch up with the program setpoint. In a dwell
period the time-base is halted. If the difference between setpoint and actual value is again smaller than HB,
the program is continued.
To switch off holdback, set the parameter to a very high value.
The holdback state(HB)is a special case of HOLD. It is activated of its own accord by the programmer/controller
and cannot be selected by the user. The HB parameter allows the user to set the difference tolerated between
the current setpoint and the actual value while the program is running. If this difference is exceeded, the
program generator halts itself in order for the process value to catch up with the program setpoint. In a dwell
period the time-base is halted. If the difference between setpoint and actual value is again smaller than HB,
the program is continued.
To switch off holdback, set the parameter to a very high value.
Ok.
Jeśli dobrze przeczytałem. Jeśli temperatura przekroczy parametr HB program zostanie natychmiast przerwany. I wszystko super. Tylko że bez termopary parametr HB tak czy siak jest również nieistotny. Bo sterownik odczytuję z termopary temperaturę pomieszczenia w której się znajduje gdyż w przypadku o którym piszemy leży sobie ona po prosty gdzieś z boku. Więc górny podgrzewacz rozgrzewa się cały czas programu nawet do maxa w zależności jak długi jest program.
Jeśli dobrze przeczytałem. Jeśli temperatura przekroczy parametr HB program zostanie natychmiast przerwany. I wszystko super. Tylko że bez termopary parametr HB tak czy siak jest również nieistotny. Bo sterownik odczytuję z termopary temperaturę pomieszczenia w której się znajduje gdyż w przypadku o którym piszemy leży sobie ona po prosty gdzieś z boku. Więc górny podgrzewacz rozgrzewa się cały czas programu nawet do maxa w zależności jak długi jest program.
"If the difference between setpoint and actual value is again smaller than HB, the program is continued."
Przepraszam. Faktycznie masz racje nie doczytanie i nie zrozumienie z mojej strony.
Sprawdziłem właśnie. Przy ustawieniu HB na 100 st i temp. otoczenia 23 st (PV) program nie
zostaje przerwany lecz zastopowany na kroku gdy PV=23 i SV=123.
Przepraszam. Faktycznie masz racje nie doczytanie i nie zrozumienie z mojej strony.
Sprawdziłem właśnie. Przy ustawieniu HB na 100 st i temp. otoczenia 23 st (PV) program nie
zostaje przerwany lecz zastopowany na kroku gdy PV=23 i SV=123.
Witam Panowie. Od kilku dni jestem posiadaczem stacji Achi Ir Pro SC.
Obserwuje ten wątek i nurtuje mnie sprawa odległości górnej grzałki od układu,
Sam jak na razie stosuje się do zaleceń producenta i ustawiam grzałkę na wysokości 2,5 cm.
Nie chcę snuć filozoficznych wywodów bo dopiero zaczynam się bawić tą maszynką.
Wydaje mi się jednak, że publikowanie jakichkolwiek profili grzewczych ma sens dopiero gdy podamy wszystkie ustawienia maszyny a nie tylko współczynniki R,L i D.
Ważny jest tutaj dokładne położenie termopary ustawienie temperatury dolnego podgrzewacza, a przede wszystkim odległości górnej grzałki od układu.
Jeśli podam swój profil grzewczy przy położeniu górnej grzałki na 2,5 cm to będzie się on miał nijak gdy ktoś inny ustawi sobie ją na wysokość 8cm.
Na początku postu ktoś podał profile grzewcze do płyt Xbox 360 i Ps3 z jakieś hiszpańskiej strony.
Przyznam się ,że przy moim ustawieniu górnej grzałki nie działa on prawidłowo.
To tylko takie spostrzeżenie.
Obserwuje ten wątek i nurtuje mnie sprawa odległości górnej grzałki od układu,
Sam jak na razie stosuje się do zaleceń producenta i ustawiam grzałkę na wysokości 2,5 cm.
Nie chcę snuć filozoficznych wywodów bo dopiero zaczynam się bawić tą maszynką.
Wydaje mi się jednak, że publikowanie jakichkolwiek profili grzewczych ma sens dopiero gdy podamy wszystkie ustawienia maszyny a nie tylko współczynniki R,L i D.
Ważny jest tutaj dokładne położenie termopary ustawienie temperatury dolnego podgrzewacza, a przede wszystkim odległości górnej grzałki od układu.
Jeśli podam swój profil grzewczy przy położeniu górnej grzałki na 2,5 cm to będzie się on miał nijak gdy ktoś inny ustawi sobie ją na wysokość 8cm.
Na początku postu ktoś podał profile grzewcze do płyt Xbox 360 i Ps3 z jakieś hiszpańskiej strony.
Przyznam się ,że przy moim ustawieniu górnej grzałki nie działa on prawidłowo.
To tylko takie spostrzeżenie.
Powiem szczerze, że takie same pytania miałem kiedy zaczynałem swoją przygodę.Ostatecznie zaopatrzyłem się w złom typu sprawne karty graficzne GF2, GF4 lub starsze ATI itp.Popytałem znajomych w serwisach i nie tylko. Większość dostałem za darmo lub za symboliczne 5 zł .Każdy miał gdzieś takie graty.Trochę gratów poszło w śmietnik .Ale tak dopracowałem własną procedurę postępowania. Zanim zabrałem się za rzeczy klientów.
Myślę, abyś zrobił podobnie przeczytał ten wątek raz jeszcze od początku.Zanotował uwagi i zaczął sobie działać. Profile grzania podejrzewam, że i tak każdy z nas ma inne dostosowane pod siebie.
Myślę, abyś zrobił podobnie przeczytał ten wątek raz jeszcze od początku.Zanotował uwagi i zaczął sobie działać. Profile grzania podejrzewam, że i tak każdy z nas ma inne dostosowane pod siebie.
Na pewno ważne jest podanie odległości przy podawaniu profilu. Stosując mój profil podany wcześniej przy wysokości 2,5cm i bez termopary na pewno spali układ, bo grzałka grzeje przez większość czasu siłą 100%. Ja używam właściwie jednego profilu prawie do wszystkich płyt - łącznie z XBOXami. Zmieniam jedynie temp. podgrzewacza dolnego przy płytach Pb. Nieocenioną pomocą jest termopara włożona w kulki układu podłączona do zew. miernika temp.
Tylko raz doprowadziłem do pojawienia się parch na chipie. Kupiłem nowy układ, a jak się później ukazało, układ miał kulki Pb a ja wydłużyłem czas aby temp doszła do 220st C. Pisałem do sklepu w którym kupiłem układ i dostałem jedynie przeprosiny. Nie ma się co dziwić, nie mniej jednak układ nowy powinien mieć kulki NoPb.
Tylko raz doprowadziłem do pojawienia się parch na chipie. Kupiłem nowy układ, a jak się później ukazało, układ miał kulki Pb a ja wydłużyłem czas aby temp doszła do 220st C. Pisałem do sklepu w którym kupiłem układ i dostałem jedynie przeprosiny. Nie ma się co dziwić, nie mniej jednak układ nowy powinien mieć kulki NoPb.
Witam użytkowników tego sprzętu.
Stacji używam z powodzeniem już od ponad roku, także swój sprzęt znam.
Ale ostatnio stacja zaczęła robić sobie "jaja". Profil jak zazwyczaj, dolny podgrzewacz też, jednak od kilki dni stacja bąbluje układy.
Temperatura zamiast rosnąć zgodnie z profilem, leci w górę bez przerwy, jakby górna grzałka była bezwładna. Jednak jest ona sterowana, bo widać różnice w poborze prądu gdy jest włączona i wyłączona.
Czy to oznacza, że górny element grzejny uległ "wykończeniu"? Czy taka bezwładność jest bezpośrednio związana ze zużyciem tego elementu?
Rozumiem gdyby to się stało stopniowo w czasie, ale to się stało praktycznie "z dnia na dzień". Nie wiem czy zamawiać nową grzałkę, czy szukać winy gdzie indziej.
Dzięki za wszelkie odpowiedzi i sugestie. Pozdrawiam.
Ale ostatnio stacja zaczęła robić sobie "jaja". Profil jak zazwyczaj, dolny podgrzewacz też, jednak od kilki dni stacja bąbluje układy.
Temperatura zamiast rosnąć zgodnie z profilem, leci w górę bez przerwy, jakby górna grzałka była bezwładna. Jednak jest ona sterowana, bo widać różnice w poborze prądu gdy jest włączona i wyłączona.
Czy to oznacza, że górny element grzejny uległ "wykończeniu"? Czy taka bezwładność jest bezpośrednio związana ze zużyciem tego elementu?
Rozumiem gdyby to się stało stopniowo w czasie, ale to się stało praktycznie "z dnia na dzień". Nie wiem czy zamawiać nową grzałkę, czy szukać winy gdzie indziej.
odnośnie HB
bo czegoś nie rozumiem
termopara obok - np 23°C
HB - np 100
idzie profil 5.10.15.20..... 123 stop (hb100)
tak?
ale
temp termopary 23°C
z profilu (zadana) 123
więc sterownik stara się dogrzać do 123 wiec dochodzi do 100% i grzeje , grzeje, płyta się rozgrzewa 100 .... 150 .... 200 .... 250 .....
bo przecież nie wie jaka jest faktycznie temp
więc jakie ma znaczenie ustawianie tego parametru z termoparą "z boku"
zresztą używając termopary to też nie wiem po co?
chyba że ... wykorzystamy PID (czy jakoś tak) - jeśli dobrze rozumiem zasadę działania PID oraz uwzględniając własne obserwacje - to
moc podawana na grzałkę zależy od różnicy temperatur - duża różnica duża moc, mała różnica mała moc - i parametrem HB (dopuszczalna różnica temp) będziemy regulować moc górnej grzałki
dobrze rozumiem??
PS - kamilj
Też tak miałem
U mnie zaczęło się od przegrzania (wlut, puściłem profil i wyszedłem, termopara się odkleiła i usmażyłem płytę - kosztowna lekcja )
poinformowałem Plugit - dostałem maila:
REX-C100
Proszę o zautoryzowanie ustawień programatora.
Przytrzymać SET.
-
ARU 0000
P 0010
1 0010
d 0002
AR 0050
R 0002
SC 0000
Lcy 0000
Następnie w celu diagnozy wymagane jest wysunięcie prawego
programatora, pod nim jest zabezpieczenie, naciska sie je palcem i
swobodnie powinien się wysunąć. Oczywiscie wszystko na wyłączonym od
sieci urzadzeniu. Na tym etapie wymagany jest pomiar rezystacji po
lewej stronie między dwoma ostatnimi PINami. Troszke utrudniony
dostep, ale brymenem da się to zrobić bez wiekszych trudnosci.
Pozdrawiam,
rezystancja na 1 i 2 : (od dołu)
- + 2M
+ - 4M
z groszami
odpowiedzi jeszcze nie dostałem ale stacja się "uspokoiła" (da się pracować)
nadal nie jest tak jak wcześniej, ale to pewnie wina uszkodzenia dolnej termopary (uszkodzona izolacja)
bo czegoś nie rozumiem
termopara obok - np 23°C
HB - np 100
tak?
ale
temp termopary 23°C
z profilu (zadana) 123
więc sterownik stara się dogrzać do 123 wiec dochodzi do 100% i grzeje , grzeje, płyta się rozgrzewa 100 .... 150 .... 200 .... 250 .....
chyba że ... wykorzystamy PID (czy jakoś tak) - jeśli dobrze rozumiem zasadę działania PID oraz uwzględniając własne obserwacje - to
moc podawana na grzałkę zależy od różnicy temperatur - duża różnica duża moc, mała różnica mała moc - i parametrem HB (dopuszczalna różnica temp) będziemy regulować moc górnej grzałki
dobrze rozumiem??
PS - kamilj
Też tak miałem
U mnie zaczęło się od przegrzania (wlut, puściłem profil i wyszedłem, termopara się odkleiła i usmażyłem płytę - kosztowna lekcja )
REX-C100
Przytrzymać SET.
-
ARU 0000
P 0010
1 0010
d 0002
AR 0050
R 0002
SC 0000
Lcy 0000
Pozdrawiam,
- + 2M
+ - 4M
z groszami
nadal nie jest tak jak wcześniej, ale to pewnie wina uszkodzenia dolnej termopary (uszkodzona izolacja)
cyborgctm napisał(a):temp termopary 23°C
z profilu (zadana) 123
Też mi się tak na początku wydawało ale zweryfikować można to tylko w praktyce. Sterownik ma ustawiony określony przyrost temperatury (dajmy na to 1st/sek), jeśli więc startujesz od 23 stopni to po 100 sekundach sterownik stwierdza, że ta temp. została osiągnięta, zatrzymuje grzanie na czas z parametru d a potem uruchamia następny krok. Żeby rozgrzać płytę do 250 stopni musiałbyś mieć taką temperaturę ustawioną w profilu. Używając termopary możesz zweryfikować czy płyta nagrzewa się szybciej czy wolniej niż narasta profil. Aby to szło mniej więcej równo z profilem, trzeba pomanipulować czasami d każdego kroku.
A parametr Hb z termoparą leżącą obok nie ma żadnego znaczenia, trzeba go ustawić na odpowiednią wysoką wartość, żeby nie wyłączył grzania za wcześnie.
Jeśli to możliwe proszę również innych kolegów o pomoc.
Jeśli forum Ci pomogło, możesz wspomóc jego utrzymanie przez dotację PAYPAL
donate.php
Z góry serdecznie dziękuję.
donate.php
kamilj napisał(a):Witam użytkowników tego sprzętu.
Ostatnio sam zakupiłem sterownik PC410 z tej stacji, osobiście jestem zadowolony.
Jeśli masz możliwość, podłącz inną termoparę pod inny miernik i porównaj temp.
Temperatura PV i SV żeby szły w parze przy przyroście 1st./s, uważam że jest to praktycznie nie możliwe.
Ja mam ustawione HB na 10st.
Jeśli to możliwe proszę również innych kolegów o pomoc.
donate.php
donate.php
cyborgctm napisał(a):odnośnie HB
bo czegoś nie rozumiem
termopara obok - np 23°C
HB - np 100
tak?
ale
temp termopary 23°C
z profilu (zadana) 123
dobrze rozumiem??
PS - kamilj
Też tak miałem
REX-C100
Przytrzymać SET.
-
ARU 0000
P 0010
1 0010
d 0002
AR 0050
R 0002
SC 0000
Lcy 0000
Pozdrawiam,
- + 2M
+ - 4M
z groszami
Kurcze, wstyd się przyznać, ale nigdy nie wiedziałem że w tym sterowniku można ustawiać coś innego od temperatury zadanej.
Ja akurat mam sterownik XMTG-8000, poszperałem trochę i sieci i znalazłem tabelkę, która jest domyślinmi ustawieniami tego sterownika:
Faktycznie, ustawienie tych parametrów DIAMETRALNIE zmienia zachowanie całej stacji. Profile zaczynają odzyskiwać kształt i stacja zaczyna zachowywać się normalnie.
Nie jest to szczyt marzeń, lecz czuję, że jestem prawie w domu Nie wiem dlaczego sterownik się rozkalibrował. Być może uzależnione jest to od stopnia wyeksploatowania grzałek, zużyte zachowują się inaczej niż pierwotnie program zakładał. Z drugiej strony ustawienia sterownika nijak miały się do tych z tabelki. Ciekawa sprawa.
A ja jak do tej pory nie znalazłem idealnego profilu do reflow konsoli (ps3,x360). Na kilkanaście konsoli chyba tylko jedna podniosła się.Przy Ps3 przeważnie z YLoD mam RLoD ,a xboxy nic.Czy ktoś mógłby podzielić się wskazówkami dotyczącymi ustalania profilu?To wszystko w przeciwieństwie do laptopów gdzie mam 100% trafień.
jokeroo napisał(a):A ja jak do tej pory nie znalazłem idealnego profilu do reflow konsoli (ps3,x360). Na kilkanaście konsoli chyba tylko jedna podniosła się.Przy Ps3 przeważnie z YLoD mam RLoD ,a xboxy nic.Czy ktoś mógłby podzielić się wskazówkami dotyczącymi ustalania profilu?To wszystko w przeciwieństwie do laptopów gdzie mam 100% trafień.
Hmm mi 99% konsol wychodzi bez problemu.
Dół na 250C, górna grzałka na 2,5 cm nad układem, profil standardowy do PbFree tylko, że wydłużony (pomanipuluj parametrami Ramp oraz Dewell Time). Cały profil trwa koło 9 min (według linii czasu na wykresie, w programie do sterowania stacją).
Przede wszystkim pilnuj, żeby płyta przez cały proces była płaska jak stół, żeby nic się nie odkształcało itp... Musisz sobie wynaleźć własny patent na usztywnienie płyty. Można kupić specjalne ramki do usztywniania płyt, ale wystarczy trochę wyobraźni i sam sobie wymyślisz skuteczny sposób.
Witam.
Chciałbym się dowiedzieć dwóch rzeczy.
Pierwsza, co oznacza paramter R (ramp rate) w profilach stacji, nie za bardzo umiem poradzić sobie z przetłumaczeniem tego z manuala
Drugie pytanie. Czy do wlutu układu używamy tego samego profilu co przy wylucie ? Kupiłem dwie płyty xboxów do zabaw i treningu. Użyłem profilu z pierwszego postu (tego od xboxa) i udało mi się poprawnie wylutować układy. Nie wiem czy dobrze myślę, ale skoro teraz będę lutował układ z kulkami pb, to można użyć mniejszej temperatury, np. pierwszy profil stacji do Pb ?
Chciałbym się dowiedzieć dwóch rzeczy.
Pierwsza, co oznacza paramter R (ramp rate) w profilach stacji, nie za bardzo umiem poradzić sobie z przetłumaczeniem tego z manuala
Drugie pytanie. Czy do wlutu układu używamy tego samego profilu co przy wylucie ? Kupiłem dwie płyty xboxów do zabaw i treningu. Użyłem profilu z pierwszego postu (tego od xboxa) i udało mi się poprawnie wylutować układy. Nie wiem czy dobrze myślę, ale skoro teraz będę lutował układ z kulkami pb, to można użyć mniejszej temperatury, np. pierwszy profil stacji do Pb ?
Re: ACHI Ir-PRO SC - profile grzania BGA
przez Google Adsense [BOT] • 26 grudnia 2011, 00:40