• ACHI Ir-PRO SC - profile grzania BGA

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#181 Re: ACHI Ir-PRO SC - profile grzania BGA

przez shao 20 marca 2013, 08:49
koloboro napisał(a):jak startuje cały profil tzn. czy dolna grzałka startuje razem z górą?

Nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ zależy to od zaprogramowanego profilu.
Kolega zerknie na cały ten temat od początku - pojawiło się kilka ciekawych profili.
W większości propozycji obie grzałki ruszają w tym samym momencie, przy czym górna grzałka jest całkowicie programowalna - można ustawić prędkość przyrostu temperatury itp. Docelowo, chodzi o to, aby przyrost temperatury był równomierny i nie za bardzo agresywny.

insert napisał(a):Niestety dolna grzałka "startuje" razem z górną co jest podstawowym mankamentem tej stacji (niestety nie jedynym).

Nie mogę się zgodzić.
Jeśli tylko chcesz, możesz ustawić długi pierwszy krok profilu z docelową temperaturą górnej grzałki na poziomie np 10C (niższym niż temp otoczenia). Wtedy grzałka nie rozpocznie pracy. W drugim kroku możesz rozpocząć normalną pracę grzałki.
Ja w ten sposób zrobiłem sobie profil, w którym górna grzałka nie grzeje nigdy - w ten sposób uzyskałem możliwość korzystania z samego podgrzewacza do innych zadań.

Re: Re: ACHI Ir-PRO SC - profile grzania BGA

przez Google Adsense [BOT] 20 marca 2013, 08:49

#182 Re: ACHI Ir-PRO SC - profile grzania BGA

przez insert 20 marca 2013, 10:04
shao napisał(a):
koloboro napisał(a):jak startuje cały profil tzn. czy dolna grzałka startuje razem z górą?

Nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ zależy to od zaprogramowanego profilu.
Kolega zerknie na cały ten temat od początku - pojawiło się kilka ciekawych profili.

Według mnie odpowiedź jest jednoznaczna. Startują obie grzałki przy starcie profilu. Oczywiście odpowiednim profilem, włączenie górnej grzałki można przesunąć w czasie lub wyłączyć, tak jak napisał kolega shao.
Moim zdaniem wygodniejszy był by włącznik startu dolnej grzałki. Podobne rozwiązanie widziałem w innych stacjach.

#183 Re: ACHI Ir-PRO SC - profile grzania BGA

przez koloboro 20 marca 2013, 12:52
Jak puszczę grzanie dołem i górą równocześnie to na początku temperatura dołu wyprzedza profil góry i nie wiem czy to dobrze. Pomiar temperatury dolnego podgrzewacza mam umieszczony przy samej płycie, tzn. termopara dotyka płyty od spodu. Ustawiłem na 140 stopni. Chip ładnie zaczął pływać ale nurtuje mnie dolne podgrzewanie, a może lepiej temperaturę dołu mierzyć blisko promienników? Co sądzicie? Aha zapomniałem dodać że ćwiczę na xboxach.

#184 Re: ACHI Ir-PRO SC - profile grzania BGA

przez DjDave 20 marca 2013, 13:45
Przecież ta stacja ma włącznik dolnej grzałki. Nawet dwa: jeden od wewnętrznych a drugi od zewnętrznych grzałek.

#185 Re: ACHI Ir-PRO SC - profile grzania BGA

przez insert 20 marca 2013, 16:34
DjDave napisał(a):Przecież ta stacja ma włącznik dolnej grzałki. Nawet dwa: jeden od wewnętrznych a drugi od zewnętrznych grzałek.

One służą do wyłączenia którejś z par dolnych grzałek (do małych płyt np. kart graficznych).
Mi chodziło o zwykły ON/OFF dolnych grzałek, który uruchomi proces nagrzewania.

#186 Re: ACHI Ir-PRO SC - profile grzania BGA

przez hanomag 20 marca 2013, 19:45
Dla użycia tylko dolnego podgrzewacza mam jeden profil na którym ustawiłem dążenie do 0°C i zakończenie profilu po 600 sekundach - w ten sposób mam włączony tylko dolny podgrzewacz przez 10 minut lub do momentu ręcznego wyłączenia.

#187 Re: ACHI Ir-PRO SC - profile grzania BGA

przez cyborgctm 20 marca 2013, 21:58
Start - zawsze razem,
Wyłączniki - służą do wyłączania skrajnych grzałek, środkowe grzeją zawsze,
wyłącznik - nie mam pomysłu co robić tą stacją bez dołu, temperaturę dołu można modyfikować w trakcie profilu start 0° w dowolnym momencie zmiana nastawy temp i zaczyna grzać,

nie mam doświadczenia z konsolami ale myślę, że zasady podobne tylko wyższe temp.
(mam V2)

90 procent ma załatwić "dół", góra ma tylko dogrzać - dołem rozgrzewam płytę do ok 190-200° (PBFree) i górą dogrzewam układ do właściwej temp (np 225°), grzałki mają dużą bezwładność (ceramika) więc odbywa się to z bezpieczną szybkością przyrostu °C (należy pamiętać o bezwładności - czyli np dla 225- najpierw 220 kilkanaście sek. i dopiero 225), wcześniej góra nie jest potrzebna ale...
...ale warto tak ustawić profil aby góra w trakcie profilu kilka razy się włączyła na kilkanaście sekund dzięki temu gdy już będzie potrzebna będzie rozgrzana (szybciej zacznie dogrzewać układ i mniejsza jej bezwładność wystąpi czyli mniejsza szansa na przekroczenie zadanej temp.)
PS. Sterowanie temperaturą dołu tylko manualne (profil tylko wł i wył).

"Zadanie domowe" górę ustaw na 0 dół tak aby dociągnąć płytę do 200° i zmierz czas po jakim masz 85, 145, 170, 190, 200.
(Objaśnienie :) - 85 - start profilu nastąpi tylko jeżeli górna temp nie przekracza 85°C; 145 - średnia temperatura aktywacji topnika; 170 - temperatura grzania dołem dla PB; 190-200 - temp. grzania dołem dla PBFree)
pisząc profil uwzględnij te czasy do rozgrzania góry.
UWAGA: Im dalej termopara od grzałki tym większa bezwładność.

Precyzyjne profilowanie ma sens tylko w warunkach powtarzalnych - dokładnie takie same płyty, klimatyzowane pomieszczenie ze stałą temperaturą i wilgotnością - w innych warunkach będzie się trochę rozjeżdżać więc lepiej dać mały zapas (dobrać doświadczalnie).

PS. sterownik PC410 ma możliwość zmiany SV na MV - doczytaj - jeśli dobrze pamiętam można tym zmienić realizację profilu (zmiana podstawy z czasu na temperaturę czy jakoś tak).

no dobra, spociłem się :) idę zapalić

#188 Re: ACHI Ir-PRO SC - profile grzania BGA

przez koloboro 21 marca 2013, 09:50
witam
Właśnie tak zrobilem. Zamierzałem czas grzania dołu do zadanej i ustawiłem profil tak aby startował po osiegnieciu zadanej temperatury na dole. Układ ładnie się wylutowal. Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam

-- Dodano: czwartek, 21 mar 2013, 13:56 --

Mam pytanie jeszcze odnośnie połączenia stacji z komputerem. Używam programu Bauerv3 wszystko ładnie działa tylko nie mogę wgrać profilu z poziomu peceta do sterownika. odczyt zapisanego profilu, temperatury ładnie działa. Spotkał się ktoś z was z takim problemem?

#189 Re: ACHI Ir-PRO SC - profile grzania BGA

przez raddeon 9 kwietnia 2013, 15:01
Witam
Ja używam sterownika PC410 i programu do stacji ACHI pro w wersji 2.09, i zauważyłem to samo mogę odczytać i sterować sterownikiem ale nie mogę do niego zapisać profilu. Po wielu próbach zobaczyłem że zapis jest możliwy jak przełączę sterownik na TIME. Mam jeszcze pytanie do was: czy 200°C od dołu to na podgrzewaczu czy na dole płyty mierzone?

#190 Re: ACHI Ir-PRO SC - profile grzania BGA

przez shao 9 kwietnia 2013, 15:09
raddeon napisał(a):Witam
Mam jeszcze pytanie do was: czy 200°C od dołu to na podgrzewaczu czy na dole płyty mierzone?

Większość użytkowników nie zmienia pozycji dolnej termopary i podaje ten parametr jako temperaturę przy podgrzewaczu (ok 1cm nad nim).
Podane temperatury mimo wszystko musisz ustawić pod siebie - najlepiej przez różne doświadczenia, m.in. tak jak opisał kolega cyborg kilka postów wcześniej :)

#191 Re: ACHI Ir-PRO SC - profile grzania BGA

przez raddeon 9 kwietnia 2013, 15:23
Dodam tylko że nie używam stacji ACHI IR PRO a bazuję na podgrzewaczu AOYUE i dobudowanej reszcie na wzór oryginalnej więc temperaturę mierzę na płycie od dołu.
viewtopic.php?f=125&t=23548

#192 Re: ACHI Ir-PRO SC - profile grzania BGA

przez hanomag 28 maja 2013, 20:39
Dysponuje ktoś z Was polską instrukcją do LY Ir-Pro SC v2? Potrzebuję wersję polską a przy okazji można by ją dołączyć tu do tematu.

#193 Re: ACHI Ir-PRO SC - profile grzania BGA

przez shao 6 sierpnia 2013, 14:36
Robię właśnie niewielkie przerówbki mojej ACHI, szczególnie chciałbym zamontować giętkie ramię na termoparę.
Mam jednak pewien problem - nie mam zielonego pojęcia jak szukać takiego ramienia, jak to nazwać :)
Chodzi mi o ramię, które koledzy już stosowali do tej maszyny, podobne do tych z lampek USB.

PS. miałem ostatnio problemy ze zbąblonymi układami i cyną wyskakującą spod rdzenia. Wymieniłem termoparę, zapamiętałem, że by górny promiennik dawać niżej i stosuje siędo kilku innych rad kolegów z tego tematu.
Boję się jednak od razu ruszać w tan z płytami klientów, dlatego robię testy.
Termoparę kładę obok układu, tak że dotyka brzegu wafla.
Układ zaczyna pływać przy ok 220st, natomiast elementy na waflu układy przy ok 208st.
Proszę o podpowiedzi czy jest to normalna różnica.

#194 Re: ACHI Ir-PRO SC - profile grzania BGA

przez PiTTer 7 sierpnia 2013, 12:03
cyborgctm napisał(a):Wyłączniki - służą do wyłączania skrajnych grzałek, środkowe grzeją zawsze

Tu Kolego się mylisz, jeden wyłącznik odłącza grzałki skrajne, drugi te dwie pośrodku. Przed chwilą sprawdzałem na swojej stacji.

Układ zaczyna pływać przy ok 220st, natomiast elementy na waflu układy przy ok 208st

shao napisał(a):zapamiętałem, że by górny promiennik dawać niże

shao napisał(a):miałem ostatnio problemy ze zbąblonymi układami i cyną wyskakującą spod rdzenia

Za nisko dajesz ten górny promiennik, spróbuj na wysokości ok 5 cm nad układem, dolna termopara koniecznie powinna dotykać płyty od spodu i temp. dołu wtedy na 210 st. wystarczy w zupełności. Półtora roku tą stacją lutuję i nic mi nie bąbluje jakoś, oczywiście nie może być żadnych przeciągów podczas lutowania.

#195 Re: ACHI Ir-PRO SC - profile grzania BGA

przez cyborgctm 7 sierpnia 2013, 14:39
PiTTer napisał(a):Tu Kolego się mylisz, jeden wyłącznik odłącza grzałki skrajne, drugi te dwie pośrodku. Przed chwilą sprawdzałem na swojej stacji.

Proszę cię bardzo uzasadnij mi potrzebę wyłączenia środkowych grzałek ?
Ja - przypadkiem- również posiadam tą stację i troszkę jej używam, z palca sobie tego nie wyssałem;
PS.
Grzałki mam opisane 1,2,3,4 i przełączniki też 1,4 poszperaj w google grafika- na niektórych zdjęciach widać opisy grzałek.

PiTTer napisał(a):Za nisko dajesz ten górny promiennik, spróbuj na wysokości ok 5 cm nad układem, dolna termopara koniecznie powinna dotykać płyty od spodu i temp. dołu wtedy na 210 st. wystarczy w zupełności. Półtora roku tą stacją lutuję i nic mi nie bąbluje jakoś, oczywiście nie może być żadnych przeciągów podczas lutowania.

Ustawienie górnego promiennika i termopary to tematy do odrębnej dyskusji (ale było o tym już sporo pisane) - ja osobiście promiennik 3-5 cm i dolna termopara najniżej jak się da (pomiędzy grzałkami, przy nastawie 270° na płycie mam ok 190°).

Podsumowując - bierz "trupy" i testuj, testuj, testuj ..... różne ustawienia, wybierz te na których ci najwygodniej.

#196 Re: ACHI Ir-PRO SC - profile grzania BGA

przez PiTTer 7 sierpnia 2013, 15:04
Proszę cię bardzo uzasadnij mi potrzebę wyłączenia środkowych grzałek ?
Ja - przypadkiem- również posiadam tą stację i troszkę jej używam, z palca sobie tego nie wyssałem;
PS.
Grzałki mam opisane 1,2,3,4 i przełączniki też 1,4 poszperaj w google grafika- na niektórych zdjęciach widać opisy grzałek.

Nie wiem po co wyłączać grzałki, nigdy tego nie robię i nie potrzebuję takiej opcji. A na swojej stacji sprawdziłem termometrem które grzałki są załączane tymi dwoma włącznikami i to napisałem wyżej. Można wyłączyć wszystkie grzałki. Tak jest przynajmniej u mnie, może są różne wersje tych stacji.

#197 Re: ACHI Ir-PRO SC - profile grzania BGA

przez shao 9 sierpnia 2013, 11:59
Wiele razy próbowałem już różnych ustawień i wszystko było ok ażdo ostatnich kilku wpadek :) wymieniłem Omegę, zobaczymy jak będzie w praktyce.

cyborgctm napisał(a):Proszę cię bardzo uzasadnij mi potrzebę wyłączenia środkowych grzałek ?

Ja potwierdzam, że w mojej wersji IR-PRO-SC można wyłączyć zewnętrzne i wewnętrzne grzałki - jak mam mała PCB do wygrzania to grzeję tylko na dwóch środkowych.

#198 Re: ACHI Ir-PRO SC - profile grzania BGA

przez cyborgctm 10 sierpnia 2013, 09:56
Ok mała korekta - ja mam V2

#199 Re: ACHI Ir-PRO SC - profile grzania BGA

przez najdzik 1 listopada 2013, 23:17
Witam

Mam do was pytanie o dolny podgrzewacz.

W jaki sposób można spowodować aby temperatura dołu narastała wolniej ?

Wiem że w sterowniku prócz ustawienia temperatury, jest możliwość ustawienia innych parametrów.Nie mam tylko pojęcia co oznaczają.

Czy ktoś z was próbował przesterować dół ?

Zauważyłem że temperatura dołu narasta za szybko co w konsekwencji powoduje wyginanie się niektórych płyt.

Poradziłem sobie z tym problemem obniżając temperaturę do 140 stopni, a potem stopniowo zwiększam jej wartość względem góry.
Chciałbym jednak żeby programator zrobił to za mnie.

Który parametr jest odpowiedzialny za przyrost temperatury lub chociaż za moc dolnych grzałek ?

Mój sterownik to REX-C110

#200 Re: ACHI Ir-PRO SC - profile grzania BGA

przez keymaker 9 listopada 2013, 20:24
Witam, czy wymieniał któryś z użytkowników dolną termoparę LY ACHI IR SC v3, czy ciężko jest się do niej dostać?

Re: ACHI Ir-PRO SC - profile grzania BGA

przez Google Adsense [BOT] 9 listopada 2013, 20:24