koloboro napisał(a):jak startuje cały profil tzn. czy dolna grzałka startuje razem z górą?
Nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ zależy to od zaprogramowanego profilu.
Kolega zerknie na cały ten temat od początku - pojawiło się kilka ciekawych profili.
W większości propozycji obie grzałki ruszają w tym samym momencie, przy czym górna grzałka jest całkowicie programowalna - można ustawić prędkość przyrostu temperatury itp. Docelowo, chodzi o to, aby przyrost temperatury był równomierny i nie za bardzo agresywny.
insert napisał(a):Niestety dolna grzałka "startuje" razem z górną co jest podstawowym mankamentem tej stacji (niestety nie jedynym).
Nie mogę się zgodzić.
Jeśli tylko chcesz, możesz ustawić długi pierwszy krok profilu z docelową temperaturą górnej grzałki na poziomie np 10C (niższym niż temp otoczenia). Wtedy grzałka nie rozpocznie pracy. W drugim kroku możesz rozpocząć normalną pracę grzałki.
Ja w ten sposób zrobiłem sobie profil, w którym górna grzałka nie grzeje nigdy - w ten sposób uzyskałem możliwość korzystania z samego podgrzewacza do innych zadań.