• Aktywacja Windows 8 - błąd 0x8007232b

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Aktywacja Windows 8 - błąd 0x8007232b

przez DaCoPL 22 września 2014, 11:41
Witam.

W laptopie w którym wymieniliśmy dysk na nowy, zainstalowaliśmy system Windows 8 (taki jaki był pierwotnie).
Jest jedynie problem z aktywacją systemu. Podczas kliknięcia aktywuj wyskakuje błąd 0x8007232b "DNS nie istnieje".

Czy zna ktoś rozwiązanie tego problemu?

Te rozwiązania z linią komend slmgr /ipk nie działają. Niby pisze, że się powiodło, ale nie da się dalej aktywować.

Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam.

Re: Aktywacja Windows 8 - błąd 0x8007232b

przez Google Adsense [BOT] 22 września 2014, 11:41

#2 Re: Aktywacja Windows 8 - błąd 0x8007232b

przez jurek1980 22 września 2014, 12:32
Najwyraźniej nie zainstalowano tej samej wersji lub też wpisywany jest błędny klucz:
http://support.microsoft.com/kb/929826/pl
Co to za laptop? Czy klucz był wpisywany z nalepki OEM czy pobierany z biosu komputera?
Aktywacji telefonicznej też nie da się wykonać?

#3 Re: Aktywacja Windows 8 - błąd 0x8007232b

przez DaCoPL 22 września 2014, 13:35
Zainstalowała się wersja pro. Klucz już był po zainstalowaniu systemu.
Telefonicznie nie da się, mówią, że jest prawdopodobieństwo pirackiej wersji.

Jak wyciągnąć ten klucz z BIOS?

Laptop Compaq CQ58.

#4 Re: Aktywacja Windows 8 - błąd 0x8007232b

przez jurek1980 22 września 2014, 13:58
Klucz jest w BIOS i nie trzeba go wyciągać. Musisz użyć właściwej płyty instalacyjnej inaczej nic z tego. Nie wiem skąd masz płytę, może MSDN? Jeśli to było HP Compaq to może klient tudzież Ty wykonaliście płytki lub pendrive do recovery?
Piszesz o użyciu polecania slmgr - ipk (klucz produktu), więc jaki klucz wpisywałeś w tym poleceniu?
Możesz jeszcze spróbować takich poleceń:
slmgr -upk
potem
slmgr -cpky
potem dopiero slmgr - ipk (klucz produktu)
teraz dopiero aktywacja czyli slmgr -ato

#5 Re: Aktywacja Windows 8 - błąd 0x8007232b

przez DaCoPL 22 września 2014, 14:01
Hmm czyli wygląda na to, że nie jest to wersja pro.

Czy ma to jakieś znaczenie czy płyta instalacyjna jest wersją Windows 8 lub Windows 8,1?

#6 Re: Aktywacja Windows 8 - błąd 0x8007232b

przez jurek1980 22 września 2014, 14:09
Może być PRO, nośnik powinien wykryć sam wersję na podstawie klucza z bios. Chodzi o rodzaj płytki. Nie wszystkie jednakowo współpracują, te np. z MSDNA nie wykrywają klucza z bios i proszę o jego wpisanie. A tak w ogóle jesteś sto procent pewien że urządzenie miało wcześniej legalnie Win8?

#7 Re: Aktywacja Windows 8 - błąd 0x8007232b

przez DaCoPL 22 września 2014, 14:14
Tak jestem pewien.

-- Dodano: poniedziałek, 22 września 2014, 15:27 --

Hmm... skąd więc pobrać taki nośnik, który wszystko wykryje?

#8 Re: Aktywacja Windows 8 - błąd 0x8007232b

przez jurek1980 22 września 2014, 15:13
Teoretycznie powinno zadziałać gdy był Win 8.0 a chcemy zainstalować 8.1 Wstecz nie próbowałem nigdy i w Technecie też nie widziałem o tym informacji.
Płytę jeśli masz legalny Win 8 możesz pobrać ze strony MS. Chodzi o to by nie była to płyta dedykowana do jakiegoś urządzenia lub z programu studenckiego. Nie mam jak za bardzo pomóc w kwestii pobrania. Metoda prób i błędów. Po starcie od razu instalator powinien wybrać wersję i odczytać klucz ( no chyba, że był programowany BIOS w programatorze i klucza w BIOS już nie ma).

#9 Re: Aktywacja Windows 8 - błąd 0x8007232b

przez DaCoPL 22 września 2014, 15:22
Udało mi się uruchomić na starym dysku Windowsa. Programem produkey ściągnąłem klucz, okazało się, że jest to zwykła wersja Windows 8.1. Zainstalowałem system, poprosił o klucz i teraz jest wszystko ok.

-- Dodano: poniedziałek, 22 września 2014, 16:38 --

I znowu mam 2giego laptopa z takim samym problemem. Acer V3-731G. Jednak w tym wypadku nie mogę otworzyć Windowsa na starym dysku :/

Kolejna męczarnia mnie czeka :/

#10 Re: Aktywacja Windows 8 - błąd 0x8007232b

przez jurek1980 22 września 2014, 15:52
Spróbuj tym skryptem showkey odczytać klucz z bios. Mam nadzieję, że się uda.
Jest jeszcze skrypt do odczytu i zapisu kopii klucza z działającego systemu, tak żeby nie korzystać z żadnych programów z wątpliwego źródła ( plik 2251) : http://gallery.technet.microsoft.com/sc ... ns#content

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#11 Re: Odp: Aktywacja Windows 8 - błąd 0x8007232b  [ROZWIĄZANY]

przez bax001 22 września 2014, 16:13
RW Everything ładnie odczytuje klucz z biosu (nie trzeba miec starego systemu).Po uruchomieniu przycisk ACPI i poźniej w zakładce MSDM jest klucz. Potem tylko wprowadz ten klucz i aktywuj

#12 Re: Aktywacja Windows 8 - błąd 0x8007232b

przez DaCoPL 23 września 2014, 09:27
Skrypt showkey, jak i program RW okazały się skuteczne. Dziękuję wam obu za to.
Mam nadzieję, że jurek1980 się nie obrazi, jak podziękowanie za rozwiązanie tematu pójdzie do bax001. Ma mniej punktów, a z doświadczenia wiem, że takie punkty się przydają na tym forum.

Pozdrawiam,
Damian K.

Re: Aktywacja Windows 8 - błąd 0x8007232b

przez Google Adsense [BOT] 23 września 2014, 09:27