• ALTEC PC410 Budowa pogrzewacza do BGA -problem z ustawieniami

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 ALTEC PC410 Budowa pogrzewacza do BGA -problem z ustawieniami

przez Darlur 4 sierpnia 2011, 17:00
Witam Szanownych kolegów.
Piszę na forum, bo nie mogę sobie poradzić ze sterownikiem PC410, który jest stosowany m.in. w stacjach ACHI i ZM (ZhuoMao).
Planuję zastosować go do sterowania podgrzewaczem i napotkałem na kilka problemów.

Ilekroć chcę rozpocząć proces z "Run" lub oprogramowania komputerowego, nie mam sygnału pochodzącego z out1, które powinno sterować przekaźnikiem SSR. Szukałem rozwiązania w internecie, ale bez powodzenia.
Nagrałem krótki film, aby zilustrować mój problem. Link poniżej:

http://nfinitystudio.com/pc410.mp4

Może któryś z kolegów po przeanalizowaniu filmiku podpowie mi, gdzie jest problem. Dodam, że posiadam dwie wersje PC410 z firmware 4071 i 4211 i na obu mam podobny efekt.
Dzięki i pozdrawiam Darek
GG1551143

Nagroda - przelew na konto PayPal 20zł

Re: ALTEC PC410 Budowa pogrzewacza do BGA -problem z ustawieniami

przez Google Adsense [BOT] 4 sierpnia 2011, 17:00

#2 Re: ALTEC PC410 Budowa pogrzewacza do BGA -problem z ustawieniami

przez inokomp 4 sierpnia 2011, 18:27
Witam. Mogę podpowiedzieć jak to wygląda w Achi. Mam sterownik PC410/L/R/232 VER: 900V4211. Do sterowania przekaźnikiem wykorzystane jest wyjście OUT2 u mnie oznaczone jako styki NO czyli normalnie otwarte. Zaznaczam jednak, że jest to sterowanie górą, dół ma osobny sterownik. Ponadto proszę pamiętać o stykach 13,14,15 sterownika oznaczonych jako stop/run na obudowie. Schemat podłączenie przycisków jest na obudowie. 13-stop , 14 run, 15 styk to powrót z obu włączników. W styki 19 i 20 wpięta jest termopara. Może łatwiej będzie coś powiedzieć jak kolega wklei jakieś foty z połączeń, lub to rozrysuje. Pozdrawiam.

#3 Re: ALTEC PC410 Budowa pogrzewacza do BGA -problem z ustawieniami

przez Darlur 4 sierpnia 2011, 19:36
Witaj

Sterownik jest podpięty jak na załączonej fotce.
Ustaliłem ze w stacjach Achi wyjście z przekaźnika OUT2 PC410 jest podpięte szeregowo z drugim przekaźnikiem SSR, który kontroluje praca samego podgrzewacza. Producent stosował dwa sterowniki REX C100 lub XMTG 8000.
Pracuje to w ten sposób, że nawet jak "mały" sterownik będzie miał zadeklarowana temperaturę, a wyjście OUT2 w PC410 nie będzie aktywne, to podgrzewacz nie będzie pracował. Na tym etapie moja maszyna działa ok.

Teraz wyjście OUT1 z PC410.
Kiedy uruchomię proces przyciskiem RUN lub zwierając wyjście 14 i 15 i podgrzewacz osiągnie zadeklarowana temperaturę np. 160°C powinien uruchomić się cykl. Wskaźnik w okienku STEP powinien informować na jakim etapie jest proces. To u mnie nie działa

Firma Altec sprzedaje sterowniki, które sa dedykowane do konkretnych modeli maszyn. Robiłem testy na wersjach z firmware 4211 i 4071 i efekt taki sam.

Producent napisał mi ze sterowniki które posiadam bez problemu będą pracowały w moim rozwiązaniu. Po kilkunastu dniach testów poddałem się

Obrazek

#4 Re: ALTEC PC410 Budowa pogrzewacza do BGA -problem z ustawieniami

przez inokomp 5 sierpnia 2011, 22:37
Witam ponownie.
Woli wyjaśnienie, żeby nie było: na nagrodzie mi nie zależy, niech sobie lepiej kolega punkty doładuje, za chwilę się przydadzą pewnie na jakiś schemat.
Forum jest po to, aby pomagać więc jak potrafię to pomogę.
Przyznam, że ten post jest troszkę zakręcony. Moim zdaniem najlepiej napisać zawsze co się chce osiągnąć i w jaki sposób.
Reasumując: wnioskuję że posiada kolega sterownik PC410 i ma zamiar użyć go do sterowania podgrzewaczem.
Czy on ma sterować tylko podgrzewaczem? Jaki jest sens używania drugiego jak to kolega określił "małego" sterownika?

Moja sugestia.
Pomijamy mały sterownik, najlepiej go odłączyć. Do załączania grzałek wykorzystać styki NO (7,8) PC410. Zastosować, lub wykorzystać istniejący przekaźnik do załączania grzałek. Zasilanie cewki przekaźnika przez wpięte w szereg styki 7,8.
Jeżeli to rozwiązanie zadowoli kolegą mogę podeśłać układ połączeń.

#5 Re: ALTEC PC410 Budowa pogrzewacza do BGA -problem z ustawieniami

przez Darlur 7 sierpnia 2011, 11:37
Witam ponownie
Dzięki za podpowiedz kolegi inokomp.
Rozwiązanie które mi zaproponowałeś zrobiłem na samym początku budowy mojej "zabawki".
Bylem przekonany że przy takim podłączeniu powinno pracować bez problemu. Nie było efektów.
Wyjście OUT1 uruchamiało się sporadycznie. Przyrost temperatury około 1-2°C na 5 minut. Pomyślałem ze na 100% problem jest z ustawieniami w PC410. Zanim do tego doszedłem postanowiłem zrobić na szybko cala konstrukcje maszyny tak jak to rozwiązano w ACHI PRO SC. Podłączyłem dodatkowy sterownik XMTG 8000 który sterował mi dolnym podgrzewaczem. Myślałem ze jest jakaś zależność. Wszystko bylo ok, ale wyjscie OUT1 nadal nie pracowało.
Dalsze testy nie dały mi odpowiedzi dlaczego to nie chce funkcjonowac. Nie mam żadnej reakcji w okienku SV i STEP Może kolega ma jakieś inne sugestie ?

Zanim zainteresowałem się rozwiązaniami firmy Altec robiłem testy na TechFX, SET64RS, XMT63 i nie miałem takich problemów. PC410 i jego oprogramowanie na PC jest ciekawym rozwiązaniem. Planuje zastosować je do modernizacji moich kolejnych maszynek

Fotka jednej z kilku moich modyfikacji
Obrazek

#6 Re: ALTEC PC410 Budowa pogrzewacza do BGA -problem z ustawieniami

przez Darlur 9 września 2011, 22:50
Witaj.
Udało mi się zmusić go do działania, ale niestety nie uzyskałem pomocy na tym forum.
Sterownik zastosowałem do innego projektu, gdzie podgrzewacz był mieszany podczerwień i gorące powietrze. PC410 kontroluje temperaturę gorącego powietrza pod samym układem. Do tego idealnie się nadaje.
Obrazek
Czy te sterowniki są drogie ? Jak dobrze poszukasz to możesz je kupić w cenie zwykłego popularnego RexC100

Re: ALTEC PC410 Budowa pogrzewacza do BGA -problem z ustawieniami

przez Google Adsense [BOT] 9 września 2011, 22:50