• Amplituner Onkyo - zabezpiecza się po włączeniu

To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#21 Re: Amplituner Onkyo - zabezpiecza się po włączeniu

przez Slaw 24 września 2013, 20:54
Amplituner milczy, brak dźwięku na wyjściach głośnikowych oraz na słuchawkach, kompletna cisza - nawet nie szumi. Sprawdzałem na Tunerze FM, wejściu analagowym Tape oraz na złączu DVD/BD po HDMI.

Po wstawieniu D5523 sprzęt znów się zabezpiecza. Poniżej pomiary:

Q5645:
B - 0,6V

Q5647:
B - 7,55V
E - 8,17V
C - 8,16V

Na nodze 31 układu Q5501 jest 6,56V

Zauważyłem też że to zawyżone napięcie +10,5V waha się od 13V do 13,7V zanim sprzęt się wyłączy.

Re: Re: Amplituner Onkyo - zabezpiecza się po włączeniu

przez Google Adsense [BOT] 24 września 2013, 20:54

#22 Re: Amplituner Onkyo - zabezpiecza się po włączeniu

przez amorphe 25 września 2013, 20:40
Zauważyłem też że to zawyżone napięcie +10,5V waha się od 13V do 13,7V zanim sprzęt się wyłączy

Możliwe, że procesor w tym czasie komunikuje się z selektorem np. zapisując rejestry - stąd wahania napięcia.

Summa summarum faktycznie wychodzi na uszkodzony Q5501 - bez jego wymiany ciężko posunąć się naprzód z diagnozą (i czy była trafna).

#23 Re: Amplituner Onkyo - zabezpiecza się po włączeniu

przez Slaw 25 września 2013, 21:34
Też tak pomyślałem.

Czy w Polsce da się kupić gdzieś ten układ?

#24 Re: Amplituner Onkyo - zabezpiecza się po włączeniu

przez Slaw 23 października 2013, 23:16
Q5501 wymieniony, sprzęt nadal nie działa. Zachowuje się cały czas tak samo, napięcia się minimalnie zmieniły:

Q5684:
C: 13,47V (10,5V)
E: 6,47V (7V)

Q5685:
C: -10,98V (-11V)
E: -6,47V (-7V)

Co prawda nie mam 100% pewności co do zakupionego układu, jest to wylut kupiony w Chinach :/

#25 Re: Amplituner Onkyo - zabezpiecza się po włączeniu

przez Slaw 29 października 2013, 00:11
Trafił do mnie drugi taki sam amplituner, jako że wymiana selektora na dwa inne nie dawała rezultatu postanowiłem sprawdzić je poprzez podmianę płyty. Ku mojemu zdziwieniu wszystkie selektory które posiadam są w porządku (nawet ten oryginalny).

Problem leży gdzieś w płycie z HDMI, jak wyjścia głośnikowe są ustawione na surround amplituner zabezpiecza się - gdy jest na stereo pozostaje włączony, jednak w głośnikach oraz słuchawkach nie ma dźwięku. Czasami na surround również się uruchomi ale próba regulacji głośności powoduje momentalne zabezpieczenie. Po podstawieniu płyty HDMI z drugiego egzemplarza sprzęt działa poprawnie.

Czytałem trochę o usterkach płyty HDMI w tych modelach ale są one nieco inne, amplitunery z typowym uszkodzeniem nie załączają w ogóle głośników - brak ikonek głośników na wyświetlaczu. U mnie ikonki są, ale nie ma dźwięku. Moje pytanie za co się brać, wymieniać kondensatory na płycie czy od razu robić reballing układów BGA?

Przy okazji jeszcze zapytam, czy to normalne że ten ampli tak piekielnie się nagrzewa (mowa o sprawnym egzemplarzu)? Parę minut po uruchomieniu radiator z prawej strony ma 70 stopni. Dziwi mnie też że nagrzewa się on tylko właśnie po prawej stronie, lewa jest lekko ciepła tylko.
Jeszcze jedna ciekawa rzecz jest taka, że przy ustawieniu działającego egzemplarza na surround ale bez głośników i podniesieniu głośności na okolice -20dB (wartość na wyświetlaczu) dźwięk słychać na płycie wzmacniacza mocy - czy to może tak być, bo dla mnie to jest dziwne i to bardzo? :)

#26 Re: Amplituner Onkyo - zabezpiecza się po włączeniu

przez gathor 29 października 2013, 00:43
Koledzy, czy to nie jest czasem temat na elkę? Chyba że coś przegapiłem i teraz naprawiamy również takie sprzęty...

Re: Amplituner Onkyo - zabezpiecza się po włączeniu

przez Google Adsense [BOT] 29 października 2013, 00:43
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).