• APPLE MacBook A1342 programowanie kbc.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#21 Re: APPLE a1342 programowanie kbc.

przez pawel80 6 grudnia 2014, 01:02
Możliwe, że źle mnie kolega zrozumiał. Chodziło mi o gniazdo Magsafe wkładane w płytę główną.
Jeszcze jak by kolega mógł podać, jakie napięcia występują na płycie po podłączeniu zasilania?
Próbowałeś postawić jeszcze raz stary SMC?

Re: Re: APPLE a1342 programowanie kbc.

przez Google Adsense [BOT] 6 grudnia 2014, 01:02

#22 Re: APPLE a1342 programowanie kbc.

przez kmkm2 6 grudnia 2014, 16:02
Stary SMSC, jest spalony. Z tego co pamiętam, gniazdo ma przejścia na wszystkich pinach.

#23 Re: APPLE a1342 programowanie kbc.

przez pawel80 6 grudnia 2014, 18:34
Tu masz wszystko co znalazłem u siebie, nie mam teraz zbyt wiele czasu, żeby spróbować zgrać ci dump SMC, według instrukcji farmera.
Dodatkowo tu masz ciekawy artykulik do przeanalizowania, jak jeszcze go nie widziałeś.
D1_02_Alex_Ninjas_and_Harry_Potter.pdf

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#24 Re: APPLE a1342 programowanie kbc.

przez duchtesciowej 29 marca 2015, 02:29
Jeśli nadal potrzebujesz, mam taki układ zaprogramowany, z wylutu ale na 100% sprawny.

Re: APPLE a1342 programowanie kbc.

przez Google Adsense [BOT] 29 marca 2015, 02:29