• Aristo Smart 1700 na płycie Asus Z96s - wymiana grafiki, jaki układ wstawić?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Aristo Smart 1700 na płycie Asus Z96s - wymiana grafiki, jaki układ wstawić?

przez satanistik 20 września 2012, 18:34
Płyta jak w temacie - układ grafiki ktoś reballingował ale jak wiemy nie tędy droga.
Obrazek

Jaki inny układ można tu wstawić lub jak poznać układ nie z wadliwej serii?

Re: Aristo Smart 1700 na płycie Asus Z96s - wymiana grafiki, jaki układ wstawić?

przez Google Adsense [BOT] 20 września 2012, 18:34

#2 Re: Co to za grafika Nvidia

przez kbrygola 20 września 2012, 18:45
Układ jest przecież wyraźnie podpisany, G86-770-A2 (możesz kupić G86-771-A2)
Płyta wygląda na Asus S96S - stosowana w różnych brandowanych laptopach.
Zanim kupisz nowy układ, podnieś ten i obejrzyj płytę, kto wie co jest pod układem przy takim przegrzaniu.

-- mniej niż minutę temu --

Widzę że w międzyczasie zmieniłeś pytanie w poście i znalazłeś model laptopa, rzeczywiście w tym Aristo siedzi płyta S96S Asusa.
Układ jeśli chcesz "nie z wadliwej serii" kup z roku przynajmniej 2010 lub nowszy.

#3 Re: Asus ARISTO1700 Z96s

przez satanistik 20 września 2012, 19:31
Znalazłem po wykręceniu płyty - dziwna sprawa bo na laptopie producent się nie podpisał. Na nalepkach i w miejscu oryginalnych oznaczeń asusa są tylko znaczki intel inside itp. Co do układu na allegro są G86-771-a2 za 180zł ale nie wiem czy w tej cenie to nie malowanka albo podróba ? Jest jakiś sposób na to jak to sprawdzić?
Obrazek

Obrazek

#4 Re: Asus ARISTO1700 Z96s

przez mikesh 20 września 2012, 19:37
Jest jakiś sposób na to jak to sprawdzić?

Jedyny sposób to kupować u sprawdzonych dostawców. Jest temat na forum o tym.

#5 Re: Asus ARISTO1700 Z96s

przez kbrygola 20 września 2012, 19:39
satanistik napisał(a):Co do układu na allegro są G86-771-a2 za 180zł
Jedyny na allegro w tej cenie jaki znalazłem to rok 2007, nie polecam.

#6 Re: Aristo Smart 1700, Asus Z96s - wymiana grafiki

przez satanistik 30 października 2012, 23:09
Wreszcie kupiłem układ i po wlutowaniu jest dość dziwny objaw. Na zimno po załączeniu POWER zapala się kontrolka zasilania , dodatkowo płyta wstaje po wpięciu zasilania samoczynnie. Po jakiejś chwili (kilkadziesiąt s) płyta miga kontrolkami num ,caps i scr tak jak powinna przy załączeniu lub wyłącza się. Późnej już za każdym razem miga kontrolkami a czasami nawet pojawi się obraz.
Może ktoś ma pomysł na taki objaw? Przydało by się też zdjęcie okolic gpu góra i dół bo może mi coś pofrunęło.

#7 Re: Aristo Smart 1700, Asus Z96s - wymiana grafiki 

przez kbrygola 30 października 2012, 23:36
Załóż bateryjkę RTC i odczekaj około minuty po pierwszym włączeniu. Potem powinno być ok.

#8 Re: Aristo Smart 1700, Asus Z96s - wymiana grafiki

przez satanistik 31 października 2012, 00:11
Problem okazał się dość banalny - może z racji późnej pory i pośpiechu zapomniałem tej folii pod radiatorem i to powodowało brak obrazu (prawdopodobnie kondensator na gpu dotykał do radiatora i nie było obrazu.