• Asrock N68PV-GS uszkodzony mostek południowy?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Asrock N68PV-GS uszkodzony mostek południowy?

przez sebastian18seba 11 sierpnia 2012, 11:10
Witam posiadam płytę główną wymienioną w temacie i mam z nią kilka problemów, które postaram się krótko opisać.
Po 1 nie działa mi jeden port USB na płycie, urządzenia wykrywane są na tym porcie jako nieznane urządzenie, z pozostałymi portami nie mam żadnych problemów, urządzenia wykrywane są poprawnie.
Po 2 komputer nie zawsze chce się wyłączyć tzn. gdy sytem się już zamknie gaśnie monitor, lecz wiatraki od procesora i zasilacza dalej działają.
Po 3 mam problemy z kontrolerem Ide, otóż żadne urządzenia nie są na nim wykrywane.

Dodam jeszcze, że około 2 tygodni temu stała się dziwna sytuacja, otóż gdy komputer chodził około 12 godzin nagle ku mojemu zdziwieniu urządzenia IDE zaczęły być wykrywane i obecnie uszkodzony port USB zaczął poprawnie wykrywać urządzenia do niego podłączone, lecz trwało to krótko, bo po około godzinie płyta główna przestała wykrywać urządzenia IDE i port USB przestał poprawnie działać.

Podejrzewam uszkodzenie mostka południowego, aczkolwiek proszę o opinie bardziej doświadczonych użytkowników tego tematu.

Pozdrawiam

Re: Asrock N68PV-GS uszkodzony mostek południowy?

przez Google Adsense [BOT] 11 sierpnia 2012, 11:10

#2 Re: Asrock N68PV-GS uszkodzony mostek południowy?

przez michal3411 12 sierpnia 2012, 12:40
Uszkodzenie raczej na to wskazuje,
to nie jest mostek hybrydowy?

Masz przypuszczalnie wadliwy North Bridge
NVIDIA GeForce 7050.

#3 Re: Asrock N68PV-GS uszkodzony mostek południowy?

przez sebastian18seba 12 sierpnia 2012, 21:05
Z tego co wiem nie jest to mostek hybrydowy aczkolwiek mogę podać oznaczenia mostka które są następujące NF-7050-630-A2

#4 Re: Asrock N68PV-GS uszkodzony mostek południowy?

przez michal3411 12 sierpnia 2012, 23:13
nForce 630a
Mainstream IGP segment
MCP61P northbridge, IGP renamed as GeForce 7050.

Reflow, lub reballing nForce 630A MCP, ale to jak długo pochodzi bardziej zależy od tego z jaką jest datą produkcji, jeśli należy do wadliwej serii to nawet może nie pomóc.

#5 Re: Asrock N68PV-GS uszkodzony mostek południowy?

przez sebastian18seba 13 sierpnia 2012, 02:06
Istnieje taka możliwość że układ pochodzi z wadliwej serii, lecz niestety nie mam możliwości aby to sprawdzić.
Wracając jeszcze do układu to znalazłem w internecie układ nowy i regenerowany

Nowy:http://www.ic-chipset.com/nf-7050-630a-a2.html
Regenerowany:http://sklep.pccenter.pl/product_info.php/products_id/1892

Jeśli zdecydowałbym się na kupno to który lepiej zakupić ?
Co jest bardziej opłacalne rebaling czy kupno układu ?

Dziękuję za pomoc

Pozdrawiam

#6 Re: Asrock N68PV-GS uszkodzony mostek południowy?

przez oneeye 13 sierpnia 2012, 09:25
To zależy czy ta płyta ma działać czy chcesz ją tylko na chwilę uruchomić. Czytaj ze zrozumieniem.

#7 Re: Asrock N68PV-GS uszkodzony mostek południowy?

przez michal3411 13 sierpnia 2012, 09:51
Jeśli chcesz naprawić to kupuj nowy ;) .
Jeśli chcesz reballingu to wstawiaj zdjęcie z góry chipsetu, powinniśmy rozpoznać czy z wadliwej serii.

#8 Re: Asrock N68PV-GS uszkodzony mostek południowy?

przez sebastian18seba 14 sierpnia 2012, 10:01
Czytam ze zrozumieniem, ale wolę mieć pewność co do wyboru układu :)

Rozumiem i dziękuję za pomoc ale z powodu braku czasu nie zrobię zdjęcia, a tak po za tym w tym przypadku bardziej opłaca się kupić nowy którego cena nie jest wysoka niż wykonywać reballing który i tak nie wiadomo czy pomoże.

Mam jeszcze jedno pytanie z którego roku układ ten pozbawiony jest wady fabrycznej ?

#9 Re: Asrock N68PV-GS uszkodzony mostek południowy? 

przez michal3411 14 sierpnia 2012, 21:15
Po ok. 16 tygodnia 2009r, ale mogą być jakieś niejasności/rozbieżności.

Re: Asrock N68PV-GS uszkodzony mostek południowy?

przez Google Adsense [BOT] 14 sierpnia 2012, 21:15