• Asus A509JA po delikatnym zalaniu, brak obrazu, nie reaguje na klawiaturę.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Asus A509JA po delikatnym zalaniu, brak obrazu, nie reaguje na klawiaturę.

przez serwisant2 22 kwietnia 2025, 11:42
Model: Asus A509JA
Płyta: X409JA rev 2.0
CPU: SRGKF Intel i3-1005G1
KBC: IT5125E-128 CXA
BIOS : 25Q128JVSG
S/N: L6N0CX06P42324C

Mam problem z laptopem po delikatnym zalaniu, które wyczyściłem i naprawiłem poprzez wymianę cyny na świeżą. Na płycie wymieniłem układ KBC i sprawdzałem też na nowej klawiaturze.
Nie mogę znaleźć sprawnego wsadu bios i ec do mojego modelu, ze strony producenta nie idzie wyciągnąć wsadu do wgrania, oryginalny wsad jest uszkodzony, ze wszystkich wsadów które udało mi się ściągnąć laptop najlepiej się włącza na wsadzie opisanym X509JB, płyta startuje procesor się nagrzewa i ładuje baterię ale nie daje obrazu. Na innych wsadach do X409JA procesor nawet się nie nagrzewa.
Widziałem, że na forum były już problemy z tą płytą, że włącza się autostartem a później nie działa klawiatura, da się wyłączyć laptop przez przytrzymanie klawisza power ale już włączyć się nie da (dlatego wymieniałem KBC), ale nikt się nie podzielił czy udało mu się to naprawić.

Na chwilę obecną potrzebuję pomocy w ogarnięciu wsadu, który będzie pasował do mojej płyty a problemy z klawiaturą może się przy okazji naprawią.

Re: Asus A509JA po delikatnym zalaniu, brak obrazu, nie reaguje na klawiaturę.

przez Google Adsense [BOT] 22 kwietnia 2025, 11:42

#2 Re: Asus A509JA po delikatnym zalaniu, brak obrazu, nie reaguje na klawiaturę.

przez serwisant2 23 kwietnia 2025, 14:34
Problem z biosem myślę, że udało mi się rozwiązać. Zadziałał wsad znaleziony w sieci od modelu X509JB.

Jest jeszcze problem z klawiaturą i prawdopodobnie touchpadem (nie działa na ekranie logowania windows). Laptop po dłuższym przytrzymaniu przycisku POWER na klawiaturze wyłącza laptop ale już nie da się go włączyć. Jak laptop jest włączony to nie reaguje na żaden klawisz, klawiatura podpięta pod USB działa. Sprawdzałem też na nowej klawiaturze i też nie działa.

Wymieniłem KBC i wsad, na starym oryginalnym biosie też był problem z klawiaturą, więc myślę że coś jest nie tak na płycie głównej.

Czy jest dostępny schemat/boardview do tej płyty głównej? Czy może ktoś się spotkał z taką usterką w tym modelu?

Klawiatura nie działa także w biosie.

#3 Re: Asus A509JA po delikatnym zalaniu, brak obrazu, nie reaguje na klawiaturę.

przez matic 23 kwietnia 2025, 16:25
serwisant2 napisał(a):Czy jest dostępny schemat/boardview do tej płyty głównej?
Hello!
Currently only BoardView is available: ***Click***.

Set your multimeter to the diode test mode and measure the voltage drops to ground on all pins of the keyboard connector with the positive (red) probe connected to ground. The keyboard must be disconnected from the board.

#4 Re: Asus A509JA po delikatnym zalaniu, brak obrazu, nie reaguje na klawiaturę.

przez serwisant2 23 kwietnia 2025, 16:46
matic napisał(a):Set your multimeter to the diode test mode and measure the voltage drops to ground on all pins of the keyboard connector with the positive (red) probe connected to ground. The keyboard must be disconnected from the board.

1- 0.687V
2- 0.688V
3- 0.713V
4- 0.712V
5- 0.690V
6- 0.713V
7- 0.712V
8- 0.684V
9- 0.713V
10- 0.712V
11- 0.684V
12- 0.691V
13- 0.711V
14- 0.680V
15- 0.688V
16- 0.685V
17- 0.682V
18- 0.679V
19- 0.679V
20- 0.688V
21- 0.675V
22- 0.679V
23- 0.679V
24- 0.688V
25- 0V
26- 0.700V
27- 1.017V
28- 1.018V
29- 0.500V
30. 0.500V

#5 Re: Asus A509JA po delikatnym zalaniu, brak obrazu, nie reaguje na klawiaturę.

przez serwisant2 26 kwietnia 2025, 08:32
Set your multimeter to the diode test mode and measure the voltage drops to ground on all pins of the keyboard connector with the positive (red) probe connected to ground. The keyboard must be disconnected from the board.

Czy coś wynika z tych pomiarów?

#6 Re: Asus A509JA po delikatnym zalaniu, brak obrazu, nie reaguje na klawiaturę.

przez matic 29 kwietnia 2025, 09:36
Also measure the voltages to ground on all pins of keyboard connector.

Re: Asus A509JA po delikatnym zalaniu, brak obrazu, nie reaguje na klawiaturę.

przez Google Adsense [BOT] 29 kwietnia 2025, 09:36