plenrusldeituk
  • Asus Eee Pc - problem z przywracaniem systemu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Asus Eee Pc - problem z przywracaniem systemu

przez KodIT 26 listopada 2014, 19:22
Próbowałem dziś przywrócić system (Windows 7 HP) z partycji recovery. Wszystko poszło dobrze poza jednym. Otóż system stwierdził, że w ciągu 3 dni mam aktywować system. Kiedy chciałem to zrobić okazało się, że klucz jest nieprawidłowy!? :frustry:
Naklejka COA jest wytarta i nie mam skąd tego klucza wziąć. Myślałem, że przywracanie z partycji recovery wszystko załatwi.

Re: Asus Eee Pc - problem z przywracaniem systemu

przez Google Adsense [BOT] 26 listopada 2014, 19:22

#2 Re: Asus Eee Pc - problem z przywracaniem systemu

przez skdawidall 26 listopada 2014, 23:08
Dziwna sprawa, po recovery nie powinno być takiego problemu. Godzina i data prawidłowo ustawione?
Z drugiej strony proponuję zrobić aktywację telefoniczną i po problemie..

#3 Re: Asus Eee Pc - problem z przywracaniem systemu

przez KodIT 27 listopada 2014, 10:52
Problem w tym, że nie można nawet wybrać opcji aktywacji telefonicznej.
System daje tylko 2 opcje: wprowadź inny klucz i kup nowy klucz.

#4 Re: Asus Eee Pc - problem z przywracaniem systemu

przez Vogelek23 27 listopada 2014, 10:53
Naklejka COA jest wytarta i nie mam skąd tego klucza wziąć
Skontaktuj się z działem wsparcia technicznego Asus - tam uzyskasz wszelkie szczegółowe informacje. Mając numer seryjny urządzenia, będziesz mógł ubiegać się o wtórnik COA. Oczywiście zakładam, że to Twój laptop i masz do niego dowód zakupu oraz, że hardware nie był znacząco modyfikowany.

#5 Re: Asus Eee Pc - problem z przywracaniem systemu

przez KodIT 27 listopada 2014, 10:58
Vogelek23 napisał(a):
Naklejka COA jest wytarta i nie mam skąd tego klucza wziąć
Skontaktuj się z działem wsparcia technicznego Asus - tam uzyskasz wszelkie szczegółowe informacje. Mając numer seryjny urządzenia, będziesz mógł ubiegać się o wtórnik COA. Oczywiście zakładam, że to Twój laptop i masz do niego dowód zakupu oraz, że hardware nie był znacząco modyfikowany.

To nie mój laptop - robię go dla kogoś i nie mam pojęcia, czy właściciel ma dowód zakupu.
Swoją drogą ten sprzęt ma chyba ok 5 lat. Czy z takim staruszkiem serwis Asusa będzie chciał jeszcze w ogóle pomóc?

#6 Re: Asus Eee Pc - problem z przywracaniem systemu

przez Vogelek23 27 listopada 2014, 12:43
KodIT napisał(a):To nie mój laptop - robię go dla kogoś i nie mam pojęcia, czy właściciel ma dowód zakupu.
Jeśli laptop faktycznie nie ma papierów, dalsza pomoc ze strony forum nie będzie możliwa. To w Twoim interesie jest dowiedzieć się, czy właściciel ma dowód zakupu.

KodIT napisał(a):Swoją drogą ten sprzęt ma chyba ok 5 lat. Czy z takim staruszkiem serwis Asusa będzie chciał jeszcze w ogóle pomóc?
Nie robią żadnej łaski. Jednakże nurtuje mnie inna sprawa - z posiadanych przeze mnie informacji wynika, że system, przywrócony z partycji Recoery, nie powinien "wołać" o aktywację. Wygląda więc na to, że albo dysk z partycją Recovery pochodzi z innego laptopa, albo zostały dokonane istotne zmiany w konfiguracji sprzętu w stosunku do stanu fabrycznego. Warto by było zatem, abyś ustalił (na ile to jest możliwe) historię laptopa od momentu zakupu. To pomoże skierować nasze sugestie na właściwsze tory.

O ile dobrze wiem, usługa przywracania partycji Recovery kosztuje 200zł netto (w serwisie Asusa). W takim wypadku problem nieprawidłowego klucza produktu także powinien zostać rozwiązany. Jeśli jednak laptop jest "składakiem" (posiada konfigurację inną, niż fabryczna), trzeba liczyć się z dodatkowymi kosztami.

#7 Re: Asus Eee Pc - problem z przywracaniem systemu

przez KodIT 27 listopada 2014, 13:14
Vogelek23 napisał(a): z posiadanych przeze mnie informacji wynika, że system, przywrócony z partycji Recoery, nie powinien "wołać" o aktywację.

Dokładnie tak samo myślałem. Na początek chciałem zainstalować system z czystej płytki. Klucz był jednak wytarty, więc zdecydowałem się na przywracanie systemu a tu taki zonk.
Laptop miał tylko naprawiany układ zasilania - reszta oryginalna.
Właściciel dziś poszuka dowodu zakupu.

-- Dodano: czwartek, 27 lis 2014, 13:59 --

Vogelek23 napisał(a):Jeśli laptop faktycznie nie ma papierów, dalsza pomoc ze strony forum nie będzie możliwa. To w Twoim interesie jest dowiedzieć się, czy właściciel ma dowód zakupu.

Jest faktura. Właśnie dostałem skan.

-- Dodano: czwartek, 27 lis 2014, 16:48 --

Vogelek23 napisał(a):Skontaktuj się z działem wsparcia technicznego Asus - tam uzyskasz wszelkie szczegółowe informacje. Mając numer seryjny urządzenia, będziesz mógł ubiegać się o wtórnik COA.

Skontaktowałem się z serwisem Asusa. Stwierdzili, że nie posiadają kopii klucza i mogą tylko zaoferować płatną naprawę za 200 zł +vat.

#8 Re: Asus Eee Pc - problem z przywracaniem systemu

przez Vogelek23 27 listopada 2014, 17:29
KodIT napisał(a):Stwierdzili, że nie posiadają kopii klucza i mogą tylko zaoferować płatną naprawę za 200 zł +vat.
No i to wystarczy w razie jakiejkolwiek kontroli - system będzie aktywowany, fabryczna partycja odzyskiwania systemu będzie naprawiona, faktura zakupu będzie, faktura za naprawę systemu w autoryzowanym serwisie także. To, że certyfikat COA jest zniszczony, nie będzie miało żadnego wpływu na wynik kontroli - to nie wina użytkownika, że producent robi naklejki COA z nielaminowanego papieru. Laptop zaś nie jest po to, aby stał na biurku.

#9 Re: Asus Eee Pc - problem z przywracaniem systemu

przez KodIT 27 listopada 2014, 17:40
Vogelek23 napisał(a):
KodIT napisał(a):Stwierdzili, że nie posiadają kopii klucza i mogą tylko zaoferować płatną naprawę za 200 zł +vat.
No i to wystarczy w razie jakiejkolwiek kontroli - system będzie aktywowany, fabryczna partycja odzyskiwania systemu będzie naprawiona, faktura zakupu będzie, faktura naprawy systemu w autoryzowanym serwisie także. To, że certyfikat COA jest zniszczony, nie będzie miało żadnego wpływu na wynik kontroli - to nie wina użytkownika, że producent robi naklejki COA z nielaminowanego papieru. Laptop zaś nie jest po to, aby stał na biurku.

Tak, tylko za tą przyjemność trzeba zapłacić 246 zł.

#10 Re: Asus Eee Pc - problem z przywracaniem systemu

przez Vogelek23 27 listopada 2014, 18:30
KodIT napisał(a):Tak, tylko za tą przyjemność trzeba zapłacić 246 zł.
Jak już pisałem wcześniej - według mojej wiedzy, przywrócenie systemu z kopii Recovery nie powinno skutkować koniecznością aktywacji systemu, o ile komputer jest w konfiguracji fabrycznej. Jeśli masz stuprocentową pewność, że kopia Recovery jest z tego konkretnego egzemplarza, należy dokładnie przedstawić problem serwisantowi, który powinien najpierw sprawdzić, dlaczego po przywróceniu system żąda aktywacji.

W jaki sposób dokonujesz przywrócenia systemu? Czy system po przywróceniu jest od razu gotowy do pracy, czy trzeba go jeszcze konfigurować (system preinstalowany)?

#11 Re: Asus Eee Pc - problem z przywracaniem systemu

przez jurek1980 27 listopada 2014, 21:50
Czy system po ponownym recovery pokazuje od razu konieczność aktywacji? Czy na naklejce COA na pewno jest napis Asus? Os przywracasz z partycji przez F9 czy z płytki ( bo były i wersje z instalatorem na DVD). Czy przy tej naprawie zasilania oby nie był wgrywany też bios przez programator?

#12 Re: Asus Eee Pc - problem z przywracaniem systemu

przez KodIT 28 listopada 2014, 11:06
Vogelek23 napisał(a):
KodIT napisał(a):Tak, tylko za tą przyjemność trzeba zapłacić 246 zł.
Jak już pisałem wcześniej - według mojej wiedzy, przywrócenie systemu z kopii Recovery nie powinno skutkować koniecznością aktywacji systemu, o ile komputer jest w konfiguracji fabrycznej. Jeśli masz stuprocentową pewność, że kopia Recovery jest z tego konkretnego egzemplarza, należy dokładnie przedstawić problem serwisantowi, który powinien najpierw sprawdzić, dlaczego po przywróceniu system żąda aktywacji.

W jaki sposób dokonujesz przywrócenia systemu? Czy system po przywróceniu jest od razu gotowy do pracy, czy trzeba go jeszcze konfigurować (system preinstalowany)?

Tak jak pisałem wcześniej, poza naprawą układu zasilania, wszystko jest oryginalne.

Próbowałem przedstawić serwisantowi tą sytuację, a on stwierdził tylko to co pisałem wcześniej.
Przywracanie robię wciskając F9 po starcie, później wybieram "przywróć do ustawień fabrycznych, wybieram język polski i czekam i czekam...
Po około godzinie system wita się jako gotowy do pracy.

-- Dodano: piątek, 28 lis 2014, 11:09 --

jurek1980 napisał(a):Czy system po ponownym recovery pokazuje od razu konieczność aktywacji? Czy na naklejce COA na pewno jest napis Asus? Os przywracasz z partycji przez F9 czy z płytki ( bo były i wersje z instalatorem na DVD). Czy przy tej naprawie zasilania oby nie był wgrywany też bios przez programator?

Przywracanie przez F9. Płytek nie posiadam, a szkoda. Na naklejce nie widzę napisu Asus co nie oznacza, że go tam nie było.
Odnośnie programowania biosu to nie wiem.

#13 Re: Asus Eee Pc - problem z przywracaniem systemu

przez jurek1980 28 listopada 2014, 21:40
Ja widzę 3 możliwości. To nie jest fabryczny system. Był przygotowany bios i nie zgadza się Mac i uuid. Została przekroczona liczba aktywacji systemu. Wszystkich którzy zaraz mnie wyśmieją, niech wiedzą że też jest coś takiego.
Zadzwoń jeszcze raz do Asusa. Podaj numer seryjny i zapytaj się jaki system był fabrycznie.

#14 Re: Asus Eee Pc - problem z przywracaniem systemu

przez p4p 28 listopada 2014, 22:45
A próbowałeś użyć "keyfindera" po przywróceniu systemu?

#15 Re: Asus Eee Pc - problem z przywracaniem systemu

przez kamil198405 28 listopada 2014, 23:58
Zaraz zaraz, Kolega pisze że system jest to Windows 7 Home Premium a w tych maluchach chyba była wersja Starter.

#16 Re: Asus Eee Pc - problem z przywracaniem systemu

przez KodIT 29 listopada 2014, 11:36
jurek1980 napisał(a):Podaj numer seryjny i zapytaj się jaki system był fabrycznie.

Miły Pan o głosie robota potwierdził, że fabrycznie był tam Win 7 HP.

-- Dodano: sobota, 29 lis 2014, 11:37 --

kamil198405 napisał(a):Zaraz zaraz, Kolega pisze że system jest to Windows 7 Home Premium a w tych maluchach chyba była wersja Starter.

Jednak w tym przypadku wersja HP.

-- Dodano: sobota, 29 lis 2014, 11:38 --

p4p napisał(a):A próbowałeś użyć "keyfindera" po przywróceniu systemu?

W jakim celu?

#17 Re: Asus Eee Pc - problem z przywracaniem systemu

przez jurek1980 29 listopada 2014, 18:21
Do zmiany klucza i operacji związanych z aktywacją OS służy polecenie slmgr. http://winclub.pl/topic/393-wa%C5%BCne- ... polecenia/
Musisz jednak mieć kod, który mógłbyś wpisać. Odczytywanie klucza zawartego w OS na partycji recovery chyba nie ma sensu. Pozostaje rozważyć zakup nowego systemu, bo do użycia pirackiego klucza nikt zachęcać nie będzie.

#18 Re: Asus Eee Pc - problem z przywracaniem systemu

przez wolek 29 listopada 2014, 23:12
Jaki to jest dokładnie model?
Czy w oknie informacji o systemie jest informacja o producencie i czy jest tam jego logo?

#19 Re: Asus Eee Pc - problem z przywracaniem systemu

przez KodIT 30 listopada 2014, 13:55
jurek1980 napisał(a):Do zmiany klucza i operacji związanych z aktywacją OS służy polecenie slmgr. http://winclub.pl/topic/393-wa%C5%BCne- ... polecenia/
Musisz jednak mieć kod, który mógłbyś wpisać. Odczytywanie klucza zawartego w OS na partycji recovery chyba nie ma sensu. Pozostaje rozważyć zakup nowego systemu, bo do użycia pirackiego klucza nikt zachęcać nie będzie.

Klucz to ja odczytać i zmienić umiem. Jednak trzeba go mieć.
W najgorszym przypadku kupię jakiegoś trupa, z którego wezmę klucz :)

-- Dodano: niedziela, 30 lis 2014, 13:58 --

wolek napisał(a):Jaki to jest dokładnie model?
Czy w oknie informacji o systemie jest informacja o producencie i czy jest tam jego logo?

Model Asus Eee PC 1201HA.
We właściwościach systemu jest logo Asusa.

#20 Re: Asus Eee Pc - problem z przywracaniem systemu

przez koloboro 30 listopada 2014, 16:46
Klucz z trupa ci nic nie da bo klucze oem są przypisane do sprzętu.

Re: Asus Eee Pc - problem z przywracaniem systemu

przez Google Adsense [BOT] 30 listopada 2014, 16:46