• Asus FX504 platforma Quanta BKLI DABKLIMBAB0 - bootuje brak obrazu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Asus FX504 platforma Quanta BKLI DABKLIMBAB0 - bootuje brak obrazu

przez mcbenek 21 lutego 2025, 23:24
Witam

Laptop trafił do mnie martwy. Nie startowała przetrownica 5V okazało się, że było zwarcie na układzie intersil driver vcore. Po wymianie drivera nie pojawiało się napięcie na vcore, wszystkie inne napięcia pojawiały się. Podmieniłem procesor oryginalnie zainstalowany był i7-8750h nie miałem takiego i wlutowałem i7-8850h. Brak napięcia vcore nadal. Po oględzinach okazało się, że ktoś wcześniej rzeźbił w rejonie przetwornicy vcore i źle wlutował pu5 w układzie przetwornicy vcore. Po poprawce rzeźbiarstwa napięcie vcore pojawiło się. Płyta startuje patrząc po zachowaniu na pewno bootuje. Uzbrojona płyta - napięcie na vcore z początkowych 1,03v spada na 0,9v i płytę można wyłączyć przyciskiem power - wciśnięcie i płyta gaśnie, wentylatory załączają się i wyłączają jak schłodzą układ. Bez ramu oczywiście trzeba przycisk power trzymać kilka sekund stąd wnioskuję, że płyta normalnie bootuje. Problem wygląda następująco, że nie mam obrazu na matrycy czy hdmi. Matrycę sprawdziłem sprawna, taśma matrycy również. Sygnał EDP_VDD_EN z PCH jest wystawiany i napięcie na matrycę +3VLCD_CON pojawia się w momencie kiedy jest podpięta matryca. W przypadku braku matrycy nie wystawiany jest ten sygnał. Po tym wnioskuję, że jakaś komunikacja z matrycą jest. Brakuje mi sygnału EC_DISPON generowany przez KBC - wydaje mi się, że jego brak powoduje brak obrazu. Sygnał generowany jest przez KBC i teraz pytanie na podstawie czego ? Dodatkowe pytanie czy podmiana procesora i7 8750h na i7 8850h może być przyczyną powyższej sytuacji. Czy może NVIDIA padła i takie objawy ? Czy może zintegrowany Intel padł (co do procesora wlutowanego też nie mam pewności czy na 100% sprawny). Dodatkowo sprawdziłem jeszcze czujnik halla - sygnał jest w stanie wysokim. Nie znam historii płyty. Może ktoś mam jakieś sugestie.

Re: Asus FX504 platforma Quanta BKLI DABKLIMBAB0 - bootuje brak obrazu

przez Google Adsense [BOT] 21 lutego 2025, 23:24