#1 Asus K3500PC, X7400PC R2.2. Zwisy w losowych odstępach czasu.
przez matrixmm • 19 sierpnia 2024, 15:52
Cześć. Męczę się już jakiś czas z Asusem K3500PC. Płyta: X7400PC R2.2.
Płyta w losowych odstępach czasu (czasem po kilkunastu godzinach, czasem po godzinie) zalicza zwis jak na załączonym screenie. Staje z artefaktami i nie reaguje na nic. Dzieje się to zarówno podczas testów 3d jak i w przeglądarce internetowej bez obciążania 3d. Czasem zawiesi się z pojedynczą kreską bądź paskiem a czasem pełen artefaktów.
Co robiłem:
1. Podmiana sterowników grafiki,
2. Podmiana bios. Czyszczenie ME region, upgrade bios,
3. Podmiana pamięci, test tylko na wbudowanej pamięci (memtest nie wykazuje błędów),
4. Podmiana SSD,
5. Instalacja czystego windowsa na nowym SSD,
Żadna z powyższych operacji niczego nie zmieniła. Zawiesza się losowo.
Skończyły mi się pomysły. Myślałem jeszcze czy może spróbować przelutować RAM karty?
Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
Płyta w losowych odstępach czasu (czasem po kilkunastu godzinach, czasem po godzinie) zalicza zwis jak na załączonym screenie. Staje z artefaktami i nie reaguje na nic. Dzieje się to zarówno podczas testów 3d jak i w przeglądarce internetowej bez obciążania 3d. Czasem zawiesi się z pojedynczą kreską bądź paskiem a czasem pełen artefaktów.
Co robiłem:
1. Podmiana sterowników grafiki,
2. Podmiana bios. Czyszczenie ME region, upgrade bios,
3. Podmiana pamięci, test tylko na wbudowanej pamięci (memtest nie wykazuje błędów),
4. Podmiana SSD,
5. Instalacja czystego windowsa na nowym SSD,
Żadna z powyższych operacji niczego nie zmieniła. Zawiesza się losowo.
Skończyły mi się pomysły. Myślałem jeszcze czy może spróbować przelutować RAM karty?
Będę wdzięczny za wszelką pomoc.