• Asus K52J cykliczne zwarcie

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Asus K52J cykliczne zwarcie

przez bomi123 12 stycznia 2014, 22:10
Płyta K52JR rev. 2.0
Po podłączeniu zasilania robi cykliczne zwarcie. Prąd wzrasta na pól sek. do 0,02 po czym wywołuje zwarcie raz za razem. Prąd w zasilaczu ustawiony na max 1A i do tylu dochodzi prąd przy zwarciu. Nie dawałem więcej bo nie chcę nic zabić.
rezystancje na cewek na zdjęciu:
Obrazek
Po rozlutowaniu zworki za cewką 3V zwarcie ustaje. Napięcia 3V oraz 5V obecne. Rozlutowując kolejną zworkę (po zlutowaniu tamtej) za gałęzią +3VSUS również zwarcia nie ma.
Podłączałem też zasilacz serwisowy za cewką 3,3V. Zasilacz po przyłożeniu napięcia w pierwszej chwili robił zwarcie, a za 2 albo 3 razem już nie. Pobór w granicy 0,08A.
Dodam jeszcze, że po podłączeniu przez gniazdo piszczą cewki, przynajmniej ze dwie i przez to ciężko ocenić czy więcej.
Czy napięcie 1,5V powinno być obecne?

Re: Asus K52J cykliczne zwarcie

przez Google Adsense [BOT] 12 stycznia 2014, 22:10

#2 Re: Asus K52J cykliczne zwarcie

przez indicheq 12 stycznia 2014, 23:11
Napięcie 1,5V powinno pojawić się dopiero po załączeniu płyty z przycisku PWR. Z opisu Kolegi wnioskowałbym że to nie jest zwarcie, a raczej, że po podłączeniu zasilacza płyta sama startuje, a pobór prądu wzrasta powyżej ustawionego jako ograniczenie czego skutkiem jest efekt wyglądający jak zwarcie na zasilaczu laboratoryjnym. Być może się mylę ale tak mi to wygląda. Jeżeli zwarcie występowało by po podpięciu zasialcza, to od razu było by to widać, natomiast jeżeli po podłączeniu prąd ustala się na chwilę na poziomie 0,02A, a potem wzrasta to wygląda to na samozałączanie się płyty. Po za tym napisał Kolega że ściągnięcie zworki podającej na płytę 3,3V nie powoduje takiego zachowania, brak zasilania niektórych elementów uniemożliwia samozałączenie. Proszę o poprawienie mojej wypowiedzi jeżeli się mylę.

#3 Re: Asus K52J cykliczne zwarcie

przez bomi123 12 stycznia 2014, 23:34
Kolega ma rację, płyta sama się załącza. Teraz sobie też przypominam, że miałem to sprawdzić. Płytka z gniazdem zasilania jest niewiadomego pochodzenia. Wcześniejsza była upalona przy gnieździe. Zwiększyłem prąd do 1,5A. W pierwszym momencie po podłączeniu prąd skacze do max. wartości a potem dalej cyklicznie skacze od 0,1 do 0,6A. Do tego wydaje mi się, że poczułem lekki swąd spalenizny.
Po przyłożeniu bezpośrednio 19V do pinu gdzie wchodzi zasilanie powoduje to praktycznie to samo - prąd skacze w kółko od ok. 0,1 do ok. 0,5A. Cykl trwa ok. pół sek.
Nastąpił mały zwrot akcji. moduł zasilania po podpięciu nic nie powoduje. Prąd ustala się na 0,01A. Po naciśnięciu power płyta próbuje wstać, dioda się zapala i się wyłącza. Nie mam innego procesora na tą chwilę, żeby podstawić.

#4 Re: Asus K52J cykliczne zwarcie

przez indicheq 13 stycznia 2014, 00:28
Sprawdź proszę napiecia na cewkach jakie się pojawiają w trakcie tej chwili. Czy napięcia podstawowe 3,3V oraz 5V nie przysiadają w trakcie włączania? Jakie są aktualnie rezystancje cewek względe masy?

Jeżeli płyta sama wstawała to na początek zweryfikował bym też BIOS i baterię RTC.

#5 Re: Asus K52J cykliczne zwarcie

przez bomi123 13 stycznia 2014, 01:29
Tak, napięcia przysiadają podczas próby startu płyty. Bateria RTC sprawna - 2,6V powinno jeszcze dawać radę.
Generalnie płyta przestała reagować na przycisk power, mimo, że na nóżce KBC jest zwierany do masy. W takim wypadku ciężko będzie podać pojawiające się napięcia. Mimo to płyta czasami wstaje sama po podaniu zasilania. Rezystancje zmieniły się po włożeniu procesora.
Tak wyglądają rezystancje - żółte są po włożeniu procesora
Obrazek

Zauważyłem brak napięcia H_DRAM_PWRGD oraz H_CPUPWRGD. Dochodzą do wartości 1V. Czy jeśli PCH nie wystawia tych sygnałów znaczy, że jest uszkodzone?

#6 Re: Asus K52J cykliczne zwarcie

przez insert 20 maja 2014, 11:22
Witaj!
Wiem, że temat nie jest świeży ale widzę, że brak jest rozwiązania tematu.
Miałem taki sam przypadek i pomogła wymiana BD82HM55.

Re: Asus K52J cykliczne zwarcie

przez Google Adsense [BOT] 20 maja 2014, 11:22
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).