• Asus K52JC, prośba o sprawdzony wsad biosu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Asus K52JC, prośba o sprawdzony wsad biosu

przez kbrygola 13 czerwca 2012, 10:50
Witam. Mam Asusa K52J który wg Klienta wyłączył się podczas upgrade biosu i więcej nie wstał. Na wsadzie ze strony Asusa nie wstaje. Pobór rośnie do około 1,3A na kilka sekund, potem cyklicznie 0,8 na chwilę i znowu 1,3.
Prośba o sprawdzony wsad, ewentualnie jakieś sugestie.

Płyta K52JC, rev. 2.0

Re: Asus K52JC, prośba o sprawdzony wsad biosu

przez Google Adsense [BOT] 13 czerwca 2012, 10:50

#2 Re: Asus K52JC, prośba o sprawdzony wsad biosu

przez arvika 13 czerwca 2012, 10:57
Sprawdź ten:

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#3 Re: Asus K52JC, prośba o sprawdzony wsad biosu

przez kbrygola 13 czerwca 2012, 11:25
Niestety, żadnej zmiany, płyta zachowuje się tak samo.

#4 Re: Asus K52JC, prośba o sprawdzony wsad biosu

przez bluczek 13 czerwca 2012, 17:07
Czy masz tam jedną czy dwie kości BIOS?

#5 Re: Asus K52JC, prośba o sprawdzony wsad biosu

przez kbrygola 14 czerwca 2012, 10:56
Kość jest jedna, ta pod Intelem, kostka 4MB (wsady ze strony są 2MB).
Kość została wyczyszczona przez poprzednika, który raczej laptopa nie rozbierał i zakładam ze niczego więcej nie uszkodził (na fotce stan w jakim go dostałem).

Obrazek

Widzę że komuś udało się rozwiązać ten problem viewtopic.php?f=209&t=7557 choć ja mam inną płytę K52JC

#6 Re: Asus K52JC, prośba o sprawdzony wsad biosu

przez bluczek 14 czerwca 2012, 11:15
Spróbuj zaprogramować wsadem z tego postu viewtopic.php?f=140&t=14098

#7 Re: Asus K52JC, prośba o sprawdzony wsad biosu

przez kbrygola 14 czerwca 2012, 12:41
Dzięki za pomoc, płyta została uruchomiona. Trochę dzięki informacjom w innych wątkach.
Wsad który podałeś był co prawda od nieco innej płyty, ale po jego analizie okazało się że od pewnego miejsca zaczyna się "normalny" bios taki jak ten pobrany ze strony Asusa. Podmieniłem tą część wsadu na bios pobrany dla mojej płyty.

Podsumowując, w 4MB kostce pamięci, pierwsza połowa to wsad dla PCH, natomiast bios zaczyna się dokładnie w drugiej połowie, od bitu 0x00200000 i od tego bitu należy wkleić pobrany wsad ze strony Asusa.

#8 Re: Asus K52JC, prośba o sprawdzony wsad biosu 

przez bluczek 14 czerwca 2012, 14:48
Generalnie biosy w tych asus'ach różnią się biosem VGA, jeśli płyta ruszyłaby(bez obrazu) na biosie z JR to miałem zamiar wrzucić bios z podmienionym biosem VGA na właściwy dla JC.

#9 Re: Asus K52JC, prośba o sprawdzony wsad biosu

przez luielektr 14 czerwca 2012, 16:08
Witam.
W moim K52JC miałem taki problem, że laptop zawieszał się na logo ASUSa. To co pomogło to (walczyłem z tym w tym poście https://www.elvikom.pl/viewtopic.php?f=209&t=7557):
- użyłem wsadu kolegi WABa. Przy pomocy hexeditora usunąłem z tego wsadu drugą jego część (zawartość kości to 4MB) i w to miejsce wstawiłem BIOS ze strony Asusa (2MB). Po zaprogramowaniu kości, jej wlutowaniu i po pierwszym włączeniu laptopa (nie pamiętam, czy czasem po podpięciu zasilacza laptop sam się nie uruchomił) musiałem czekać około minuty, aby obraz się pojawił (jeśli dobrze pamiętam laptop zresetował się ze dwa razy).
Nie mogę wrzucić na forum tego wsadu, którym zaprogramowałem kość bo całkowicie padł mi dysk twardy i wszystko trafił szlak :(

#10 Re: Asus K52JC, prośba o sprawdzony wsad biosu

przez kbrygola 15 czerwca 2012, 16:03
Dzięki za pomoc. Laptop do wydania. Plik który ożywił tą płytę w załączniku.

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Re: Asus K52JC, prośba o sprawdzony wsad biosu

przez Google Adsense [BOT] 15 czerwca 2012, 16:03