• [Szukam wsadu BIOS] ASUS K52JT Ver.1A

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 [Szukam wsadu BIOS] ASUS K52JT Ver.1A

przez wizard13storm 27 lutego 2017, 11:57
Witam Panowie,

zwracam się z uprzejmą prośbą o pomoc, bo nie znalazłem informacji na forum, a problem pewnie jest banalny.
Mianowicie sprawa wygląda tak:
1. Robiłem update biosu ASUS K52JT ver. 1A plikiem ze strony producenta i niestety zdechł (nie zweryfikował się i potem umarł - zero ładowania, włączania, itp.).
2. Rozebrałem laptopa, wylutowałem kość i wgrałem wsad. Poskładałem do kupy i odpaliłem. Wstał bez problemu, ale niestety pojawiły się maksymalne obroty jak w temacie: https://www.elvikom.pl/asus-k52jt-maksymalne-obroty-wentylatora-t32284.html?hilit=K52JT. Odczyty z HWMonitory pokazują dokładnie to samo.
3. Postanowiłem więc znów wgrać nowy rom z tematu https://www.elvikom.pl/asus-k52j-mb-k52jr-rev-2-3a-t18694.html#p123767, ale przy użyciu easy flash (żeby nie rozbierać znów całości), który jest dostępny z poziomu bios dla tego Asus'a. Niestety pojawia się problem bo wsad ściągnięty z forum nie jest widziany przez easy flash. Pewnie dlatego, że podczas flashowania sam siebie musiałby nadpisać.
4. Stoję i zastanawiam się jakim narzędziem wgrać rom żeby znów nie rozbierać całości i wylutowywać kości. Może jakiś AFUDOS? Albo coś innego? Nigdy nie wgrywałem romu w ten sposób dlatego chciałbym poprosić bardziej doświadczonych użytkowników o radę.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź

Re: [Szukam wsadu BIOS] ASUS K52JT Ver.1A

przez Google Adsense [BOT] 27 lutego 2017, 11:57

#2 [Szukam wsadu BIOS] Re: ASUS K52JT Ver.1A

przez mmike 27 lutego 2017, 16:53
Podaj dokładną obsadę płyty wraz z PCH, tego wsadu nie wgrasz przez easy flash ponieważ to nie jest wsad ze strony producenta. Trzeba wgrać odpowiedni wsad z czystym Me-Regionem aby maksymalne obroty wentylatora ustąpiły.

[Szukam wsadu BIOS] Re: ASUS K52JT Ver.1A

przez Google Adsense [BOT] 27 lutego 2017, 16:53
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).