• Asus K55VD Brak poświetlenia

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Asus K55VD Brak poświetlenia

przez everest2010 25 lipca 2014, 20:16
Czy ktoś udostępni kawałek schematu dotyczący podświetlenia?
Płyta K55VD rev 3.1 Po włączeniu płyta pobiera 1A.
Czy ktoś podpowie co pomierzyć? Wymieniłem KBC niestety bez zmian.
Co jeszcze odpowiedzialne jest za podświetlenie?

Re: Asus K55VD Brak poświetlenia

przez Google Adsense [BOT] 25 lipca 2014, 20:16

#2 Re: Asus K55VD Brak poświetlenia

przez Vogelek23 25 lipca 2014, 20:39
everest2010 napisał(a):Czy ktoś udostępni kawałek schematu dotyczący podświetlenia?
Na chwilę obecną schemat do tej płyty nie jest dostępny. Być może jednak wcale nie będzie potrzebny.

everest2010 napisał(a):Co jeszcze odpowiedzialne jest za podświetlenie?
W tym modelu podświetlenie zależy od jednoczesnego występowania:
- napięcia +LED_VCC_INV, zasilającego sterownik diod LED podświetlenia - piny: 23, 24 i 25 złącza matrycy J4601,
- sygnału włączenia podświetlenia LED_BKLTEN - pin 21 złącza matrycy J4601,
- sygnału sterowania podświetleniem LED_BKLTCTL - pin 20 złącza matrycy J4601.

Proszę zmierzyć te napięcia względem masy i podać wyniki (komputer ma być włączony, najlepiej na statycznym obrazie typu ekran główny ustawień BIOS).

#3 Re: Asus K55VD Brak poświetlenia

przez everest2010 26 lipca 2014, 13:19
Pin 20-3,3V; 21-3,3V; 23-0V; 24-0V; 25-0V

#4 Re: Asus K55VD Brak poświetlenia

przez kwak 26 lipca 2014, 19:17
Niech kolega sprawdzi czy gdzieś w pobliżu złącza matrycy lub po drugiej stronie płyty też w okolicach złącza nie ma bezpiecznika powinien być oznaczony jako np. F1 lub ewentualnie jakiejś cewki / dławika

#5 Re: Asus K55VD Brak poświetlenia

przez Vogelek23 26 lipca 2014, 19:17
Po drugiej stronie płyty, na wysokości złącza matrycy, znajdziesz parę elementów, na których wykonasz pomiary napięć (analogicznie jak poprzednio, na włączonym komputerze) w punktach, zaznaczonych kolorem żółtym, błękitnym i fioletowym - wystarczy jeden pomiar z każdego koloru.

Obrazek

#6 Re: Asus K55VD Brak poświetlenia

przez everest2010 28 lipca 2014, 09:27
Kolor różowy 19V . Okazuje się że wypalony jest zaznaczony element. Gdy go wymienię to płyta jest martwa.
Obrazek

#7 Re: Asus K55VD Brak poświetlenia

przez Vogelek23 28 lipca 2014, 18:03
everest2010 napisał(a):Kolor różowy 19V
Ale ja prosiłem o pomiary TRZECH kolorów, a nie jednego.

everest2010 napisał(a):Okazuje się że wypalony jest zaznaczony element. Gdy go wymienię to płyta jest martwa.
A wiesz w ogóle, co to za element?

#8 Re: Asus K55VD Brak poświetlenia

przez everest2010 28 lipca 2014, 18:52
Przepraszam na pozostałych kolorach 0V, zapomniałem napisać. Teraz już nie wiem co to.

#9 Re: Asus K55VD Brak poświetlenia

przez Vogelek23 28 lipca 2014, 20:42
everest2010 napisał(a):na pozostałych kolorach 0V
Ten element, który u Ciebie jest spalony, to cewka L4601 (80Ω/100MHz) - to ona podaje napięcie 19V na zasilanie sterownika LEDów. W celach diagnostycznych (tylko aby sprawdzić, czy to jedyny element powodujący usterkę) możesz zastąpić ją bezpiecznikiem 1,5-2A (chyba, że masz taką cewkę na podmianę).

#10 Re: Asus K55VD Brak poświetlenia

przez everest2010 29 lipca 2014, 21:19
Niestety po wstawieniu bezpiecznika 1,5A płyta jest martwa. Po wy lutowaniu jest jak wcześniej.

#11 Re: Asus K55VD Brak poświetlenia  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 29 lipca 2014, 21:35
everest2010 napisał(a):Niestety po wstawieniu bezpiecznika 1,5A płyta jest martwa.
Podstaw sprawną matrycę lub taśmę matrycy - któryś z tych elementów powoduje zwarcie zasilania do masy, dlatego cewka się spaliła.

#12 Re: Asus K55VD Brak poświetlenia 

przez adam1114 30 lipca 2014, 05:13
Czy ja dobrze zrozumiałem ? - nie wstawało podświetlenie a teraz płyta w ogóle nie reaguje ? co masz dokładnie na myśli mówiąc, że płyta jest martwa ?

Masz podstawowe napięcia ? płyta reaguje na włącznik ?

#13 Re: Asus K55VD Brak poświetlenia

przez everest2010 30 lipca 2014, 17:19
Po wlutowaniu bezpiecznika płyta była martwa, gdy go wy lutowałem było jak wcześniej. Poszedłem za twoją radą wlutowałem bezpiecznik 1.6A wypiąłem taśmę matrycy i laptop włączał się. Podmieniłem taśmę mtrycy na inną i wszystko działa jak powinno. Dzięki za pomoc. Temat uważam za zamknięty.

Re: Asus K55VD Brak poświetlenia

przez Google Adsense [BOT] 30 lipca 2014, 17:19