• Asus k70ab, płyta k51ab raz włącza się, a raz nie.

#1 Asus k70ab, płyta k51ab raz włącza się, a raz nie.

przez erwo512 14 marca 2015, 11:12
Witam.

Bardzo proszę o pomoc i nakierowanie mnie, ponieważ dotychczas nie bawiłem się za dużo elektroniką, bardziej informatyką.

Gdy włączam laptopa raz się uruchamia normalnie, a raz słychać napęd dvd, zapala się tylko jedna dioda, wtedy nie mrygają na początku
diody od sieci bezprzewodowej, num locka i caps locka, wiatraki pracują prawidłowo, ale ekran jest czarny i nie pokazuje użycia procesora dioda.

Jakie pomiary powinienem wykonać i w jaki sposób, abyście mogli mi pomóc?

Pozdrawiam

Re: Asus k70ab, płyta k51ab raz włącza się, a raz nie.

przez Google Adsense [BOT] 14 marca 2015, 11:12

#3 Re: Asus k70ab, płyta k51ab raz włącza się, a raz nie.

przez kamilos47 15 marca 2015, 20:12
W tych Asusach bardzo często padają mostki północne. Dobrze by było diagnostycznie podgrzać mostek północny i wtedy sprawdzić czy obraz pojawi się czy nie. Jeśli tak, to mostek jest do wymiany. Żadne inne zabiegi typu reballing czy wygrzanie na dłuższą metę nie pomogą bo problem i tak powróci.

#4 Re: Asus k70ab, płyta k51ab raz włącza się, a raz nie.

przez erwo512 16 marca 2015, 01:46
Machine napisał(a):On external monitor works?

No.

kamilos47 napisał(a):W tych Asusach bardzo często padają mostki północne. Dobrze by było diagnostycznie podgrzać mostek północny i wtedy sprawdzić czy obraz pojawi się czy nie. Jeśli tak, to mostek jest do wymiany. Żadne inne zabiegi typu reballing czy wygrzanie na dłuższą metę nie pomogą bo problem i tak powróci.

Jak go włączę, pochodzi kilka godzin, wyłączę przyciskiem i włączę na nowo to bez problemu chodzi.
Czy to 100% objaw spalonego mostka?

#5 Re: Asus k70ab, płyta k51ab raz włącza się, a raz nie.

przez kamilos47 16 marca 2015, 12:39
Jak go włączę, pochodzi kilka godzin, wyłączę przyciskiem i włączę na nowo to bez problemu chodzi.

Ostatnio miałem takiego samego Asusa w którym objawy były takie same. Jak już działał trochę czasu to przez kilka następnych godzin czasem nawet dni włączał się bez problemu, a później znowu był problem z załączeniem obrazu. Wtedy podgrzałem mostek diagnostycznie i laptop ruszył bez problemu. Wymieniłem mostek - laptop śmiga jak nowy. Nie wiem czy w Twoim przypadku będzie tak samo, ale jak już pisałem w tych Asusach jest to najczęstsza awaria (mostek nie jest spalony tylko kulki między rdzeniem układu a jego obudową tracą kontakt w wyniku czego np. obraz nie jest wyświetlany).

#6 Re: Asus k70ab, płyta k51ab raz włącza się, a raz nie.

przez erwo512 16 marca 2015, 15:06
kamilos47 napisał(a):

Ostatnio miałem takiego samego Asusa w którym objawy były takie same. Jak już działał trochę czasu to przez kilka następnych godzin czasem nawet dni włączał się bez problemu, a później znowu był problem z załączeniem obrazu. Wtedy podgrzałem mostek diagnostycznie i laptop ruszył bez problemu. Wymieniłem mostek - laptop śmiga jak nowy. Nie wiem czy w Twoim przypadku będzie tak samo, ale jak już pisałem w tych Asusach jest to najczęstsza awaria( mostek nie jest spalony tylko kulki między rdzeniem układu a jego obudową tracą kontakt w wyniku czego np. obraz nie jest wyświetlany).

Ile taka wymiana może kosztować?
Samo podgrzanie nie wystarczy, żeby odświeżyć połączenia?

#7 Re: Asus k70ab, płyta k51ab raz włącza się, a raz nie.

przez kamilos47 16 marca 2015, 20:45
Ile taka wymiana może kosztować?
Samo podgrzanie nie wystarczy, żeby odświeżyć połączenia?

Z tego co pamiętam to serwisy kasują około 400zł. Nie wystarczy, bo wygrzanie układu pomoże tylko na chwilę a sama usterka wróci szybciej niż myślisz. Samo podgrzanie ma na celu tylko zdiagnozowanie uszkodzenia.
Tym bardziej, że uszkodzone połączenia są pomiędzy rdzeniem układu a jego obudową a nie między obudową BGA a płytą główną.

#8 Re: Asus k70ab, płyta k51ab raz włącza się, a raz nie.

przez erwo512 16 marca 2015, 20:55
Ok, dzięki za pomoc. :)
Pozdrawiam.

#9 Re: Asus k70ab, płyta k51ab raz włącza się, a raz nie.

przez Vogelek23 17 marca 2015, 03:22
Przenoszę do bardziej odpowiedniego działu - na przyszłość, pytania dotyczące kosztów itp. proszę zadawać w działach eksploatacji, bo związek z naprawami "stricte" ma to znikomy.

Re: Asus k70ab, płyta k51ab raz włącza się, a raz nie.

przez Google Adsense [BOT] 17 marca 2015, 03:22