• ASUS Maximus IV Extreme-z , brak obrazu.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 ASUS Maximus IV Extreme-z , brak obrazu.

przez Iwozar 3 lutego 2019, 21:07
Witam

Potrzebuję pomocy :) Mam wymienioną płytę jak w tytule , na której po podłączeniu karty graficznej nie ma żadnego obrazu.
Przeprogramowałem BIOS ale to nic nie dało .
Karta graficzna w 100% sprawna , tak samo CPU i RAMy.
Kilka razy nie wiem jakim cudem monitor załączył się , że wykrył sygnał ale dalej zero obrazu.

Z góry dziękuję za pomoc.

Re: ASUS Maximus IV Extreme-z , brak obrazu.

przez Google Adsense [BOT] 3 lutego 2019, 21:07

#2 Re: ASUS Maximus IV Extreme-z , brak obrazu.

przez Iwozar 5 lutego 2019, 16:17
Zapłacę 100zl za pomoc w rozwiązaniu.

#3 Re: ASUS Maximus IV Extreme-z , brak obrazu.

przez Lesio23 5 lutego 2019, 18:53
Przeprogramowałem BIOS ale to nic nie dało

Tym samy wsadem czy innym?
Sprawdź czy przy władaniu procesora nie uszkodzileś nóżek w podstawce.

#4 Re: ASUS Maximus IV Extreme-z , brak obrazu.

przez Iwozar 5 lutego 2019, 18:58
Wsad pobrałem ze strony Asusa .
Nóżki są na pewno proste.

#5 Re: ASUS Maximus IV Extreme-z , brak obrazu.

przez Lesio23 5 lutego 2019, 19:18
Zasilacz podmieniałeś na inny?

#7 Re: ASUS Maximus IV Extreme-z , brak obrazu.

przez morph 6 lutego 2019, 13:14
Witaj
Jak zachowuje się płyta po włączeniu? Masz ta wyświetlacz debuger'a, co wskazuje? W jakich położeniach przełączniki PCIEX16_SW, LN2_MODE? Jakie masz wskazania LED diagnostycznych? Z tego co widzę w instrukcji płyta ma potężne wizualne narzędzia diagnostyczne, a Ty piszesz tylko, że nie ma obrazu. Kartę GPU testowałeś we wszystkich slotach PCI-E? BIOS programowałeś w programatorze? (obie kości), czy tylko z portu USB?

#8 Re: ASUS Maximus IV Extreme-z , brak obrazu.

przez Iwozar 6 lutego 2019, 16:33
Lesio23 napisał(a):Zasilacz podmieniałeś na inny?

Tak , podmieniałem zasilacz . Dokładnie takie samo zachowanie.

Machine napisał(a):Remove the RTC battery and all other power supplies for 20 minutes. Reseat the power supplies and try booting.

Didn`t try for 20 minutes but nothing to loose i guess :)

morph napisał(a):Witaj
Jak zachowuje się płyta po włączeniu? Masz ta wyświetlacz debuger'a, co wskazuje? W jakich położeniach przełączniki PCIEX16_SW, LN2_MODE? Jakie masz wskazania LED diagnostycznych? Z tego co widzę w instrukcji płyta ma potężne wizualne narzędzia diagnostyczne, a Ty piszesz tylko, że nie ma obrazu. Kartę GPU testowałeś we wszystkich slotach PCI-E? BIOS programowałeś w programatorze? (obie kości), czy tylko z portu USB?

Czasem sama się załącza zaraz po włączeniu zasilacza , czasem normalnie sam muszę wystartować.
Jest wyświetlacz debugera , najczęściej pokazuje 6 z lewej lub 6 z prawej (podwójny wyświetlacz) lub 0 , a jak zrobię reset to wtedy na wyświetlaczu nic nie ma i wtedy monitor dostaje sygnał ale brak obrazu.
PCIEX16 tylko włączone na slocie gdzie jest karta , próbowałem też innych slotów.
LN2 Mode jest włączone cały czas ale to znaczenia nie ma.
BIOS programowałem programatorem , obie kości i czy startuje z 1 czy z 2 jest dalej tak samo.
Tak , testowałem GPU w każdym slocie .

#9 Re: ASUS Maximus IV Extreme-z , brak obrazu.

przez marcin79 6 lutego 2019, 17:00
Może głupie pytanie ale czy monitor i kabel 100% sprawny ?? Dobrze wpięty oraz wszystko wpięte do płyty co ma być, czasami człowiek zapomni o jakimś kabelku i problem :D

#10 Re: ASUS Maximus IV Extreme-z , brak obrazu.

przez delp 6 lutego 2019, 17:14
Ta płyta nie uruchomi się po zaprogramowaniu wsadem ze strony Asusa.
Spróbuj skorzystać z USB BIOS Flashback
https://www.asus.com/pl/support/FAQ/1030111

#11 Re: ASUS Maximus IV Extreme-z , brak obrazu.

przez morph 6 lutego 2019, 17:33
Mi to wygląda na problem z BIOS'em bądź zasilaniem procesora, komunikacją z procesorem.
Spróbuj przeprogramować BIOS z pendrive według procedury opisanej w dokumencie:
https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/L ... reme-Z.zip
Płyta wyciągnięta na stół, wyczyszczona, CPU zmieniane? Jak zachowuje się bez RAM, bez CPU. Oglądnij złącza zasilania płyty, czy nie są opalone, przytopione, szpilki w środku bez nagaru. Oglądnij laminat przy sockecie LGA, czy nie ma wybrzuszeń, przebarwień (mógł się odkleić). Pomierz napięcia na cewkach zasilających procesor.

#12 Re: ASUS Maximus IV Extreme-z , brak obrazu.

przez Iwozar 6 lutego 2019, 20:27
Przeprogramowałem BIOS z USB ale dalej jest to samo.

Bez RAMu stoi na kodzie 2 , bez CPU w ogóle się nie włącza.

Czasem jest tak jak mówiłem ,że nagle dostaje sygnał monitor i się załącza ale brak jest obrazu.

EDit: Nie wiem co się zmieniło ale teraz za każdym razem monitor wstaje , tylko brak obrazu.

#13 Re: ASUS Maximus IV Extreme-z , brak obrazu.

przez morph 7 lutego 2019, 09:52
W kodach debuger'a coś się zmieniło? Podepnij klawiaturę. Diody CapsLock, NumLock reagują jakoś? Diody w złączu LAN bez wpiętej sieci świecą, nie świecą?

#14 Re: ASUS Maximus IV Extreme-z , brak obrazu.

przez Iwozar 7 lutego 2019, 15:06
morph napisał(a):W kodach debuger'a coś się zmieniło?

Nic , cały czas albo 6 z lewej , albo 6 z prawej albo nic i wtedy jest sygnał na monitor.

morph napisał(a):Podepnij klawiaturę. Diody CapsLock, NumLock reagują jakoś?

Nie patrzyłem czy mam diody nawet ale spróbuję zaraz.

morph napisał(a):Diody w złączu LAN bez wpiętej sieci świecą, nie świecą?

Nie świecą.

#15 Re: ASUS Maximus IV Extreme-z , brak obrazu.

przez pawel5196 10 lutego 2019, 21:20
Płyta wcześniej pracowała poprawnie ? Czy płyt jest nowa czy używana ?
Jaki dokładnie masz procesor ?
Możesz zrobić profilaktycznie reflow układu Z68 (SLJ4F).

To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).