• Asus R556L po wymianie kości bios brak obrazu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Asus R556L po wymianie kości bios brak obrazu

przez h00tdog 30 marca 2021, 18:47
Witam

Nie wiem dokładnie co było przyczyną takiej sytuacji.

Laptop pracował w miarę ok jedynym problemem był wiatrak pracujący na pełnych obrotach, podejrzewałem problem z wysypanym biosem.
Zaprogramowałem 2 kość i ją wlutowałem po tym zabiegu laptop niby się uruchamia ale nie daje obrazu na wyświetlacz ani na monitor zewnętrzny.

Płyta Główna: X555LD REV 3.3
CPU: i5-5200U
GPU: N16V-GM-B1
EC: ITE IT 8585
KOŚĆ BIOS: W25Q64

Re: Asus R556L po wymianie kości bios brak obrazu

przez Google Adsense [BOT] 30 marca 2021, 18:47

#2 Re: Asus R556L po wymianie kości bios brak obrazu

przez Vogelek23 31 marca 2021, 13:57
Wgraj oryginalny wsad i sprawdź, czy obraz się pokaże. Rozumiem, że kość BIOS wymieniłeś na IDENTYCZNĄ? To jest dość ważne, żeby całe oznaczenie się zgadzało, bo można się "nadziać" na spore różnice, np. Dual/Quad SPI, standardowe/obniżone napięcie zasilania itd., itp.

#3 Re: Asus R556L po wymianie kości bios brak obrazu

przez h00tdog 31 marca 2021, 16:10
Test na oryginalnej kości której nie kasowałem wypadł tak samo, odpala z czarnym ekranem.
Ale kość jakiej użyłem to Winbond 25Q64FVSIG - oryginał to Winbond 25Q64FVSI.

EDIT

Zastawiam się czy nie jest problem ze zintegrowanym ramem.
Czy jest możliwe, że coś ten bios pomieszał ?
Niestety nie mam na tą chwilę żadnej kości 1,35V aby to sprawdzić

pytanie czy jest to dobry trop?

EDIT 2

Wyłączyłem wbudowany bios. przetestowałem laptopa na dwóch różnych ramach, efekt dalej ten sam.

następnie wlutowałem nowy układ KBC
dalej to samo.

Dodam jeszcze, że w momencie jak podłączam płytę do zasilania to płyta sama startuje po około 3s.
Podczas próby wyłączenia trzeba trzymać cały czas przycisk włącznika wtedy najpierw na chwilę zwalnia wentylator i po 2 sec płyta się wyłącza ale w momencie gdy zwalniam przycisk włącznika płyta startuje.

Napięcie przy starcie 0,215A przez 3s, po włączeniu się wentylatora zostaje na 0,450A

Obrazek

jakieś pomysły co może jej dolegać?

Re: Asus R556L po wymianie kości bios brak obrazu

przez Google Adsense [BOT] 31 marca 2021, 16:10
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).