• Asus Rog Strix G17QR-HG025T

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Asus Rog Strix G17QR-HG025T

przez danielb406 14 czerwca 2024, 08:03
Witam. Tytułowy laptop ma problem z losowym wygaszaniem ekranu, działa i ekran staje się czarny. Czasem działa pod pełnym obciazeniem kilka dni i nic się nie dzieje, a czasem co chwilę potrafi ekran się wyłączyć, a mimo to słychać że system dalej działa tylko nic nie widać. Czasem po zamknięciu klapy nie chce wstać, tzn czarny ekran znów... Kombinowałem z trybami zasilania, oszczędzania energii, program Armoury odinstalowałem, bios najnowszy, sterowniki producenta najnowsze, po instalacji systemu na nowo spokój był przez chwilę tylko. Wyłączałem GPU RTX3070 i problem rowniez występował tylko wtedy laptop się zawieszał, na nvidii gaśnie. Sprawdzam po kolei starsze i nowsze sterowniki od nvidii, może w nich jest problem... Memtest poprawny kilka cykli, obciążanie prime95 i occt po kilkanaście godzin bez problemu. Wydaje mi się że na baterii częściej taki problem występuje niż na zasilaniu, częściej też na bezczynności niż podczas obciążenia. Czasem zauważalne jest też że ekran mignie przez ułamek sekundy. Widziałem na reddicie podobne opisy z innymi modelami, ale wszystko odnosiło się by czekać na nowy bios. Zero rozwiązania. Nie zalany, nie spadł nigdy.

Re: Asus Rog Strix G17QR-HG025T

przez Google Adsense [BOT] 14 czerwca 2024, 08:03

#2 Re: Asus Rog Strix G17QR-HG025T

przez carrneiro 14 czerwca 2024, 10:43
Czy na odłączonej baterii, podłączony sam zasilacz problem również występuje?

#3 Re: Asus Rog Strix G17QR-HG025T

przez danielb406 14 czerwca 2024, 14:38
carrneiro napisał(a):Czy na odłączonej baterii, podłączony sam zasilacz problem również występuje?

Tak, ekran również bez baterii gaśnie. Niezależnie jednak od teg oczy jest czy nie ma baterii, czy zasilacza to jak ekran zgaśnie to czasem jak zamknę klapę ekranu i ją podniosę to czasem ekran się normlanie zaświeci, a czasem nie. Nie ma reguły.

#4 Re: Asus Rog Strix G17QR-HG025T

przez carrneiro 14 czerwca 2024, 15:55
Taśma matrycy zmieniona?!?

#5 Re: Asus Rog Strix G17QR-HG025T

przez danielb406 14 czerwca 2024, 17:39
Nie, nie podmieniałem, nie mam drugiego na części niestety. Taśma Nie wykazuje przynajmniej na pierwszy rzut oka uszkodzenia fizycznego, czy to podczas zamykania czy otwierania

#6 Re: Asus Rog Strix G17QR-HG025T

przez tekort 18 czerwca 2024, 12:06
To może być głupie, ale zainstaluj na czysto po prostu Windows 10 (nie Win11 i na czysto tzn. z pendrive, nie poprzez resetowanie). Nie łącz się z internetem tylko pobierz na pendrive najważniejsze sterowniki ze strony producenta tzn. chipset, ME, Intel i nVidia. Zainstaluj najpierw chipset i ME, potem grafikę Intela, potem dopiero nVidie i sprawdź czy problem będzie dalej występował. Kilkukrotnie zdarzało mi się podobne zachowanie na Windows 11 gdy laptop ma dwie grafiki.

Oczywiście gdy będzie już OK to możesz zaktualizować sterownik nVidii do najnowszej wersji dla swojej karty.

Re: Asus Rog Strix G17QR-HG025T

przez Google Adsense [BOT] 18 czerwca 2024, 12:06
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).