• ASUS T100H - wolne ładowanie bateri

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 ASUS T100H - wolne ładowanie bateri

przez DaCoPL 25 lipca 2018, 09:17
Witam.

W tablecie ASUS T100H bateria bardzo wolno się ładuje. Gdy jest wyłączony oczywiście nieco szybciej, a w windowsie, cały czas pokazuje, że działa na baterii mimo wolnego ładowania. Gdy załączę już jakieś obciążające aplikacje nie nadąża ładować i go rozładowuje.

Próbowałem na innych ładowarkach i to samo. Nie zauważyłem, żeby jakiś układ się grzał.

Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.

Re: ASUS T100H - wolne ładowanie bateri

przez Google Adsense [BOT] 25 lipca 2018, 09:17

#2 Re: ASUS T100H - wolne ładowanie bateri

przez Lesio23 25 lipca 2018, 10:56
Należałoby wykluczyć na początku samą baterię.
Co pokazuje program batterymon ?
Resetowałeś go poprzez odpięcie baterii ?

#3 Re: ASUS T100H - wolne ładowanie bateri

przez DaCoPL 25 lipca 2018, 11:03
Obrazek

W jakim sensie pytasz o resetowanie?

#4 Re: ASUS T100H - wolne ładowanie bateri

przez Lesio23 25 lipca 2018, 11:28
DaCoPL napisał(a):Obrazek

W jakim sensie pytasz o resetowanie?

Miałem identyczny przypadek jak u Ciebie i mi pomogło to rozwiązanie:

"Dlaczego Transformer Book T100HA ładuje się powoli?

1. Upewnij się, że używasz oryginalnego zasilacza, szybkie ładowania działa tylko z oryginalnem zasilaczem ASUS

2. Przy pierwszy użyciu urządzenia proszę ładować je przez jedną godzinę, następnie szybko odpiąć i ponownie podłączyć w ciągu 1s ładowarkę i ładować je przez kolejne 7 godzin (aby być pewnym, że bateria naładuje sie w pełni, proszę ładować 8 godzin łącznie).

3. Jeżeli bateria pozostaje wyczerpana przez dłuższy czas bez ładowania się lub ładuje się bardzo powoli, proszę zrestartować tryb szybkiego ładowania na urządzeniu.

Prosze postępować według instrukcji:

Proszę ładować urządzenie przez jedną godzinę (w celu uruchomienia szybkiego ładowania) następnie odłączyć i ponownie podłączyć szybko ładowarkę w ciągu 1s. Dwie i pół godziny zajmie naładowanie urządzenia do 80% w trybie szybkiego ładowania. Maksymalne naładowanie baterii może zająć 7 godzin. Sugerowany łączny czas to 8 godzin ładowania.

4. Proszę zaktualizować BIOS do wersji 214 oraz SOC Driver Package V102 (2015,12,14)
"
źródło: https://www.asus.com/pl/support/FAQ/1015067/

#5 Re: ASUS T100H - wolne ładowanie bateri

przez DaCoPL 25 lipca 2018, 13:12
To łądowanie wykonywałeś na załączonym czy wyłączonym tablecie? Czy nie ma to znaczenia?

#6 Re: ASUS T100H - wolne ładowanie bateri

przez Lesio23 25 lipca 2018, 13:24
DaCoPL napisał(a):To łądowanie wykonywałeś na załączonym czy wyłączonym tablecie? Czy nie ma to znaczenia?

Na włączonym.

#7 Re: ASUS T100H - wolne ładowanie bateri

przez DaCoPL 26 lipca 2018, 09:42
Nie pomogło.

#8 Re: ASUS T100H - wolne ładowanie bateri

przez Lesio23 26 lipca 2018, 09:53
4. Proszę zaktualizować BIOS do wersji 214 oraz SOC Driver Package V102 (2015,12,14)

To zrobione ?

#9 Re: ASUS T100H - wolne ładowanie bateri

przez DaCoPL 26 lipca 2018, 11:35
Tak. I bios i ta paczka driverów.

Po paczce tablet zwolnił dość mocno.

Charge rate 150 mW :/

#10 Re: ASUS T100H - wolne ładowanie bateri

przez Lesio23 26 lipca 2018, 21:19
W takim razie odinstaluj sterowniki, skoro tylko pogorszył to sytuację.
Skoro powyższa porada nie rozwiązała problemu, to należałoby teraz podstawić dla testów inna baterię.

#11 Re: ASUS T100H - wolne ładowanie bateri

przez DaCoPL 27 lipca 2018, 09:03
Niestety nie mam takiej baterii, a nowe nawet zamienniki są kolosalnie drogie. Może ktoś ma do podesłania taką baterię na test? Za przesyłkę płacę w jedną i drugą stronę.

#12 Re: ASUS T100H - wolne ładowanie bateri

przez DaCoPL 1 sierpnia 2018, 09:37
Kupiłem baterię i mogę z czystym sumieniem wykluczyć uszkodzenie oryginalnej.

Pomyślałem... "a może taki transformer ma detekcję zasilacza"?

Miał. Dolutowałem kabelki do transmisji danych przy gnieździe (pady i ścieżki były urwane) i tablet zaczął ładować normalnie i pokazywać, że ładuje!!!!!

Dziękuję za pomoc i chęć pomocy.

Re: ASUS T100H - wolne ładowanie bateri

przez Google Adsense [BOT] 1 sierpnia 2018, 09:37