• asus tf300t android 4.2.1 problem z panelem dotykowym

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 asus tf300t android 4.2.1 problem z panelem dotykowym

przez LukaszGbk 21 maja 2013, 20:43
Witam mam kłopot ze sprzętem z tematu, po wymianie panelu dotykowego i płytki sterującej sprzęt nie reaguje na dotyk, a w rubryce z numerem seryjnym pokazuje sie ELAN-0000-0000 a powinien pokazac sie numer seryjny panela. Nie wiem co robic pieniadze zainwestowane a sprzęt dalej nie działa. Proszę o jakąś pomoc w rozwiązaniu tej sprawy :(

Re: asus tf300t android 4.2.1 problem z panelem dotykowym

przez Google Adsense [BOT] 21 maja 2013, 20:43

#2 Re: asus tf300t android 4.2.1 problem z panelem dotykowym

przez serwiskomorekpl 14 października 2013, 11:39
Jest to uszkodzenie sprzętowe, zdarza się, przy wymianie sterownika, dlaczego był wymieniany sterownik digitizera?

#3 Re: asus tf300t android 4.2.1 problem z panelem dotykowym

przez LukaszGbk 15 października 2013, 20:45
Po kupnie i wymianie panelu tab działał do pierwszej aktualizacji, po zaktualizowaniu wyłączył się włączył i dotyk znowu nie działał, pomyślałem ze aktualizacja spowodowała uaktualnienie sterownika dotyku i wtedy też dowiedziałem się ze poprostu mam zły dotyk, no ale skoro działał przed aktualizacją w takim zestawie, kupiłem drugi sterownik ale niestety nie pomogło. Dziękuje za zainteresowanie :)

-- Dodano: wtorek, 15 paź 2013, 22:27 --

Czy jest jakaś szansa żeby to jeszcze zadziałało ?

#4 Re: asus tf300t android 4.2.1 problem z panelem dotykowym

przez mdcs 23 marca 2015, 16:44
W TF300T były montowane 3 rodzaje dotyków. Na chwilę obecną dostępny jest właściwie jeden. Po wymianie przeważnie jest konieczne przekombinowanie sterowników, bo nie zadziała na oryginalnym. Miałem 3 sztuki i w każdej to samo.

#5 Re: asus tf300t android 4.2.1 problem z panelem dotykowym

przez novitech 7 maja 2015, 16:11
mdcs napisał(a):Po wymianie przeważnie jest konieczne przekombinowanie sterowników

Mógłbyś rozwinąć swoją wypowiedź?

#6 Re: asus tf300t android 4.2.1 problem z panelem dotykowym

przez porywaczuffff 8 maja 2015, 09:33
Witam,

typowy problem w TF300. Pytanie. Czy wymieniłeś ekran dotykowy na identyczny? Chodzi mi o model ekranu dotykowego umieszczonego na taśma do podłączenia do płyty głównej.
Obrazek

Jeżeli wymieniłeś ekran dotykowy następnym NIEZBĘDNYM krokiem jest kalibracja ekranu dotykowego.

Oto link jak to zrobić:
http://www.snart.com/replacing-tf300t-digitizer/

#7 Re: asus tf300t android 4.2.1 problem z panelem dotykowym

przez LukaszGbk 13 sierpnia 2015, 09:48
Po dłuższej przerwie wracam do tematu :) Pierwsza szyba którĄ kupiłem była inna od oryginalnej (G03, kupiłem z niewiedzy) która nie może zastĄpiĆ 5158N (Oryginał). Po podłĄczeniu nie zadziałało, więc podejrzenie padło na sterownik dotyku. Dokupiłem nowe PCB (sterownik dotyku), po podłĄczeniu G03 do nowego PCB dotyk zmartwychwstał, na dwa dni, tablet się zaktualizował dotyk przestał działaĆ. Następnie kupiłem szybę G01 która podobno jest podmienialna na 5158N, po podłĄczeniu G01 do PCB 5158N dotyk nadal nie działał, powodem jest prawdopodobnie to że podłĄczyłem szybę G03 najpierw do oryginalnego PCB 5158N (która to szyba G03 nie jest kompatybilna z oryginałem) następnie podłĄczyłem G03 do nowego PCB. Firmware na dwóch PCB został uaktualniony do G03 którego to firmware-u nie da się downgradowaĆ i który nie jest kompatybilny z 5158N. Dotyk nadal nie działa :P

Udało mi się w chinach znaleźĆ dotyk o numerze seryjnym 5158N, teraz jeszcze muszę dokupiĆ nowe PCB poskładaĆ do kupy i mieĆ nadzieję że zadziała jak powinno.

Dziękuję wszystkim za pomoc, dam znaĆ jaki rezultat odniesie poskładanie tej kupy na oryginalnych częŚciach.

Pozdrawiam

#8 Re: asus tf300t android 4.2.1 problem z panelem dotykowym

przez NowaTech 28 października 2015, 10:51
Generalnie sprawa wygląda tak :
Jeżeli mamy ekran 5158N - kupujemy bez znaczenia czy 01G czy 03G - wymaga zawsze kalibracji (Zastąpiłem 5158N ekranem G03)
Jeżeli mamy ekran G01 - kupujemy G01 powinien działać bez kalibracji
Jeżeli mamy ekran G03 - kupujemy G03 powinien działać bez kalibracji

Słowo kalibracja rozumiane tu jest jako zmiana firmware dotyku.
Do kalibracji wymagana jest stacja dokująca.
Sposoby zmiany firmware opisane powyżej lub za pomocą apki.

To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).