• ASUS UX360CAK BATERIA ROZLADOWANA DO "0" PODŁĄCZONY NIE ŁADUJE

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 ASUS UX360CAK BATERIA ROZLADOWANA DO "0" PODŁĄCZONY NIE ŁADUJE

przez Zibi2025 24 maja 2020, 17:28
Witam. Posiadam ASUSA UX360CAK , który leżał nie używany ponad 2 lata więc bateria rozładowała się w nim do "0". Dowiedziałem się że można w BIOSIE zmienić od jakiego poziomu naładowania system ma ją wykrywać , ale ponieważ jestem zupełnym amatorem , nie wiem jak mam się do tego zabrać. Prosiłbym wiec , aby ktoś się zlitował i wyjaśnił mi krok po kroku jak mam to w tym BIOSIE zmienić. Nie chcę sam eksperymentować bo o ile wiem, łatwo jest tam coś zepsuć i jeszcze bardziej pogorszyć sprawę . W sumie to mi to nie przeszkadza bo komputer działa na zasilaczu, ale niektóre aktualizacje wymagają 40% naładowania baterii i wtedy jest problem. Desktop posiada BIOS ver. 302 . Gdyby były inne sposoby na rozwiązanie tego problemu to też byłbym bardzo wdzięczny. Z góry dziękuję za pomoc i wyrozumiałość :D

Re: ASUS UX360CAK BATERIA ROZLADOWANA DO "0" PODŁĄCZONY NIE ŁADUJE

przez Google Adsense [BOT] 24 maja 2020, 17:28

#2 Re: ASUS UX360CAK BATERIA ROZLADOWANA DO "0" PODŁĄCZONY NIE ŁADUJE  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 25 maja 2020, 09:20
Jeśli bateria jest rozładowana do ZERA, to wymaga wymiany.

#3 Re: ASUS UX360CAK BATERIA ROZLADOWANA DO "0" PODŁĄCZONY NIE ŁADUJE

przez Zibi2025 25 maja 2020, 09:29
To jest oczywista oczywistość , ale najpierw chciałem wyczerpać sposoby jej naładowania , bo przed tą dwu letnią bezczynnością laptop był miesiąc wcześniej kupiony w sklepie jako nowy , więc ona nie jest zużyta tylko nienaładowana . Ale dzięki za profesjonalną radę .

#4 Re: ASUS UX360CAK BATERIA ROZLADOWANA DO "0" PODŁĄCZONY NIE ŁADUJE

przez clops35 25 maja 2020, 09:52
Zibi2025 napisał(a):więc ona nie jest zużyta tylko nienaładowana
Bateria ma układ sterujący, który w momencie gdy bateria rozładuje się poniżej założonego napięcia blokuje możliwość jej naładowania.
Odblokowanie jest bardzo trudne, a w niektórych bateriach wręcz niemożliwe.

#5 Re: ASUS UX360CAK BATERIA ROZLADOWANA DO "0" PODŁĄCZONY NIE ŁADUJE

przez Vogelek23 25 maja 2020, 09:53
Zibi2025 napisał(a):więc ona nie jest zużyta tylko nienaładowana
Akurat to nie ma znaczenia, czy bateria jest zużyta czy po prostu rozładowana - poniżej pewnego progu rozładowania zachodzą w baterii pewne procesy chemiczne, które powodują, że bateria jest niezdatna do dalszego użytkowania. Jednak najważniejsze w tym jest, że dalsze użytkowanie tak głęboko rozładowanej baterii jest zwyczajnie NIEBEZPIECZNE dla zdrowia i życia.

Zibi2025 napisał(a):Dowiedziałem się że można w BIOSIE zmienić od jakiego poziomu naładowania system ma ją wykrywać
Z pewnością producent laptopa nie dał możliwości wykrywania czy możliwości ładowania baterii głęboko rozładowanej - gdyby to zrobił, naraziłby życie i zdrowie swoich klientów. O ile można jeszcze uratować baterię, rozładowaną do 10% poniżej poziomu rozładowania, o tyle baterie głęboko rozładowane - a zwłaszcza do "0" - są zwyczajnie niebezpieczne w dalszej eksploatacji. Proszę się z tym pogodzić i zakupić nową baterię.

Możesz ewentualnie sprawdzić, jaki stopień rozładowania ma Twoja bateria, podłączając komputer do zasilacza serwisowego (z pomiarem prądu). Jeśli komputer pobiera ok. 150-250mA na czuwaniu, to znaczy, że bateria nie jest rozładowana do zera i jest szansa - pozostawiając komputer podłączony do zasilania przez (?) godzin - na wzbudzenie baterii i jej normalne naładowanie. W innym przypadku, gdy obwód ładowania nie pobiera żadnego prądu, bateria jest do wyrzucenia.

#6 Re: ASUS UX360CAK BATERIA ROZLADOWANA DO "0" PODŁĄCZONY NIE ŁADUJE

przez Zibi2025 25 maja 2020, 10:00
I właśnie o to mi właśnie chodzi clops35 , aby ten poziom ładowania zmienić w BIOS-ie. clops35 To jak można to "spróbować" odblokować , przecież oprócz zdrowia i życia nie mam nic do stracenia ;-) ?

#7 Re: ASUS UX360CAK BATERIA ROZLADOWANA DO "0" PODŁĄCZONY NIE ŁADUJE

przez Vogelek23 25 maja 2020, 10:25
Dlaczego czytasz porady wybiórczo? Przecież jasno napisałem, że producent NIE DAJE w BIOSie możliwości naładowania baterii, która jest rozładowana do zera, ponieważ eksploatacja takiej baterii jest niebezpieczna dla użytkownika i szkodliwa dla środowiska. Podałem także sposób na sprawdzenie stopnia rozładowania baterii, ale w ogóle nie odniosłeś się do niego. Mam wrażenie, że za cenę własnego zdrowia i życia chcesz zaoszczędzić 200zł - sorry, ale my Ci w tym nie pomożemy. Wątek zamykam, aby nie narazić forum na ewentualny pozew odszkodowawczy, gdyby po naszych poradach bateria wybuchła i spaliła Ci chałupę.

Re: ASUS UX360CAK BATERIA ROZLADOWANA DO "0" PODŁĄCZONY NIE ŁADUJE

przez Google Adsense [BOT] 25 maja 2020, 10:25