• Asus X512D - uruchamia się bez obrazu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Asus X512D - uruchamia się bez obrazu

przez markcio 27 grudnia 2023, 11:08
Witam
Laptop Asus X512d płyta x512d rev. 2.1 laptop po podpięciu zasilacza startuje jest dioda zasilania i ładowania. Nie daje obrazu na matrycy ani po HDMI.

Wymieniłem diodę BAT54BRW było zwarcie na 1 i 2 nodze 7,5 Ω po wymianie ustąpiło.

Przy odpiętej baterii mamy wysokie rezystancje
cewka 5v -4,6k Ω
cewka 3,3v - 19.5k Ω
Ale przy wpięciu baterii rezystancje spadają
cewka 5v - 7.5 Ω
cewka 3,3v - 67 Ω
I na wymienionej diodzie BAT54BRW na pierwszej nodze jest 7,5 Ω jak wypnę baterie to wraca na 4,6k Ω.

Obrazek

Nie wiem gdzie dalej szukać czy możliwe że bateria uszkodzona? Bez baterii nie uruchomię laptopa? Proszę o pomoc.

Re: Asus X512D - uruchamia się bez obrazu

przez Google Adsense [BOT] 27 grudnia 2023, 11:08

#2 Re: Asus X512D - uruchamia się bez obrazu

przez markcio 28 grudnia 2023, 13:31
Pomierzyłem jeszcze płytę
Przy pomiarze niskiej rezystancji do masy zaznaczyłem pomiary
Czerwoną linią zaznaczyłem te 7,5 Ω
Na zdjęciu zaznaczone pomiary z wpiętą bateria.
Bez baterii
7n-19k Ω
14n-4,5k Ω
16n-14k Ω
18n-4,5k Ω
19n-02 Ω
Nie wiem co to za układ. Proszę o identyfikacje. Spróbuje go podmienić i zobaczę co będzie dalej.

Obrazek

#3 Re: Asus X512D - uruchamia się bez obrazu

przez Sothoth 28 grudnia 2023, 14:11
"2N=" to najprawdopodobniej będzie układ RT8249CGQW

#4 Re: Asus X512D - uruchamia się bez obrazu

przez matic 28 grudnia 2023, 14:52
Never measure the resistances with the battery / power supply connected. The resistance measurements with the battery / power supply connected are completely wrong and says nothing. You can even damage your meter this way.

Measure the voltages to ground on all coils, when the machine is turned on.

#5 Re: Asus X512D - uruchamia się bez obrazu

przez markcio 29 grudnia 2023, 10:53
Zrobiłem pomiary na cewkach do masy z włączonym zasilaniem

Obrazek

Zaznaczyłem na zdjeciu wyniki, tam gdzie jest jedna wartość to jest takie samo napięcie z dwóch stron cewki
a gdzie się róznią to sa dwie wartości.

Zrobiłem jeszcze pomiary na cewkach oporoności z wypiętą bateria .
2,5v - 5,9k Ω
1,2v - 133 Ω
1,8v - 4,2k Ω
0,9v - 63 Ω
1,1v - 2,5 Ω
1,1v - 2,5 Ω
1v - 3,6 Ω
5v - 4,5k Ω
3,3v - 19,4k Ω
15v - 19,5 M Ω

#6 Re: Asus X512D - uruchamia się bez obrazu

przez matic 29 grudnia 2023, 13:12
Measure the power consumption (in mA) of the board, when the machine is turned on without battery and RAM memory connected.

#7 Re: Asus X512D - uruchamia się bez obrazu

przez markcio 29 grudnia 2023, 14:15
Na zasilaczu serwisowym płyta wstaje dopiero przy 19,2V. Przy starcie jest 0,7A przez sekundę a później stoi na 1,16A.

#8 Re: Asus X512D - uruchamia się bez obrazu

przez matic 30 grudnia 2023, 12:54
Reflash the BIOS chip. Don't forget to save the old dump.

#9 Re: Asus X512D - uruchamia się bez obrazu

przez markcio 10 stycznia 2024, 11:23
Przeprogramowałem BIOS. Laptop ruszył. Przeniosłem ze starego biosu numery seryjne i klucz Windows. Czy coś jeszcze powinienem przenieść ze starego biosu?

#10 Re: Asus X512D - uruchamia się bez obrazu  [ROZWIĄZANY]

przez matic 18 stycznia 2024, 15:19
markcio napisał(a):Czy coś jeszcze powinienem przenieść ze starego biosu?
No, that's all.

#11 Re: Asus X512D - uruchamia się bez obrazu

przez markcio 19 stycznia 2024, 11:29
Dzięki za pomoc. Zamykam.

Re: Asus X512D - uruchamia się bez obrazu

przez Google Adsense [BOT] 19 stycznia 2024, 11:29