• ASUS X541U zasilanie (MAINBOARD X541UV )

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 ASUS X541U zasilanie (MAINBOARD X541UV )

przez dziubas111 26 marca 2020, 14:18
Witam wszystkich forumowiczów. Proszę o wyrozumiałość to mój pierwszy post na tym forum.
Moja sprawa dotyczy zasilania ASUS X541U (MAINBOARD X541UV). Objaw taki, że po podaniu napięcia wejściowego na sekundę zapala się dioda
POWER, mignie matryca i płyta wyłącza się. Po włożeniu nowej baterii laptop normalnie ruszył jednak bateria bardzo szybko się wyładowała. No to do
roboty.... Sprawdzam - poza wejściem brak napięć. Znalazłem zaśniedziałe kondensatory przy PU8901 na PC 8915 brak pada- dorobiony. O dziwo po pomiarze okazuje się, że na sygnałach P CHG APC10 i P CHG ACN10 mam zwarcie do masy. Ściągam kondensatory, ściągam PU8901 - zwarcie jest nadal. To jeden problem.

To nie koniec historii. Okazuje się, że na AC_BAT_SYS mam zwarcie do masy. Więc zaczynam odcinać poszczególne sekcje zasilania od wejścia, na razie na nic nie natrafiłem, zostało mi jeszcze tylko P_1V2_LX_30 oraz P_FBVDDQ_LX_30, P_3VADSW_VIN_S ewentualnie pozostaje jeszcze PU8701.

Obrazek

Obrazek

Miał ktoś może podobny problem ? Dziwne że płyta na baterii startuje ok.

Pozdrawiam Wszystkich.

Re: ASUS X541U zasilanie (MAINBOARD X541UV )

przez Google Adsense [BOT] 26 marca 2020, 14:18

#2 Re: ASUS X541U zasilanie (MAINBOARD X541UV )

przez Vogelek23 26 marca 2020, 14:33
Jeśli w punkcie, zaznaczonym białą strzałką, masz zwarcie do masy, wykonaj próbę zwarciową, przykładając 1V do tego punktu (prąd na początek 1A) i zobacz, który z podświetlonych na żółto obszarów/elementów płyty się nagrzewa (o próbie zwarciowej i zasadach jej wykonywania poczytaj w dziale SZKOLENIA, kategoria BAZA WIEDZY - Szkolenie nr 1).

Obrazek

#3 Re: ASUS X541U zasilanie (MAINBOARD X541UV )

przez dziubas111 26 marca 2020, 14:59
Ja już pisałem wcześniej mam zdjęty PU8901 więc próba zwarciowa chyba chwilowo odpada ? Moim drugim a w zasadzie pierwszym problem jest to że mam zwarcie do masy na P_CHG_ACP_10 oraz P_CHG_ACN_10 czyli tam gdzie zaśniedzenie zniszczyło mi pada. Szukam części wspólnej dla tych dwóch uszkodzeń. Przy czym dorobionego pada w punkcie PC8915-1 nie ma na board view. Dorobiłem go analogicznie do PC8909-1 na podstawie zdjecia.
Zwarcia na AC_BAT_SYS szykam więc odcinając poszczególne zasilania .

Obrazek
Pozdrawiam Forumowiczów

#4 Re: ASUS X541U zasilanie (MAINBOARD X541UV )

przez Vogelek23 26 marca 2020, 16:31
dziubas111 napisał(a):Ja już pisałem wcześniej mam zdjęty PU8901 więc próba zwarciowa chyba chwilowo odpada ?
Więc wlutuj go z powrotem i zrób próbę zwarciową, zamiast tracić czas na odcinanie kolejnych gałęzi zasilania.

dziubas111 napisał(a):Moim drugim a w zasadzie pierwszym problem jest to że mam zwarcie do masy na P_CHG_ACP_10 oraz P_CHG_ACN_10 czyli tam gdzie zaśniedzenie zniszczyło mi pada. Szukam części wspólnej dla tych dwóch uszkodzeń
AC_BAT_SYS jest połączony przez zworę PJ8902 z P_CHG_ACN_10 i dalej przez zworę PJ8903 i rezystor PR8938 (10 miliomów) do P_CHG_ACP_10, więc jest oczywiste, że skoro zwarcie jest na AC_BAT_SYS, to będzie i w pozostałych punktach. I tu masz swoją część wspólną.

Re: ASUS X541U zasilanie (MAINBOARD X541UV )

przez Google Adsense [BOT] 26 marca 2020, 16:31
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).