Witam.
Oznaczenie płyty X550CC Rev. 2.0
Początkowo laptop uruchamiał się i wyświetlał "mleko" na ekranie - jak poniżej:

Po kilku próbach uruchomienia matryca całkowicie padła (brak podświetlenia).
Zakupiłem używaną matrycę oraz taśmę i na obydwu taśmach mam taki efekt:

Na kolejnej matrycy (nie jestem na 100% pewny czy sprawna) po uruchomieniu pojawia się tylko podświetlenie. Na innych "grubych" 15,6" (pinout ten sam) także tylko podświetlenie.
Kombinowałem z programowaniem EDID z jednej matrycy do drugiej - bez efektu (oprócz tej kupionej na allegro co wyświetla jakikolwiek obraz, bo zabezpieczona przed zapisem).
Dalej - przeprogramowałem bios - bez zmian. Wymieniłem GPU N14M-GE-S-A2 - bez zmian.
Na płycie znalazłem jedno małe stare zalanie obok złącza klawiatury - samo pcb bez elementów. Niczego więcej się nie dopatrzyłem.
Nie wiem co dzieje się na monitorze zewnętrznym, nie mam do niego oryginalnej klawiatury, a sam się nie przełącza na zewnętrzny.
Pozdrawiam i proszę o pomoc w zdiagnozowaniu usterki.
Pozdrawiam
Za wskazanie rozwiązania usterki nagroda pieniężna w wysokości 100zł.
Oznaczenie płyty X550CC Rev. 2.0
Początkowo laptop uruchamiał się i wyświetlał "mleko" na ekranie - jak poniżej:

Po kilku próbach uruchomienia matryca całkowicie padła (brak podświetlenia).
Zakupiłem używaną matrycę oraz taśmę i na obydwu taśmach mam taki efekt:

Na kolejnej matrycy (nie jestem na 100% pewny czy sprawna) po uruchomieniu pojawia się tylko podświetlenie. Na innych "grubych" 15,6" (pinout ten sam) także tylko podświetlenie.
Kombinowałem z programowaniem EDID z jednej matrycy do drugiej - bez efektu (oprócz tej kupionej na allegro co wyświetla jakikolwiek obraz, bo zabezpieczona przed zapisem).
Dalej - przeprogramowałem bios - bez zmian. Wymieniłem GPU N14M-GE-S-A2 - bez zmian.
Na płycie znalazłem jedno małe stare zalanie obok złącza klawiatury - samo pcb bez elementów. Niczego więcej się nie dopatrzyłem.
Nie wiem co dzieje się na monitorze zewnętrznym, nie mam do niego oryginalnej klawiatury, a sam się nie przełącza na zewnętrzny.
Pozdrawiam i proszę o pomoc w zdiagnozowaniu usterki.
Pozdrawiam
Za wskazanie rozwiązania usterki nagroda pieniężna w wysokości 100zł.