• Asus X551MA-Laptop po zalaniu, brak reakcji, brak napięć

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Asus X551MA-Laptop po zalaniu, brak reakcji, brak napięć

przez elektro101 23 czerwca 2016, 08:36
Witak proszę o wycinek schematu i ewentualną pomoc w diagnozie tej płyty.
Zalana tylko ta przetwornica nie ma innych śladów, brak napięć na przetwornicach.
X551MA rev.2.0

Obrazek Obrazek Obrazek

Re: Asus X551MA-Laptop po zalaniu, brak reakcji, brak napięć

przez Google Adsense [BOT] 23 czerwca 2016, 08:36

#2 Re: Asus X551MA-Laptrop po zalaniu niewielka usterka .

przez sebastiank 23 czerwca 2016, 08:46
Odbudowałeś uszkodzone połączenia/ścieżki?
Sprawdziłeś drobnicę, poprawiłeś luty itp?

Podaj oznaczenie z układu - może DataSheet pomoże w diagnozie.
Podejrzewam, że będzie to przetwornica 3/5V.

#3 Re: Asus X551MA-Laptrop po zalaniu niewielka usterka .

przez Stani 23 czerwca 2016, 09:40
Podaj jaki układ scalony masz na przetwornicy.

#4 Re: Asus X551MA-Laptrop po zalaniu niewielka usterka .

przez elektro101 23 czerwca 2016, 11:23
UP158q
PYZ47R
Nie wyraźne są opisy mam nadzieje ze odczytałem poprawnie.
Ścieszka nie poprawiona bo nie wiem gdzie idzie wypalony laminat i dlatego potrzebuje wycinek schematu jest na forum ale za ptk których nie mam.
Mnie także się wydaje ze to 3/5v ale pewny nie jestem.

#5 Re: Asus X551MA-Laptrop po zalaniu niewielka usterka .  [ROZWIĄZANY]

przez dominik555 23 czerwca 2016, 11:34
Obrazek

Proszę. Przetwornica główna to UP1589QQKF.
A do zregenerowanie zostaje główne zasilanie (VIN) dla niej.

#6 Re: Asus X551MA-Laptrop po zalaniu niewielka usterka .

przez elektro101 24 czerwca 2016, 11:45
Naprawiłem wszystkie Ścieżki po prawiłem luty i nic proszę o pomoc w sprawdzeniu czy uległą uszkodzeniu .

#7 Re: Asus X551MA-Laptrop po zalaniu niewielka usterka .

przez dominik555 24 czerwca 2016, 12:10
Rezystor od ENLDO jest ok? Jeżeli nie to stabilizatory liniowe nie zadziałają.

#8 Re: Asus X551MA-Laptrop po zalaniu niewielka usterka .

przez elektro101 24 czerwca 2016, 14:36
Na którym pinie przetwornicy ma on się znajdować, bo z powyższego foto ciężko coś odczytać, myślałem, że ktoś z łaski swojej ideowy schemat udostępni no ale cóż, trzeba się męczyć na piechotę.

#9 Re: Asus X551MA-Laptop po zalaniu, brak reakcji, brak napięć

przez dominik555 24 czerwca 2016, 15:39
Trzeba to się męczyć, ale jak widać z fochami kolegi. Gdybyś się trochę wysilił to byś wiedział, że schemat dla tej platformy jest nieosiągalny. Mało tego w przypadku płyt Asus'a zdecydowanie lepszy jest BoardView, aniżeli schemat. Dostałeś wycinek obszaru przetwornicy głównej na którym masz praktycznie wszystko opisane. Ale i tak nie pasuje. Może mamy za kolegę naprawić tę płytę? Niestety ale nie trawię takiego leniwego podejścia. Mimo wszystko powodzenia w naprawie.

PS. ENLDO pin 12 - widać na załączonym obrazku, a wartość rezystora 392kΩ.

#10 Re: Asus X551MA-Laptop po zalaniu, brak reakcji, brak napięć

przez elektro101 24 czerwca 2016, 17:47
Wybaczcie naprawdę nie zauważyłem wybacz za urazę rezystor sprawdziłem jest ok .
Co do braku schematu na forum jest z tego co szukałem go niczym napisałem tutaj posta abyście mi pomogli ale możne źle coś przeczytałem jak niema to w porządku nie wiedziałem tego mój błąd fotka już mi pomogła .

#11 Re: Asus X551MA-Laptop po zalaniu, brak reakcji, brak napięć

przez elektro101 1 lipca 2016, 11:45
Dziaki wielki laptop działa problem był po stronie rezystora, mimo ze był ok nie łączył prawdo, podobnie połączyłem drutem do przetwornicy i jest ok.
Dzięki wielkie za pomoc bez rozkodowanej przetwornicy i fotki nic bym nie wskóram i otrzyjcie podpowiedz o rezystorze była kluczowa .

Re: Asus X551MA-Laptop po zalaniu, brak reakcji, brak napięć

przez Google Adsense [BOT] 1 lipca 2016, 11:45