• Bios przestał widzieć urządzenia USB

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Bios przestał widzieć urządzenia USB

przez MTS 14 kwietnia 2013, 22:09
Witam, Panowie taki dziwny problem. Zacznę od początku...
Wszystko było ok , podłączyłem dysk na usb ładnie go znalazł i po restarcie dysk zniknął... Każda pamięć podłączona do usb ( czy to pendrive czy dysk ) kończył się komunikatem "Nierozpoznane urządzenie usb... " siedziałem nad tym pół dnia próbując różnych wyszukanych metod, i natknąłem się na poradę "Wyłączyć na żywca kabel", a że byłem już mocno zdesperowany sprawdziłem tą metodę i o dziwo zadziałało. Po ponownym włączeniu kompa wszystko zaczęło być ładnie wykrywane i dyski i pendrive ale... Ale jak by szlak trafił coś biosie bo pomimo dobrze ustawionej sekwencji bootowania nie ma szans żeby odpalić coś z pendrive , dysku , usb-cdrom - wcześniej działało bez zarzutu. Problem mam taki że ma tylko cd-rom na usb - ale wcześniej bez problemu bootowało z niego. Komp się zachowuje tak : po włączeniu sprawdza pamięć a następnie przechodzi już do ekranu ładowania windowsa - jak by brakuje tego momentu "wciśnij dowolny klawisz aby uruchomić z cd..." - no wiecie o co mi chodzi.

Ten komputer to taki trochę staruszek płyta MSI - 661FM

Panowie jakieś pomysły ?? Wszystkie usb pod windowsem działają jak należy. Podczas prób bootowania podłączałem się i do tylnich usb i do panelu przedniego. Czyściłem cmos - przez zworkę oraz przez wyjęcie baterii na 15 minut. Ręce już mi opadają i nie wiem co może być nie tak ;(

Re: Bios przestał widzieć urządzenia USB

przez Google Adsense [BOT] 14 kwietnia 2013, 22:09

#2 Re: Bios przestał widzieć urządzenia USB

przez marek216 15 kwietnia 2013, 06:06
Sprawdź na początek napięcie na USB.

#3 Re: Bios przestał widzieć urządzenia USB

przez Przem 13 maja 2013, 20:57
Czy udało się koledze rozwiązać ten problem ?
Jeśli nie to czy próbował kolego profilaktycznie przeprogramować / uaktualnić system BIOS ?

Re: Bios przestał widzieć urządzenia USB

przez Google Adsense [BOT] 13 maja 2013, 20:57
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).