• Bios - Toshiba Tecra M10 - poszukiwany

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Bios - Toshiba Tecra M10 - poszukiwany

przez Paulusplu 2 listopada 2012, 23:16
Jak w temacie, proszę o wsad, który ma wielkość 4Mb i na mojej płycie (FGGIN2) mieści się w układzie Atmela AT25DF321.

Zdjęcie wycinka płyty z układem:
Obrazek

Jak ktoś ma taką Tecrę w całości, to może by się udało odczytać jednym z programów umieszczonych w tym wątku:
https://www.elvikom.pl/viewtopic.php?f=209&t=18296&p=74995&hilit=bios+backup#p74995

Re: Bios - Toshiba Tecra M10 - poszukiwany

przez Google Adsense [BOT] 2 listopada 2012, 23:16

#2 Re: Bios - Toshiba Tecra M10 - poszukiwany

przez pawel80 4 listopada 2012, 01:46
Ja znalazłem ISO może się koledze przyda
Tecra M10.zip

Jeżli ci się nie uda znaleść biosu zgranego z kości.
To tu masz ciekawy link jak wyodrębnić bios z rozszerzenia .com
http://os-fun.blogspot.co.uk/2006/05/mo ... d.html?m=1
Choć tam autor podmienia tylko logo startowe.
Ale może opis ci się przyda.
Pozdrawiam
Paweł

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#4 Re: Bios - Toshiba Tecra M10 - poszukiwany

przez Paulusplu 4 listopada 2012, 22:42
Dziękuję za zainteresowanie i chęć pomocy.

@ pawel80: Próbowałem wgrywać ten bios z iso na cd i z klawiszem obok spacji, ale bez rezultatu. Artykuł intrygujący i obiecujący.

@ kbrygola: Po zaprogramowaniu i włączeniu, laptop się uruchamia, wentylator rozpędza się do maximum, power-led miga, ekran ciemny. Poprzednio odpalał, nie bootował. Laptop podobno padł podczas update'u biosu (ale kto tam wie). Po wgraniu oryginalnego biosu reakcja taka sama! Wiatrak na max, led miga, ekran czarny.

Co ciekawe: Z porównań wsadu przed zaprogramowaniem i odpaleniem laptopa, i po, wynika, że jakiś chip na płycie zmienia dane w kości biosu, pod określonym adresem dodaje chyba po każdej próbie uruchomienia ten sam kawałek kodu w miejsce oryginalnego. I tu utknąłem.

Obrazek

#5 Re: Bios - Toshiba Tecra M10 - poszukiwany 

przez kbrygola 4 listopada 2012, 23:21
Ten pierwszy wsad był zgrany z płyty z naklejką na m306kafclrp:
Kod: Zaznacz całyF00882
02   2
C09919

Mam jeszcze drugą płytę, nie uruchamiałem jej co prawda bo jest lekko podlana ale z daleka od biosu, wsad różni się od tego pierwszego. Naklejka na m306kafclrp:
Kod: Zaznacz całyF00882
02   2
C09814

Na pamięci tylko lakoniczne "EX".

Być może wymagana jest zgodność wersji oprogramowania obu kostek, albo przy flashowaniu w Twojej płycie został skasowany m306kafclrp.
W załączniku wsad z drugiej płyty.

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#6 Re: Bios - Toshiba Tecra M10 - poszukiwany

przez Paulusplu 5 listopada 2012, 18:09
Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie i pomoc. Po zdjęciu kości eeprom przy m306kafclrp, włączeniu komputera, wlutowaniu tej kości z powrotem oba wsady od kolegi kbrygola po zaprogramowaniu działają.

Re: Bios - Toshiba Tecra M10 - poszukiwany

przez Google Adsense [BOT] 5 listopada 2012, 18:09