• Brak obrazu z HDMI w XBOX ONE S - 50zł za pomoc w pomiarach, pay pal lub blik

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1Brak obrazu z HDMI w XBOX ONE S - 50zł za pomoc w pomiarach, pay pal lub blik

przez danielb406 19 stycznia 2023, 01:38
Witam. Xbox one S , m1018166-001 rec. G to oznaczenie płyty.
Konsola nigdy nie otwierana przedtem, zadbana, nie zakurzona. Przestał pojawiać się obraz na monitorze. Była podmiana przewodu HDMI, drugi ekran. Dysk sprawdzony pod komputerem, technicznie sprawny. Słychać dźwięk z konsoli podczas włączania i wyłączania przyciskiem. Na monitorze wyskakuje co jakiś czas Stand by, ale przerywa przechodzenie w ten tryb monitora bo po sekundzie tak jakby chce znów się załączyć wyświetlanie, chce ale jest nadal czarny ekran.
Gniazdo HDMI w konsoli bardzo ładne, pod mikroskopem nic nie widać niepokojącego.
Zmierzyłem rezystancję na pinach i EG8B7 który ma rezystancję względem masy wszędzie 90komh około a EG8B6 na 2 pinach ma 90kohm a na 2 50 kohm.
Zmierzyłem też napięcia i tam gdzie jest wyższa rezystancja to jest 3V a tam gdzie 50kohm jest 2,2V.
Czy to oznacza uszkodzony w jakiś sposób układ 75DP159? Nie chcę w ciemno wymieniać, stąd pomiary - ani myśleć o awarii GPU ;) Czy retimery za 60zł z polskiego portalu aukcyjnego to te same co za 150zł tylko marża inna? Pierwszy raz coś robię w konsoli poza konserwacją ukladu chłodzenia.

Re: Brak obrazu z HDMI w XBOX ONE S - 50zł za pomoc w pomiarach, pay pal lub blik

przez Google Adsense [BOT] 19 stycznia 2023, 01:38

#2 Re: Brak obrazu z HDMI w XBOX ONE S

przez ctro 19 stycznia 2023, 06:19
Przelutuj z dodatkiem świeżej cyny gniazdo HDMI. Ładne gniazda USB też się trafiają, a nóżki nie mają przejścia na płytę.

#3 Re: Brak obrazu z HDMI w XBOX ONE S

przez danielb406 19 stycznia 2023, 09:21
Gniazdo przelutowałem porządnie, niestety brak zmian. Wszystkie rezystory i kondensatory wokół filtra mają 3V i 5V. To zaniżone napięcie na EG8B6 na dwóch pinach mnie zastanawia, czy to jest normalne, stąd zamówiłem układ 75DP159 żeby rozwiać wszelkie wątpliwości.

#4 Re: Brak obrazu z HDMI w XBOX ONE S

przez danielb406 23 stycznia 2023, 22:09
Podmieniałem 2 układy i obraz nie wrócił - czy może ktoś podesłać mi jakie napięcia powinny być na układzie 75DP159?
Obrazek

#5 Re: Brak obrazu z HDMI w XBOX ONE S - 50zł za pomoc w pomiarach, pay pal lub blik

przez psikus123 23 stycznia 2023, 22:59
Cześć Na początek.
Wyłącz konsolę, a następnie odłącz kabel zasilania, aby upewnić się, że konsola jest całkowicie wyłączona.
Zaczekaj 30 sekund, a następnie ponownie podłącz kabel zasilania.
Naciśnij i przytrzymaj przycisk Parowanie (z lewej strony konsoli) oraz przycisk Wysuwanie (z przodu konsoli), a następnie naciśnij przycisk Xbox  na konsoli.
Uwaga Konsola Xbox Series S i konsola Xbox One S All-Digital Edition nie mają przycisków Wysuwanie. Narzędzie do rozwiązywania problemów z uruchamianiem konsoli Xbox możesz wyświetlić na tych konsolach, przytrzymując tylko przycisk Parowanie (kroki 3 i 4), a następnie naciskając przycisk Xbox .
Przytrzymaj wciśnięte przyciski Parowanie i Wysuwanie przez 10–15 sekund.
Powinny być słyszalne dwa sygnały włączania następujące po sobie w odstępie kilku sekund. Przyciski Parowanie i Wysuwanie możesz zwolnić po drugim sygnale włączania.
Konsola powinna się włączyć i powinno zostać wyświetlone narzędzie do rozwiązywania problemów z uruchamianiem konsoli Xbox.

Jak nie będzie obrazu, to za pomocą np. obciętego kabla hdmi "przedwoń" do retimera piny sygnałowe i pozostałe aby wykluczyć gniazdo.

Podaj napięcie pin 18,19 Gniazda hdmi, konsola włączona podłączony monitor.

#6 Re: Brak obrazu z HDMI w XBOX ONE S - 50zł za pomoc w pomiarach, pay pal lub blik

przez danielb406 23 stycznia 2023, 23:47
Resetowalem, parowałem, podłączałem kablem, lecz niestety nic z tego nie wychodziło.
Na gnieździe zasilania zwarcia nie ma, EG8B6 i EG8B7 nie mają zwarć między sąsiednimi pinami, oraz mają normalne przejście od retimera do gniazda HDMI.
Jeśli to coś zmienia to mam do dyspozycji mikroskop, kamerę termowizyjną, oraz zasilacz warsztatowy w razie czego.
Na pinie 18 i 19 gniazda HDMI jest 5V
4 i 6 pin gniazda HDMI ma 1,9V napięcie- napięcie wychodzi z 26 i 27 nogi retimera , poza tym 3v i 5v reszta. Czy tu jest problem? Na piny wejściowe 4 i 5 wchodzi 0,8V.

Co do retimerów to kupiłem 2 i jeden za każdym razem po wlutowaniu wyłącza konsolę po kilku sekundach, na drugim nie ma napięcia na początkowe piny hdmi, chyba źródło muszę zmienić, najbliżej sprawnego jest oryginalny patrząc na napięcia...

#7 Re: Brak obrazu z HDMI w XBOX ONE S - 50zł za pomoc w pomiarach, pay pal lub blik

przez psikus123 24 stycznia 2023, 00:53
Napisałem wyżej że strony Xbox procedurę wgrywania software, abyś wykluczył dysk. Następnie gniazdo.
Jeżeli to nie pomogło to moim Zdaniem retimer do wymiany.
Mogłeś kupić "malowanki" spotkałem się z takimi wielokrotnie.

#8 Re: Brak obrazu z HDMI w XBOX ONE S - 50zł za pomoc w pomiarach, pay pal lub blik

przez danielb406 24 stycznia 2023, 01:09
Trochę kosztuje taka malowanka jeśli już...zamówiłem z innego źródła - jeden układ stracił całkowicie oznaczenie po tym jak alkoholem myłem topnik po lutowaniu, całe szczęście od spodu widać jak układ ma być zamontowany po zaokrąglonym rogu. Czekamy.

#9 Re: Brak obrazu z HDMI w XBOX ONE S - 50zł za pomoc w pomiarach, pay pal lub blik

przez psikus123 24 stycznia 2023, 01:14
Ja malowanki odsyłałem jak się okazało, że to wina retimera.
Zmierz jeszcze spadki napięć w teście diody na pinach sygnałowych.
Czy wprowadziłeś konsolę w tryb recovery jak pisałam wyżej? aby wykluczyć dysk lub soft.

#10 Re: Brak obrazu z HDMI w XBOX ONE S - 50zł za pomoc w pomiarach, pay pal lub blik

przez danielb406 26 stycznia 2023, 16:36
Czy wprowadziłeś konsolę w tryb recovery jak pisałam wyżej? aby wykluczyć dysk lub soft.

Tak, niestety nic to nie daje. Od wczoraj mam drugą taką konsolę i miałem rację, na niej wszystkie napięcia do retimera są 0,8V , a w stronę HDMI od retimera 3V - tutaj zniknęły nawet te wchodzące sygnały - jaki układ na płycie daje napięcia IN D0,D1, D2, oraz CLK? To te z kondensatorami C7c7, C7C8 i okoliczne małe na zdjęciu. Dysk twardy technicznie jest sprawny, podmieniałem i działa na drugiej konsoli.

Znalazłem boardview i wychodzi na to, ze te sygnały idą z GPU...czyli chyba jest problem... Rezystancja na kondensatorach od strony GPU 11,8kohm
Obrazek
Obrazek

Re: Brak obrazu z HDMI w XBOX ONE S - 50zł za pomoc w pomiarach, pay pal lub blik

przez Google Adsense [BOT] 26 stycznia 2023, 16:36
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).