• Brother MFC-L3770DW - uszkodzone mocowanie tonera Magenta

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Brother MFC-L3770DW - uszkodzone mocowanie tonera Magenta

przez tekort 29 stycznia 2025, 11:22
Hej,

W temacie drukarek nie jestem specjalistą, od razu mówię ;) Mam taki temat z drukarką MFC-L3770DW że został fizycznie uszkodzony plastik informujący o obecności tonera. Po oględzinach rozumiem to tak, że plastik ten "popycha" sprężynki, które zwierając się informują drukarkę o obecności tonera - przynajmniej tak mi się wydawało. Element ten jest częścią ramy drukarki i nie da się go kupić. Wszystkie tonery są nowe, oprogramowanie pokazuje pełny stan oprócz tonera Magenta. Podczas próby wydruku drukarka wyrzuca błąd 0E, co według manuala oznacza uszkodzony ekran drukarki i faktycznie, ekran ten nie działa ale nie jest kluczowy - najważniejsze by drukarka zaczęła widzieć toner magenta. Klient oddał drukarkę do innego serwisu jak problem powstał, który również nie podołał tematowi jednak z tego co widziałem to nawet drukarki nie rozbierali, bo były na niej plomby. Drukarka w czerni drukuje bezproblemowo.

Pytanie czy jestem w stanie jakoś oszukać elektronikę drukarki że ten toner się tam znajduje?

Pod plastikową obudową jest PCB gdzie sprężynki z tego białego plastiku są dociskane do zworek. Są zworki DEV1, DEV2, DEV3, DEV4 i BIAS1, BIAS2, BIAS3, BIAS4. Gdy toner jest włożony do sprawnego gniazda, między DEV a BIAS następuje zwarcie. Gdy nie ma tonera jest tam OL

Rezystancja gdy tonery są włożone
DEV1 BIAS1 - 5 Ohm
DEV2 BIAS2 - OL
DEV3 BIAS3 - 5 Ohm
DEV4 BIAS4 - 6 Ohm

Próbowałem zrobić obejście i połączyłem DEV2 z BIAS2, niestety dalej toner niewidoczny. Operowałem delikatnie na sprężynkach i drucikach by je zewrzeć razem, niestety również bez efektów. Załączam zdjęcie uszkodzenia i samego PCB tonerów.

Uszkodzenie
Obrazek

PCB
Obrazek

Re: Brother MFC-L3770DW - uszkodzone mocowanie tonera Magenta

przez Google Adsense [BOT] 29 stycznia 2025, 11:22

#2 Re: Brother MFC-L3770DW - uszkodzone mocowanie tonera Magenta

przez carrneiro 29 stycznia 2025, 12:40