• BXe98-ATX ver.00939 zatrzymuje się na POST "33"

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 BXe98-ATX ver.00939 zatrzymuje się na POST "33"

przez Trante011 27 stycznia 2025, 20:29
Płyta po uruchomieniu zatrzymuje się najczęściej na kodzie 33, czasami d3. Na karcie diagnostycznej wszystkie napięcia się świecą. Zdarza się że IRDY i FRAME pojawiają się podczas zatrzymania na "33" ale czasami ich nie ma mimo że kod jest wyświetlany. Zdarza się że płyta w ogóle się nie uruchomi wtedy prócz napięć świeci tylko RESET. Wentylator od CPU kręci się na pełnych obrotach, zdarza się że nieco spowalnia momentami. Diody na klawiaturze na krótko migają.

- testowałem na czterech różnych kościach RAM w różnych slotach ale z pustymi slotami jest ten sam objaw.
- podmieniałem procesor
- podmieniałem kość CMOS, programowałem wsadem z tej strony BXe98-ATX https://theretroweb.com/motherboards/s/ ... 8-atx#bios
- resetowałem CMOS (w tej płycie polega to na wciśnięciu "J" na klawiaturze podczas startu)
- brak zwarć na elektrolitach
- nic przesadnie się nie nagrzewa
- podgrzewałem SB i NB (nie do rozpływu, ~180-200 °C) jak również zamrażałem - bez żadnych zmian.

Pobieżnie sprawdziłem diody, tranzystory na zwarcie i IC na zwarcie do masy.

temperatura NB - ~45°C, SB- 35-40°C, zdarzają się momenty gdy SB ma około 50°C.

kość CMOS względem masy układu 4,9V
GL520SM (obok CPU) 4,87V
W144H 3,28V
Q23 (stabilizator obok pamięci RAM) 5,34V, 3,27V
Q11 (obok LK procesora) 2,06V, 5,7V
Q12 6,34V

U13 , U6, U3 (obok baterii RTC) ~4,8, 4,9V

Nie posiadam oscyloskopu ale napięcia na rezonatorach kwarcowych Y2 (obok SB) 0,233V, Y3 (obok CPU) 1,2 mV (czy to nie za niska wartość ?)

NB na cewce C300 4,4V względem masy, 58kΩ (nie jestem pewien czy w dobrym miejscu mierzę rezystancję w przypadku obu mostów)
SB na cewce CD25 4,4V 58kΩ

Napięcia na wtyczce ATX są prawidłowe.

Obrazek
ObrazekObrazek
Obrazek

Re: BXe98-ATX ver.00939 zatrzymuje się na POST "33"

przez Google Adsense [BOT] 27 stycznia 2025, 20:29

#2 Re: BXe98-ATX ver.00939 zatrzymuje się na POST "33"

przez carrneiro 28 stycznia 2025, 09:35
Te mostki często padały i podgrzanie nie musi wpływać na funkcjonalność.
Jeśli bardzo Ci zależy na tej płycie to zaczął bym od podmiany na sprawną sztukę.

Re: BXe98-ATX ver.00939 zatrzymuje się na POST "33"

przez Google Adsense [BOT] 28 stycznia 2025, 09:35