• Cd-rom error w QOSMIO G30.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Cd-rom error w QOSMIO G30.  [ROZWIĄZANY]

przez prsm 3 lipca 2011, 09:01
Witam
Borykam się z takim problemem.
Kupiłem laptopa Toshiba Qosmio G30-194 na płycie głównej MODEL: FCHSY5
Była w nim zbita matryca ,brak dysku i pamięci, kupiłem wszystkie części
i laptop rusza wyświetla się logo i potem staje z takim komunikatem jak widać
na dołączonym zdjęciu.
w biosie wykrywa napęd cd-rom i dysk twardy
Podmiana napędu i dysku z innej Toshiby nic nie daje oraz zmiany w biosie
Czy to oznacza ,że jest uszkodzony jakiś kontroler na płycie.

Re: Cd-rom error w QOSMIO G30.  [ROZWIĄZANY]

przez Google Adsense [BOT] 3 lipca 2011, 09:01

#2 Re: cd-rom error w QOSMIO G30

przez gathor 3 lipca 2011, 14:42
Kolega zapomniał dołączyć zdjęcie;)

Czy cd-rom był wymieniany, czy sprawdzał kolega jak zachowuje się cd-rom w trybie "slave"? i na koniec jaki jest komunikat błędu, bo fotki nie znalazłem.

#3 Re: cd-rom error w QOSMIO G30

przez prsm 3 lipca 2011, 16:16
Obrazek
Obrazek

CD-ROM wymieniłem z drugiej Toshiby L100 tak samo dysk, ale wciąż jest to samo.
A jak podłączyć cd-rom aby pracował na slave.

#5 Re: Cd-rom error w QOSMIO G30.

przez prsm 3 lipca 2011, 17:30
A jak na tej płycie mam zezworkować
Obrazek

#6 Re: Cd-rom error w QOSMIO G30.

przez Adam2K 3 lipca 2011, 21:07
W napędzie masz to zrobić, a nie na płycie.

#7 Re: Cd-rom error w QOSMIO G30.

przez prsm 4 lipca 2011, 06:37
Zworkowałem w napędzie , ale cały czas jest to samo i w biosie też
wypisuje cd-rom primary po zworkowaniu.

#8 Re: Cd-rom error w QOSMIO G30.

przez gathor 4 lipca 2011, 10:44
Jest kolega pewny, że zworkował odpowiednie piny?
Możliwe, że zworkowałeś piny 1,2,3 w tym przypadku napęd będzie wykrywany, ale wciąż jako "Master".

#9 Re: Cd-rom error w QOSMIO G30.

przez kjedrocha 4 lipca 2011, 11:29
Na płycie to ma być tak zezworkowane:
Obrazek

Ewentualnie na innym napędzie proszę spróbować.

#10 Re: Cd-rom error w QOSMIO G30.

przez prsm 4 lipca 2011, 17:38
Zezworkowałem tak jak pokazał kolega kjedrocha
i dalej jest to samo, próbowałem z dwoma napędami
Dlaczego nawet jak mam wyjęty napęd z laptopa i zrestartowaniu
biosu nadal wypisuje cd-rom error a w biosie pisze cd-rom primary ide, chociaż napędu nie ma w laptopie czy to można jakoś zrestartować

#11 Re: Cd-rom error w QOSMIO G30.

przez gathor 4 lipca 2011, 18:53
A czy sam BIOS był przeprogramowany?

#12 Re: Cd-rom error w QOSMIO G30.

przez prsm 4 lipca 2011, 18:55
BIOSU nie przeprogramowywałem

-- wtorek, 5 lip 2011, 05:53 --

A można w jakiś sposób wgrać nowy bios jak laptop jest w takim stanie.

Re: Cd-rom error w QOSMIO G30.

przez Google Adsense [BOT] 4 lipca 2011, 18:55