• Charger Dell 1545 pytanie teoretyczne.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Charger Dell 1545 pytanie teoretyczne.

przez ppgg1 12 lutego 2013, 16:50
Nie do końca rozumiem jedną rzecz w budowie tego chargera (jak również podobnych). Jaką funkcję pełni mosfet U37, nie wystarczyłoby w jego miejscu wstawić zwykłą diodę?

O ile dobrze rozumiem ma on za zadanie w trakcie ładowania baterii prądem płynącym przez L9 od seperować napięcie +PWR_SRC 19V od +PBATT, a w przypadku braku napięcia +PWR_SRC (odłączony zasilacz) podać napięcie z punktu +PBATT na +PWR_SRC. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę.

Obrazek

Re: Charger Dell 1545 pytanie teoretyczne.

przez Google Adsense [BOT] 12 lutego 2013, 16:50

#2 Re: Charger Dell 1545 pytanie teoretyczne.

przez domo997 12 lutego 2013, 16:59
Jest dokładnie tak jak piszesz.

#3 Re: Charger Dell 1545 pytanie teoretyczne.

przez ppgg1 15 lutego 2013, 11:20
nie wystarczyłoby w jego miejscu wstawić zwykłą diodę?

Jest dokładnie tak jak piszesz.

Skoro można zastąpić diodą, to w jakim celu konstruktor utrudnia sobie życie tworząc coś jak na obrazku poniżej?

Obrazek

#4 Re: Charger Dell 1545 pytanie teoretyczne.

przez offo 15 lutego 2013, 21:52
Wstaw diodę to się przekonasz. A tak poważnie to mosfet włączony ma opór rzędu ułamków Ohma, a na diodzie jest spadek napięcia i nawet jak wstawisz jakąś diodę Shottkiego.
To prąd płynący przez diodę wydzieli moc kilku watów (np: dla laptopa o poborze 45W i napięciu baterii 11V przez tą diodę musiałoby popłynąć ponad 4A) - niepotrzebne straty.

#5 Re: Charger Dell 1545 pytanie teoretyczne.

przez michal3411 15 lutego 2013, 22:24
Pasożytnicza dioda między drenem a źródłem.
Uczą tego na elektronice.

#6 Re: Charger Dell 1545 pytanie teoretyczne.

przez ppgg1 16 lutego 2013, 12:28
Pasożytnicza dioda między drenem a źródłem.

Czyli reasumując:
- w przypadku samej diody byłyby duże straty, więc się jej nie stosuje,
- w przypadku mosfeta: co prawda posiada on również diodę między drenem a źródłem, lecz ta dioda jest "likwidowana" w przypadku sterowania nim poprzez bramę, więc teoretycznie straty są zminimalizowane, proszę mnie poprawić jeśli źle to rozumiem.

Mam jeszcze pytanie dotyczące obrazka nr 2. Jest tam dość rozbudowane sterowanie tranzystorem PQ31, nie do końca rozumiem jaki ono ma cel i jak działa. Jaki sens ma np sygnał ACOFF w tym sterowaniu?

#7 Re: Charger Dell 1545 pytanie teoretyczne.

przez michal3411 16 lutego 2013, 13:07
ppgg1 napisał(a):Czyli reasumując:
- w przypadku samej diody byłyby duże straty, więc się jej nie stosuje,
- w przypadku mosfeta: co prawda posiada on również diodę między drenem a źródłem, lecz ta dioda jest "likwidowana" w przypadku sterowania nim poprzez bramę, więc teoretycznie straty są zminimalizowane, proszę mnie poprawić jeśli źle to rozumiem.

Nie rozumiesz, dioda powstaje pasożytniczo na złączach tranzystora, rysuje się ją na schemacie aby mieć świadomość jej istnienia.

ppgg1 napisał(a):Mam jeszcze pytanie dotyczące obrazka nr 2. Jest tam dość rozbudowane sterowanie tranzystorem PQ31, nie do końca rozumiem jaki ono ma cel i jak działa. Jaki sens ma np. sygnał ACOFF w tym sterowaniu?

To pytanie jest bardziej kierowane do projektanta, ja najczęściej się nad tym nie zastanawiam, a w tej chwili musiał bym analizować schemat i zastanawiać się nad sensem co projektant miał na myśli. Chodzi o przełączanie się pomiędzy zasilaniem z baterii i z zasilacza.

W uproszczeniu (dużym):
AC - OFF - odłączenie zasilacza.
PACIN - zasilacz wpięty (obecny).

Na marginesie - oderwane od reszty tematu, ale dla nakreślenia czym może się kierować projektant.
Dell jak może wiesz lubuje się w rozpoznawaniu zasilacza, jak go nie rozpozna to ... (jest na forum).

#8 Re: Charger Dell 1545 pytanie teoretyczne.

przez ppgg1 18 lutego 2013, 14:07
Nie rozumiesz, dioda powstaje pasożytniczo na złączach tranzystora

Chyba rzeczywiście teraz nie do końca rozumiem. Kiedy ta dioda tam powstaje, gdy złącze G-S jest zamknięte? Rozumiem że w przypadku gdy tranzystor jest otwarty diody nie ma i właśnie dlatego konstruktor wstawił tam tranzystor zamiast zwykłej diody?

#9 Re: Charger Dell 1545 pytanie teoretyczne.

przez michal3411 18 lutego 2013, 14:24
Dioda powstaje samoistnie w procesie produkcji tranzystora.
Taka wada tych tranzystorów.

Konstruktor wstawił tam tranzystor, i taki był jego zamysł celowy.

Re: Charger Dell 1545 pytanie teoretyczne.

przez Google Adsense [BOT] 18 lutego 2013, 14:24
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).