• Co to za układ/mosfet? P2808 w obudowie SOP8, oznaczenie P2808A1 lub P2808B0

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Co to za układ/mosfet? P2808 w obudowie SOP8, oznaczenie P2808A1 lub P2808B0

przez pocinas 17 lipca 2012, 10:57
Witam kolegów.

Potrzebuję informacji na temat owego IC o oznaczeniu P2808B0, który występuje w notebooku Francuzkiej firmy EssentielB SmartMouv 1501, platforma W251HPMB-0D

Doczytałem że owy IC występuje też w laptopie CLEVO P15xHM, schemat od niego to P15xHM-SagerNP8150-8130SM.pdf

Pytanie moje zatem czy posiada ktoś z kolegów taki schemat.

Podejrzewam że układ P2808B0 może być zaszyfrowany a jego prawdziwe oznaczenie jest zupełne inne

Re: Co to za układ/mosfet? P2808 w obudowie SOP8, oznaczenie P2808A1 lub P2808B0

przez Google Adsense [BOT] 17 lipca 2012, 10:57

#2 Re: Układ/mosfet/??? SOP8 "P2808B0"

przez arvika 17 lipca 2012, 11:05
Układ występuje również na płytach CLEVO: W130HU, W350HU, P180HM, P270WM.

#3 Re: Układ/mosfet/??? SOP8 "P2808B0"

przez pocinas 17 lipca 2012, 11:09
Można go czymś popularnym zastąpić? Lub pytanie jakie jest jego prawidłowe oznaczenie, albo czy kolega może podać namiar na notę katalogową.

Czy nie jest to czasem UCC2808xx od Texas Instruments

#4 Re: Układ/mosfet/??? SOP8 "P2808B0" 

przez Paulusplu 17 lipca 2012, 12:21
pocinas napisał(a):Można go czymś popularnym zastąpić? Lub pytanie jakie jest jego prawidłowe oznaczenie, albo czy kolega może podać namiar na notę katalogową.

Czy nie jest to czasem UCC2808xx od Texas Instruments

Inna wersja to P2808A1. Więcej na ten temat tu:
http://www.notebook1.ru/forma1/viewtopic.php?f=232&t=42328

Oraz tu:
http://www.forumnow.com.br/vip/mensagens.asp?forum=32226&topico=3033706

#5 Re: Układ/mosfet/??? SOP8 "P2808B0"

przez pocinas 26 lipca 2012, 11:27
Witam Ponownie. Coraz więcej napływa do mnie notebooków z owym uszkodzonym układem P2808B0 w tej i innej podobnej płycie. Puki co wcześniej miałem 2 takie płyty na części, więc układy miałem od nich ale już jest ich brak.

Teraz trzeba fizycznie coś wykombinować. Nie znam Rosyjskiego ani Brazylijskiego (Portugalskiego), a translator tłumaczy sporo niezrozumiale.

Pytanie moje do kolegów czy potrafił by mi ktoś wytłumaczyć czy rozwiązanie z modułem zastępczym lub zastosowaniem rezystorowym i zworkowym rozwiąże mi problem..? łopopatycznie doczytałem że w module zastępczym jest jakiś problem mimo wszystko.

Trafiali koledzy może na taki układ i jak stosowali zmianę..?

#6 Re: Układ/mosfet/??? SOP8 "P2808B0"

przez Paulusplu 26 lipca 2012, 23:36
pocinas napisał(a):Pytanie moje do kolegów czy potrafił by mi ktoś wytłumaczyć czy rozwiązanie z modułem zastępczym lub zastosowaniem rezystorowym i zworkowym rozwiąże mi problem..? łopopatycznie doczytałem że w module zastępczym jest jakiś problem mimo wszystko.

Gdzie ma być ów problem? Według autora ta pajęczyna działała. Zdaje się, że usterka dodatkowo wymagała wymiany KBC.

#7 Re: Układ/mosfet/??? SOP8 "P2808B0"

przez pocinas 26 lipca 2012, 23:53
No właśnie kolego ty ten translate rozumiesz widzę lepie, bo ja np o wymianie KBC niedostrzegłem a jedynie coś jakiś problem.

A powiedz mi na Ruskum forum jest coś na temat o wiele prostrzego obojścia na zasadzie rezystora 1.5 Ω i jedną zworą, co myślisz o tym?

#8 Re: Układ/mosfet/??? SOP8 "P2808B0"

przez pocinas 15 sierpnia 2012, 11:47
A więc w 3 laptopach na płytach Clevo które trafiłem z przebitym P2808B0 zastosowałem opcje zworkową według forum kolegów z wschodu...... 2 nóżka z 8 i 3 z 6. Już ponad tydzień laptopy działają bez problemu. Dziękuję kolegom za pomoc.

THX
Rafał