• Co zrobić aby nie przegrzać układu?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Co zrobić aby nie przegrzać układu?

przez marioj77 25 września 2011, 17:38
Potrzebuję parę porad od praktyków odnośnie przegrzewania układów. Chodzi mi oczywiście o pracę na totalnie amatorskim sprzęcie czyli preheater+hotair bez żadnych profili lutowania. Jestem przekonany, że bardzo dużo serwisów (poza tymi największymi) pracuje w ten sposób tak więc każdy jest w stanie powiedzieć parę słów na temat swoich metod pracy.
A więc najistotniejsze: jakie układy są najbardziej narażone, jak grzać a jak nie grzać, jaką temperaturę może znieść układ?
Do pomiarów używam pirometru.

Re: Co zrobić aby nie przegrzać układu?

przez Google Adsense [BOT] 25 września 2011, 17:38

#2 Re: Co zrobić aby nie przegrzać układu?

przez Macpod 25 września 2011, 17:53
Układy najczęściej zabija szybka zmiana temperatur, także trzeba je równomiernie nagrzewać. Na pewno nie należy się "spieszyć" z uzyskaniem temperatury, ale także nie można przesadzać z długim grzaniem. Maksymalnej temperatury nie znam, ale myślę, że trochę ponad 240*C powinno przetrwać większość układów zgodnych z ROHS(temperatura lutowania na poziomie 225-235*C).
Jakim podgrzewaczem dysponuje Kolega? Bo po za układami mamy jeszcze płyty, które też nie lubią różnic temperatur.

#3 Re: Co zrobić aby nie przegrzać układu?

przez marioj77 25 września 2011, 17:56
Podgrzewacz T8280.

#4 Re: Co zrobić aby nie przegrzać układu?

przez Macpod 25 września 2011, 18:02
To podgrzewaczem nagrzać płytę na 170-180*C, resztę dogrzewać hot-air. Najpierw niech Kolega popróbuje na złomach samo odlutowywanie bez odrywania padów:) później lutowanie, a jak się zacznie udawać to można na paru płytach sprawnych spróbować swoich sił. Tutaj polecam zaczynać od płyt laptopów, niż desktopów. Ustawienia hot-air to już indywidualna sprawa, zależy jaka stacja i jak ktoś sobie z nią radzi.

#5 Re: Co zrobić aby nie przegrzać układu?

przez marioj77 25 września 2011, 18:10
Nagrzanie do 170-180 udaje się bez problemu i uszczerbku dla płyty (podgrzewacz ma taką moc, że można zjarać płytę na popiół), układy schodzą po delikatnym dogrzaniu od góry, pady przy ściąganiu układu zostają. Czyszczenie na gorącej płycie, pady również (w większości zostają), lutowanie również bez problemu. Przy wyższych temperaturach (rozpływ cyny pbfree bez dogrzewu od góry) zaczyna się wyginanie płyt - podgrzewacz nie ma uchwytów do płyty.
Początkowo miałem pomysł, żeby testować na płytach desktopowych ale dałem sobie spokój - trzeba by wszystkie elektrolity wylutowywać przed postawieniem na piec a poza tym płyta jest dużo grubsza i gorzej się będzie nagrzewać.

#6 Re: Co zrobić aby nie przegrzać układu?

przez Macpod 25 września 2011, 18:18
Bez dogrzewania z góry nie radzę. Co do czyszczenia, radzę zakupić dobrą plecionkę i używać dobrego topnika (nie musi być drogi, bo do tego nadaje się nawet PASTA DO LUTOWANIA firmy TermoPasty). Ja kiedyś miałem problem używając chińskich plecionek, raz kupiłem goot-wick i od razu wywaliłem inne. Jakiego topnika, plecionki i stacji używasz? Co do wyginania, najlepiej byłoby mieć uchwyty, dodatkowo przystosowane do lekkiej rozszerzalności płyty. Ale płyta się wygina z powodu różnic temperatur, także każdy powiew może to potęgować.

#7 Re: Co zrobić aby nie przegrzać układu?

przez demeo 25 września 2011, 18:31
W jakim czasie nagrzewasz płytę do 180st? Bo jak wyżej wspomniano ważne jest by płytę nagrzewać równomiernie i nie za szybko. Dobrze jest mierzyć temp. po obu jej stronach i starać się utrzymywać jak najmniejszą różnicę temperatur.

--
pozdrawiam,
demeo

#8 Re: Co zrobić aby nie przegrzać układu?

przez marioj77 25 września 2011, 18:37
Przyznam, że nie mierzyłem w jakim czasie rozgrzewa się do 180st. ale nie jest to jakiś gwałtowny przyrost, w temacie dot. T8280 opisałem, że różnica między środkiem płyty a brzegiem (tym przy panelu) sięga 35st. a płyta wygina się w temp. pow. 200 chociaż być może ta płyta wygięła się z powodu zbyt gwałtownego wystudzania. Topnik jakiego używam pod kulki i na układ to NC-559-ASM, jak dla mnie jest idealny, plecionka goot wick również jest super, do tego duży spłaszczony na końcu grot. Stacja to tania Zhaoxin 868D HA+kolba.
Bez dogrzewania z góry chciałbym zrobić reflow gniazda CPU, nie wiem czy nie zacznie się topić gniazdo od nawiewu HA.

#9 Re: Co zrobić aby nie przegrzać układu?

przez Macpod 25 września 2011, 18:45
Różnica 35*C jest moim zdaniem za duża. Nie ma żadnych osłon, podpórki pod płytą? Może wolniej podgrzewać i wydłużyć ten proces?

Co do stołu o który Kolega pytał w drugim temacie, na allegro ktoś skorzystał z projektu Kolegi fejo z forum (viewtopic.php?f=125&t=4378&hilit=budowa+stacji).

#11 Re: Co zrobić aby nie przegrzać układu?

przez marioj77 25 września 2011, 19:03
Kamikazepl napisał(a):Różnica 35*C jest moim zdaniem za duża. Nie ma żadnych osłon, podpórki pod płytą? Może wolniej podgrzewać i wydłużyć ten proces?

Co do stołu o który Kolega pytał w drugim temacie, na allegro ktoś skorzystał z projektu Kolegi fejo z forum (viewtopic.php?f=125&t=4378&hilit=budowa+stacji).

Goła płyta położona na podpórkach dołączonych do podgrzewacza. Potestuję jeszcze na kilku innych złomkach i wypracuję jakąś metodę ale mimo wszystko jakieś chociażby proste mocowanie by się przydało. To zasadnicza wada tego podgrzewacza, że nawet uchwyty pod płytę są niedorobione, z jednej strony są przykręcane śrubami do pręta, z drugiej leżą sobie swobodnie.
Czy koledzy może mają numer aukcji z tym stołem? Nie mogę go namierzyć ani w trwających ani w zakończonych pod hasłem stół serwisowy a inny sposób wyszukiwania nie przychodzi mi do głowy (może myślenie jednak boli :)

#12 Re: Co zrobić aby nie przegrzać układu?

przez willyvmm 25 września 2011, 19:11
Jeżeli chodzi o uchwyty do płyty to wszystkie nawet najbardziej renomowane mocowania mają jedną stronę luźno leżącą na czymś. Dzieje się tak z powodu rozszeżalności cieplnej ...

#13 Re: Co zrobić aby nie przegrzać układu?

przez Macpod 25 września 2011, 19:29
Aukcji z tymi stołami już nie ma, możliwe, że z zakończonych też już zniknęła. Chociaż osoba która je sprzedawała, mówiła, że jeszcze będzie to robić.

#14 Re: Co zrobić aby nie przegrzać układu?

przez delp 25 września 2011, 19:30
...
Czy koledzy może mają numer aukcji z tym stołem? Nie mogę go namierzyć ani w trwających ani w zakończonych pod hasłem stół serwisowy a inny sposób wyszukiwania nie przychodzi mi do głowy (może myślenie jednak boli

to samo co było chyba na allegro
http://stolyserwisowe.pl/

#15 Re: Co zrobić aby nie przegrzać układu?

przez Macpod 25 września 2011, 19:32
delp napisał(a):
...
Czy koledzy może mają numer aukcji z tym stołem? Nie mogę go namierzyć ani w trwających ani w zakończonych pod hasłem stół serwisowy a inny sposób wyszukiwania nie przychodzi mi do głowy (może myślenie jednak boli

to samo co było chyba na allegro
http://stolyserwisowe.pl/

Tak, to ten stolik. Na allegro był o 100zł tańszy, jeszcze sam się nim zainteresuje za jakiś czas.

#16 Re: Co zrobić aby nie przegrzać układu?

przez wolek 25 września 2011, 19:57
Ja mam ten podgrzewacz i generalnie daje rade. Mocowanie dorobiłem sam, nie jest idealnie, ale mi puki co musi wystarczyć i nauczyłem się na nim pracować.
Przy tym podgrzewaczu ważna jest kontrola temperatury, ja zainwestowałem w dwu kanałowy termometr plus termopary.

#17 Re: Co zrobić aby nie przegrzać układu?

przez marioj77 25 września 2011, 20:14
wolek napisał(a):Ja mam ten podgrzewacz i generalnie daje rade. Mocowanie dorobiłem sam, nie jest idealnie, ale mi puki co musi wystarczyć i nauczyłem się na nim pracować.
Przy tym podgrzewaczu ważna jest kontrola temperatury, ja zainwestowałem w dwu kanałowy termometr plus termopary.

A możesz sprecyzować co dokupiłeś i gdzie mierzysz temperatury? Rozumiem, że przerabiałeś podgrzewacz czyli podłączałeś do niego inną termoparę?

#18 Re: Co zrobić aby nie przegrzać układu?

przez wolek 25 września 2011, 21:15
Kupiłem taki termometr i do tego termoparę omega, termopara omega pod układ, a ta z zestawu na płytę.
Jeśli chodzi o kontrolę temperatury to nie zmieniałem nic w podgrzewaczu.
U mnie jest tak że jeśli na podgrzewaczu ustawie 180 stopni to płyta takiej temperatury mieć nie będzie.

#19 Re: Co zrobić aby nie przegrzać układu?

przez marioj77 26 września 2011, 13:35
Jaki jest bezpieczny przyrost temperatury, żeby nic nie spalić? Zrobiłem test na tym podgrzewaczu i płycie Acer 3690 - płyta położona na zimny piec, po 5 minutach od włączenia 100° na układzie i laminacie dokoła, 5 minut później już 200° - czy to nie za szybko?

#20 Re: Co zrobić aby nie przegrzać układu?

przez demeo 26 września 2011, 14:09
Poszukaj na forum profili do stacji BGA, na podstawie tych profili możesz sobie wywnioskować jaki jest bezpieczny przyrost temperatury.

Możesz do tego użyć wyszukiwarki z forum i szukać pod hasłem "profile lutowania" lub "przyrost temperatury".

--
pozdrawiam,
demeo

Re: Co zrobić aby nie przegrzać układu?

przez Google Adsense [BOT] 26 września 2011, 14:09
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).