• Compaq EVO N410c nie działa na baterii

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Compaq EVO N410c nie działa na baterii

przez ragacco 19 sierpnia 2011, 18:43
Witam, mam problem z EVO N410c, Pentium 1,2GHz. Na zasilaczu działa, a po odłączeniu zasilacza, na baterii, pracuje jeszcze ok. 5sek i wyłącza. To samo przy próbie startu - zaświeca 3 diody oraz diodę power i wyłącza się. Jak przy starcie przytrzymam niebieski przycisk power przez ok. 30sek, to w momencie puszczenia uruchamia się na moment dodatkowo wentylator i laptop wyłącza się. Bateria naładowana i sprawdzona na innym egzemplarzu N410c. Laptop identycznie zachowuje się po wypięciu: pamięci, HDD, modemu. Bardzo proszę o podpowiedzi gdzie szukać przyczyny.
Mirek

Re: Compaq EVO N410c nie działa na baterii

przez Google Adsense [BOT] 19 sierpnia 2011, 18:43

#2 Re: Compaq EVO N410c nie działa na baterii

przez rapidis 20 sierpnia 2011, 00:17
ragacco napisał(a):Na zasilaczu działa

To znaczy, że komputer normalnie startuje na samym zasilaczu i ma problem z uruchomieniem się z baterii?

#3 Re: Compaq EVO N410c nie działa na baterii

przez wab 20 sierpnia 2011, 06:31
Witam
Proszę sprawdzić elementy w układzie ładowania baterii.
Czy w systemie operacyjnym bateria jest rozpoznawana i widać stopień naładowania?
Czy płyta ładuje baterię?

#4 Re: Compaq EVO N410c nie działa na baterii

przez ragacco 20 sierpnia 2011, 08:38
Tak, ładowanie baterii jest poprawne niezależnie czy jest uruchomiony system operacyjny, czy nie. Bateria jest widziana przez system. Kalibracja baterii w BIOS przeprowadza tylko krok pierwszy:
1. Ładowanie - od XX% do 100%
2. Rozładowanie - 0% i tak pozostaje w nieskończoność. Odłączenie zasilacza wyłącza laptopa po ok trzech sekundach.

#5 Re: Compaq EVO N410c nie działa na baterii

przez wab 20 sierpnia 2011, 13:19
Jakie napięcie jest na LM2601 n.2 i n.14 po odłączeniu zasilacza gdy laptop jeszcze pracuje?
Poniżej nota katalogowa układu.
http://www.national.com/ds/LM/LM2601.pdf

#6 Re: Compaq EVO N410c nie działa na baterii

przez ragacco 20 sierpnia 2011, 14:12
Sprawdziłem większość elementów zasilania. Przed napisaniem prośby o pomoc wymieniłem uszkodzone elementy:
1. Wymieniłem diodę zenera (5V1) D512 - w efekcie rozpoczęło się normalne ładowanie baterii
2. Wymieniłem zwarty podwójny Mosfet Q504 (lewa połówka) - prawdopodobnie odpowiedzialny był za samorozładowywanie się baterii, gdy laptop był nieużywany (ta przypadlość była wcześniej, ale nie przeszkadzała w normalnym ładowaniu i użytkowaniu na baterii)
3. Wymieniłem diodę D503 - prawdopodobnie odpowiedzialna za aktywację dodatkowej baterii, takiej w postaci walca.
Bateria jest widoczna przez system i pomarańczowa dioda sygnalizuje ładowanie gdy bateria tego wymaga. Ładuje do pełna i lamka gaśnie. Po odłączeniu zasilacza po ok. 3 sekundach laptop wyłącza się. Dodatkowe pytanie. Czy układ "logiki zasilania" LM2601, U506 powinien mieć zasilanie przy pracy z baterii? U mnie jest zasilanie tylko po podłączeniu zasilacza. Chciałem załączyć zdjęcie z zaznaczonymi wymienionymi elementami, ale jpg mam zablokowane ? nie wiem dlaczego?

#7 Re: Compaq EVO N410c nie działa na baterii

przez katar83 20 sierpnia 2011, 14:39
Prosze wkleić screeny z BatteryMon włączając zakładke Battery Information.

#8 Re: Compaq EVO N410c nie działa na baterii

przez wab 20 sierpnia 2011, 14:52
ragacco napisał(a):Bateria naładowana i sprawdzona na innym egzemplarzu N410c.

Zasilanie raczej powinno być a jego brak może powodować wyłączanie płyty. Może by je tam zewnętrznie podpiąć i zobaczyć czy się nie wyłączy???

#9 Re: Compaq EVO N410c nie działa na baterii

przez ragacco 20 sierpnia 2011, 22:59
Podczas zasilania bateryjnego, przy próbie startu laptopa nie ma żadnego napięcia na pinach 2 i 14 układu LM2601. Przypominam, że zapalają się wtedy trzy diody 1 A I oraz dioda power na ok.3 sekundy, czyli napięcie gdzieś dochodzi. Nigdzie nie doczytałem się informacji czy LM2601 podczas pracy na baterii powinien być zasilany.
Przy zasilaniu z zasilacza na LM2601 n. 14 mam 18,5V, a na n.2 jest 4,8V.

----

Załączam zdjęcie płyty z zaznaczonymi elementami, które wymieniłem z powodu ich uszkodzenia (opisne powyżej - punkty 1,2,3).
Jednak laptop nadal nie chce pracować na baterii.
Obecnie trudno mi jest wkleić screeny z BatteryMon bo laptop jest kompletnie rozłożony. Jak znadę więcej wolnego czasu to poskładam go.
Obrazek

#10 Re: Compaq EVO N410c nie działa na baterii

przez ragacco 31 sierpnia 2011, 18:48
>>Prosze wkleić screeny z BatteryMon włączając zakładke Battery Information.<<
Chciałem wkleić, ale jak to zrobić? Mam otwartą załladkę Battery Info, robię CTRL i PRTSC i co dalej?

#11 Re: Compaq EVO N410c nie działa na baterii

przez marioj77 31 sierpnia 2011, 18:55
Potem otwierasz Paint bądź inny program do obróbki grafiki i wklejasz zawartość schowka.

#12 Re: Compaq EVO N410c nie działa na baterii

przez ragacco 31 sierpnia 2011, 19:09
Wkleiłem ...

Obrazek

Czy macie jeszcze jakieś pomysły gdzie szukać przyczyn, dlaczego laptop nie chce pracować na baterii = nie podłącza zasilania z baterii?

Re: Compaq EVO N410c nie działa na baterii

przez Google Adsense [BOT] 31 sierpnia 2011, 19:09