• Czy ma ktoś sposób na podklejane chipsety w lenovo ?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Czy ma ktoś sposób na podklejane chipsety w lenovo ?

przez jaceksz 8 czerwca 2011, 08:22
Witam
Jak w temacie, ciekaw jestem jak radzicie sobie z podklejanymi chipsetami na płytach w lenovo.
Kto próbował ten wie o co pytam.
Próby wylutowywania Nvidi powodują ze wypychana jest cyna z pod sasiednich chipsetów.
Czy ma ktos opanowana skuteczna metodę naprawy tej płyty ?

Re: Czy ma ktoś sposób na podklejane chipsety w lenovo ?

przez Google Adsense [BOT] 8 czerwca 2011, 08:22

#2 Re: Czy ma ktoś sposób na podklejane chipsety w lenovo ?

przez mikesh 8 czerwca 2011, 08:32
Był już poruszany temat kleju w lenovo, niektórzy pisali, że zrywają chipa tak aby nie uszkodzić płyty i im się to udaje. Mi się nie udało ruszyć tego kleju niczym niestety, a bałem się robić to na siłę żeby nie uszkodzić płyty. Chętnie również zobaczę co na to bardziej doświadczeni.

#3 Re: Czy ma ktoś sposób na podklejane chipsety w lenovo ?

przez jaceksz 8 czerwca 2011, 08:52
Problemem nie jest sam klej tylko klej pod sąsiednimi układami które są blisko.
W procesie lutowania upłynnia sie równiez cyna pod cżescia sąsiednich układów a pęczniejący klej wypycha ja i wtedy do zdejmowania są wszystkie chipsety :(

#4 Re: Czy ma ktoś sposób na podklejane chipsety w lenovo ?

przez mikesh 8 czerwca 2011, 09:01
Mi się nie udało poradzić z czarnym klejem w laptopach IBM. Zazwyczaj jest go dużo pod układem.

#5 Re: Czy ma ktoś sposób na podklejane chipsety w lenovo ?

przez grisza69 8 czerwca 2011, 09:03
Wystarczy pozakładać radiatory na północ i południe, można GPU rwać.... faktycznie proste to nie jest.

#6 Re: Czy ma ktoś sposób na podklejane chipsety w lenovo ?

przez tomerrro 8 czerwca 2011, 09:17
Mam ten sam problem, przy ostatniej wymianie grafiki na płycie pojawiło się zwarcie. w sąsiedztwie grafiki i lutowanego miejsca wszystkie elementy wyglądają OK. Ten klej to masakra, odlutowałem kość pamięci i 70% jego powierzchni jest zaszmyrcowana nim. Jest jakiś sposób na jego rozpuszczenie?

#7 Re: Czy ma ktoś sposób na podklejane chipsety w lenovo ?

przez Sky 8 czerwca 2011, 09:22
Na jakiej maszynie kolega to robi? Irda górna / dół ?

Ostatnio robiłem "hurt" T43 - 50szt było podklejone klejem wiadomo jakim O ile południa schodziły bez
problemu to przy 8 szt. nie dałem rady podnieść grafiki bez wyrywania padów na płycie - praktycznie w 3/4 ATI
był podlany klejem, tak więc szanse akurat były zerowe. W żadnym jednak przypadku nie upłynniało mi się lutowie
pod sąsiednim układem (czy to mostkiem czy grafiką). Robię to na maszynie, która ma hot z góry, hot z dołu (pod samym układem) oraz podgrzewacz irda.

#8 Re: Czy ma ktoś sposób na podklejane chipsety w lenovo ?

przez grisza69 8 czerwca 2011, 09:36
tomerrro napisał(a):.......Jest jakiś sposób na jego rozpuszczenie?

Raczej nie, pozostaje tylko temp. dużo topnika i cierpliwości. Czasami udaje się uratować układ ( GPU), pamieć tego procesu nie przeżywa - niestety taki urok tych płyt.

#9 Re: Czy ma ktoś sposób na podklejane chipsety w lenovo ?

przez michallus 8 czerwca 2011, 10:01
To jest żywica najprawdopodobniej a nie klej.
Osobiście radzę sobie bez zakładania radiatorów i chłodzenia na inne mosty. Chłodzę natomiast VRAM jeżeli występuje na danej płycie.
Układ po takim "zabiegu" przeznaczam na straty. Nie bawię się w oczyszczanie. Przy dobrze dobranym profilu i agresywnym topniku większość kleju zostaje na chipie.
Jak już przychodzi grzebaniec to często muszę zdejmować wszystkie mosty.....

Re: Czy ma ktoś sposób na podklejane chipsety w lenovo ?

przez Google Adsense [BOT] 8 czerwca 2011, 10:01
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).